Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 februarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. Mc 1,21-28) îl prezintă pe Isus care, cu mica sa comunitate de discipoli, intră în Cafarnaum, cetatea unde trăia Petru și care în acele timpuri era cea mai mare din Galileea. Și Isus intră în cetatea aceea.

Evanghelistul Marcu relatează că Isus, fiind în acea zi o zi de sâmbătă, a mers imediat în sinagogă și a început să învețe (cf. v. 21). Acest lucru ne face să ne gândim la primatul Cuvântului lui Dumnezeu, Cuvânt de ascultat, Cuvânt de primit, Cuvânt de vestit. Ajungând la Cafarnaum, Isus nu amână vestirea Evangheliei, nu se gândește mai întâi la aranjarea logistică, desigur necesară, a micii sale comunități, nu se pierde în organizare. Preocuparea sa principală este aceea de a comunica Cuvântul lui Dumnezeu cu puterea Duhului Sfânt. Și oamenii din sinagogă rămân uimiți, pentru că Isus "îi învăța ca unul care are autoritate, și nu asemenea cărturarilor" (v. 22).

Ce înseamnă "cu autoritate"? Înseamnă că în cuvintele umane ale lui Isus se simțea toată forța Cuvântului lui Dumnezeu, se simțea autoritatea însăși a lui Dumnezeu, inspirator al Sfintelor Scripturi. Și una dintre caracteristicile Cuvântului lui Dumnezeu este că realizează ceea ce spune. Deoarece Cuvântul lui Dumnezeu corespunde voinței sale. În schimb noi, adesea, rostim cuvinte goale, fără rădăcină sau cuvinte superflue, cuvinte care nu corespund adevărului. În schimb Cuvântul lui Dumnezeu corespunde adevărului, este unit cu voința sa și realizează ceea ce spune. De fapt, Isus, după ce a predicat, demonstrează imediat autoritatea sa eliberând un om, prezent în sinagogă, care era posedat de diavol (cf. Mc 1,23-26). Tocmai autoritatea divină a lui Cristos a trezit reacția satanei, ascuns în acel om; Isus, la rândul său, a recunoscut imediat glasul celui rău și "a poruncit cu severitate: «Taci și ieși din el!»" (v. 25). Numai cu forța cuvântului său, Isus eliberează persoana de cel rău. Și încă o dată cei prezenți rămân uluiți: "Poruncește până și duhurilor necurate și acestea i se supun!" (v. 27). Cuvântul lui Dumnezeu creează în noi uimirea. Posedă forța de a ne face să ne uimim.

Evanghelia este cuvânt de viață: nu oprimă persoanele, dimpotrivă, îi eliberează pe cei care sunt sclavi ai atâtor duhuri rele din această lume: duhul vanității, alipirea de bani, orgoliul, senzualitatea... Evanghelia schimbă inima, schimbă viața, transformă înclinațiile spre rău în propuneri de bine. Evanghelia este capabilă să schimbe persoanele! De aceea este misiunea creștinilor să-i răspândească pretutindeni forța răscumpărătoare, devenind misionari și crainici ai Cuvântului lui Dumnezeu. Ne sugerează asta același text de astăzi care se încheie cu o deschidere misionară și spune așa: "Faima sa - faima lui Isus - s-a răspândit imediat peste tot, în toată regiunea Galileii" (v. 28). Noua doctrină învățată de cu autoritate de Isus este aceea pe care Biserica o duce în lume, împreună cu semnele eficace ale prezenței sale: învățătura autoritară și acțiunea eliberatoare a Fiului lui Dumnezeu devin cuvintele de mântuire și gesturile de iubire ale Bisericii misionare. Amintiți-vă mereu că Evanghelia are forța de a schimba viața! Nu uitați de asta! Ea este Vestea Bună, care ne transformă numai atunci când ne lăsăm transformați de ea. Iată pentru ce vă cer să aveți un contact zilnic cu Evanghelia, s-o citiți în fiecare zi, un text, s-o meditați și chiar s-o purtați cu voi pretutindeni: în buzunar, în geantă... Adică să ne hrănim în fiecare zi de acest izvor inepuizabil de mântuire. Nu uitați de asta! Citiți un text din Evanghelie în fiecare zi. Este forța care ne schimbă, ne transformă: schimbă viața, schimbă inima.

Să invocăm mijlocirea maternă a Fecioarei Maria, cea care a primit Cuvântul și l-a născut pentru lume, pentru toți oamenii. Ea să ne învețe să fim ascultători asidui și vestitori autoritari ai Evanghelia lui Isus.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Doresc să anunț că sâmbătă 6 iunie, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi merge la Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei. Vă cer încă de acum să vă rugați pentru ca vizita mea la acele iubite populații să fie de încurajare pentru credincioșii catolici, să trezească fermente de bine și să contribuie la consolidarea fraternității, păcii, dialogului interreligios și a prieteniei.

Îi salut pe cei prezenți adunați pentru a participa la al IV-lea Congres Mondial organizat de Scholas Occurrentes, care se va ține în Vatican de la 2 la 5 februarie cu tema: "Responsabilitatea tuturor în educația pentru o cultură a întâlnirii". Salut familiile, parohiile, asociațiile și pe toți cei care au venit din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi pe pelerinii din Liban și din Egipt, pe studenții din Zafra și din Badajoz (Spania); pe credincioșii din Sassari, Salerno, Verona, Modena, Scano Montiferro și Taranto.

Astăzi se celebrează în Italia Ziua pentru Viață, care are ca temă "Solidari pentru viață". Adresez aprecierea mea asociațiilor, mișcărilor și tuturor celor care apără viața umană. Mă unesc cu Episcopii italieni în a solicita "o reînnoită recunoaștere a persoanei umane și în îngrijire mai adecvată a vieții de la zămislire la sfârșitul său natural" (Mesaj pentru a 37-a Zi națională pentru viață). Când ne deschidem la viață și slujim viața, experimentăm forța revoluționară a iubirii și a duioșiei (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 288), inaugurând un nou umanism: umanismul solidarității, umanismul vieții.

Îl salut pe cardinalul vicar, pe profesorii universitari din Roma și pe cei care sunt angajați să promoveze cultura vieții.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat