Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 februarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Mc 1,29-39) ni-l prezintă pe Isus care, după ce a predicat sâmbătă în sinagogă, vindecă mulți bolnavi. A predica și a vindeca: aceasta este activitatea principală a lui Isus în viața sa publică. Cu predica El vestește Împărăția lui Dumnezeu și cu vindecările demonstrează că el este aproape, că Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul nostru.

Intrat în casa lui Simon Petru, Isus vede că soacra sa este la pat cu febră; imediat îi ia mâna, o vindecă și o ridică. După asfințit, când, încheindu-se sâmbăta, oamenii pot să iasă și să aducă la el pe bolnavi, vindecă o mulțime de persoane lovite de boli de tot felul: fizice, psihice, spirituale. Venit pe pământ pentru a vesti și a realiza mântuirea omului întreg și a tuturor oamenilor, Isus arată o predilecție deosebită față de cei care sunt răniți în trup și în spirit: săracii, păcătoșii, îndrăciții, bolnavii, marginalizații. Astfel El se revelează medic fie al sufletelor fie al trupurilor, samaritean milostiv al omului. Este adevăratul Mântuitor: Isus salvează, Isus îngrijește, Isus vindecă.

Această realitate a vindecării bolnavilor din partea lui Cristos ne invită să reflectăm asupra sensului și valorii bolii. La asta ne cheamă și Ziua Mondială a Bolnavului, pe care o vom celebra miercuri 11 februarie, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes. Binecuvântez inițiativele pregătite pentru această Zi, îndeosebi Veghea care va avea loc la Roma în seara de 10 februarie. Îl amintim și pe președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății, monseniorul Zygmunt Zimowski, care este foarte bolnav în Polonia. O rugăciune pentru el, pentru sănătatea lui, pentru că el a fost cel care a pregătit această Zi și el ne însoțește cu suferința sa în această Zi. O rugăciune pentru monseniorul Zimowski.

Lucrarea mântuitoare a lui Cristos nu se epuizează cu persoana sa și în arcul de timp al vieții sale pământești; ea continuă prin Biserică, sacrament al iubirii și al duioșiei lui Dumnezeu față de oameni. Trimițându-i în misiune pe discipolii săi, Isus le conferă un dublu mandat: să vestească Evanghelia mântuirii și să vindece bolnavii (cf. Mt 10,7-8). Fidelă față de această învățături, Biserica a considerat mereu asistența bolnavilor ca parte integrantă a misiunii sale.

"Pe săraci și pe suferinzi îi veți avea mereu cu voi", avertizează Isus (cf. Mt 26,11), și Biserica încontinuu îi găsește pe drumul său, considerând persoanele bolnave ca o cale privilegiată pentru a-l întâlni pe Cristos, pentru a-l primi și pentru a-l sluji. A îngriji un bolnav, a-l primi, a-l sluji, înseamnă a-l sluji pe Cristos: bolnavul este carnea lui Cristos.

Asta se întâmplă și în timpul nostru când, în pofida multiplelor cuceriri ale științei, suferința interioară și fizică a persoanelor ridică întrebări puternice cu privire la sensul bolii și al durerii și cu privire la motivul morții. Este vorba despre întrebări existențiale, la care acțiunea pastorală a Bisericii trebuie să răspundă în lumina credinței, având în fața ochilor pe Cel Răstignit, în care apare tot misterul mântuitor al lui Dumnezeu Tatăl, care din iubire față de oameni nu l-a cruțat pe propriul său Fiu (cf. Rom 8,32). De aceea, fiecare dintre noi este chemat să ducă lumina Cuvântului lui Dumnezeu și forța harului la cei care suferă și la cei care-i asistă, rude, medici, infirmieri, pentru ca slujirea față de bolnav să fie făcută tot mai mult cu umanitate, cu dăruire generoasă, cu iubire evanghelică, cu duioșie. Biserica mamă, prin mâinile noastre, mângâie suferințele noastre și îngrijește rănile noastre și face asta cu duioșie de mamă.

S-o rugăm pe Maria, Vindecătoarea bolnavilor, pentru ca orice persoană aflată în boală să poată experimenta, grație grijii celui care-i stă alături, puterea iubirii lui Dumnezeu și consolarea duioșiei sale materne.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi, 8 februarie, comemorarea liturgică a sfintei Iozefina Bakhita, soră sudaneză care de copilă a trăit experiența dramatică de a fi victimă a traficului de persoane, Uniunile Superioarelor și a Superiorilor Generali ai Institutelor călugărești au promovat Ziua de rugăciune și de reflecție împotriva traficului de persoane. Încurajez pe cei care sunt angajați să ajute bărbați, femei și copii reduși la sclavie, exploatați, abuzați ca instrumente de muncă sau de plăcere și adesea torturați și mutilați. Doresc ca aceia care au responsabilitate de conducere să se străduiască cu hotărâre să înlăture cauzele acestei plăgi rușinoase, o plagă nedemnă de o societate civilă. Fiecare dintre noi să se simtă angajat să fie glas al acestor frați și surori ai noștri, umiliți în demnitatea lor. Să o rugăm cu toții împreună pe Sfânta Fecioară Maria pentru ei și pentru rudele lor (Bucură-te, Marie).

Salut pe toți pelerinii prezenți, familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi salut pe credincioșii din Caravaca de la Cruz (Spania), din Anagni, Marcon, Quartirolo și Corato; corurile din arhidieceza de Modena-Nonantola și pe tinerii din Buccinasco, precum și pe cei care provin din Letonia și din Brazilia.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat