Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturie despre viață

Chiar dacă au fost trei sarcini cu complicații, ea a refuzat să avorteze. Viol, părăsire, cancer... Descoperiți curajul unei femei care, împotriva multor încercări și greutăți, de fiecare dată a ales viața.

La 22 ianuarie 2015, 15.000 de tineri catolici s-au adunat pe marele stadion Verizon din Washington pentru a participa la întâlnirea tinerilor și la sfânta Liturghie care a precedat Marșul pentru Viață, organizat anual în capitala americană.

Un tânăr preot, de 28 de ani, Mario Majano (foto 1), din arhidieceza gazdă, la un moment dat, la momentul predicii, a luat microfonul pentru a da o mărturie (se vedea că ere foarte marcat de ceea ce spune). El a explicat că eroismul nu înseamnă să ai puteri supraomenești, așa cum ne gândeam când eram copii, văzând desenele animate cu super-eroi, însă "adevăratul erou este acela care nu lasă pe nimeni și nimic, mare sau mic, să-l împiedice să apere ceea ce știe că este bun, să-i apere pe cei mai mici, să apere ceea ce vine de la Dumnezeu". Mărturia despre eroismul care l-a impresionat este acela al unei femei... nu contează care.

Prima sarcină a fost din cauza unui viol. Pe când era studentă, această tânără a fost violată și a rămas însărcinată. "Familia sa e exclus-o. Se simțea absolut singură - explică tânărul preot. O prietenă a încercat să o convingă să întrerupă sarcina: «Ești într-o situație imposibilă și, de aceea, cel mai indicat ar fi să scapi de acest copil». Dar ea a răspuns: «Nu aș putea să-mi închipui viața mea știind că am suprimat viața cuiva». A păstrat copilul și i-a dat viață".

În timpul celei de-a doua sarcini a fost părăsită. Mai târziu a rămas din nou însărcinată, dar, de data aceasta, cu un bărbat pe care ea îl iubea... dar el nu a vrut nicicum să încheie o căsătorie și a părăsit-o. Ba mai mult, ea fiind studentă, și-ar fi dorit să continue cursurile, dar, având deja doi copii, acestea deveneau imposibil de urmat. Familia sa făcea mari presiuni ca ea să întrerupă această sarcină spunându-i că sigur nu va putea crește doi copii fără tată. Familia s-a oferit chiar să plătească toate cheltuielile pentru un avort. "Era puțin important dacă oferta familiei era bine intenționată, chiar dacă ea știa cât de greu îi va fi în viitor, dar ea a spus tare și răspicat: nu. Ea zis NU avortului și DA vieții" - continuă părintele Majano.

A treia sarcină cu chimioterapie și risc de malformații. Au trecut treisprezece ani. În sfârșit, această femeie era căsătorită și fericită, dar într-o zi s-a îmbolnăvit. A aflat că are cancer și a început tratamentul de chimioterapie. Și totuși, în această perioadă grea, ea rămâne din nou însărcinată. Medicii au venit imediat cu propunerea unui avort, asigurând-o că acest copil "nu va avea nici o șansă să se nască normal". Dar ea a răspuns: "Normal sau nu, eu nu-l voi avorta; e ceva ce nu pot face și nici nu o voi face vreodată!" Părintele Majano, concluzionează: "Acest gen de eroism nu este apreciat de societate, dar noi trebuie să o facem. Acestei femei, pentru curajul de a fi rămas totdeauna fermă în hotărârea ei, pentru faptul că și-a centrat viața pe iubire, eu îi spun simplu: «Mulțumesc, mamă, mulțumesc din toată inima!»"

O emoție imensă a copleșit întregul stadion Verizon, în timp ce 15.000 de tineri, un mare număr de episcopi și cardinali, printre care și nunțiul apostolic în Statele Unite ale Americii, s-au ridicat în picioare pentru a o aplauda pe mama tânărului preot, Rosa (foto 2), în vârstă de 53 de ani, prezentă pe stadion, care plângea de emoție... asemenea multora dintre participanți. Rosa are patru fiice și un fiu... care acum e preot. "El este acum diploma mea universitară - a mărturisit ea când i s-a oferit microfonul. Nu m-aș fi gândit niciodată că el va deveni preot. Acum am dovada clară că Dumnezeu l-a ales încă din sânul meu".

Mario este rodul celei de-a doua sarcini.

Tuturor femeilor care se află într-o situație dificilă, Rosa le lasă un mesaj: "Nu renunțați! Dumnezeu are un plan. El are totdeauna un plan. Dumnezeu nu vă va lăsa niciodată singure!"

Articol preluat de pe site-ul www.aleteia.org

Traducere de pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 124.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat