Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Apariția Sfintei Fecioare Maria la Lourdes - 11 februarie 2015

Maria este atât de frumoasă, încât, dacă ai văzut-o odată, ai vrea să mori pentru a o revedea (cf. sfânta Bernadeta Soubirous)

Astăzi Biserica cinstește cele 18 apariții ale preacuratei Fecioare Maria de la Lourdes, din anul 1858, apariții în care Isus și-a trimis Mama, ca în numele său să vorbească lumii întregi înșelate de diavol și să-i amintească că el o iubește, că el l-a învins pe diavol care a înșelat-o și că el a învins și moartea care a intrat în lume prin invidia satanei (cf. Înț 2,23-24; Gen 3,16-19).

Pe toți oamenii diavolul i-a amăgit la păcat, făcând din ei niște "netrebnici", după cum se exprimă sfântul Paul (cf. Rom 3,12). Dar a venit Isus, speranța și eliberatorul tuturor celor amăgiți de diavol (cf. Mt 4,24; Lc 11,20), speranța păcătoșilor, speranța tuturor cei care trăiau ca sclavi de frica morții (cf. Evr 2,15). Isus a luat asupra sa natura noastră umană slăbită de păcatul indus de diavol (cf. In 1,14). Isus a luat asupra sa păcatele noastre (cf. In 1,29). Isus s-a făcut păcat și blestem în locul nostru (cf. 2Cor 5,21; Gal 3,13). Isus a plătit în locul nostru datoria imensă lăsată de Adam, dar și sporită de păcatele noastre. Isus a murit pe cruce și a spălat păcatele noastre în sângele său (cf. 1Pt 2,24; Is 53,4-6).

În toate aceste acțiuni ale sale, Isus i-a avut în vedere pe toți oameni care au trăit și vor trăi pe pământ. Prin toate aceste acțiuni ale sale, Isus a slăbit mult puterile diavolului și ale morții, care au făcut din viețile oamenilor un coșmar, și i-a pus sub controlul său; urmând ca, la a doua sa venire, atunci când vor învia și toți morții, să-i învingă definitiv și să-i arunce pentru vecie în iazul de foc și pucioasă (cf. Ap 20,10), iar pe oamenii care s-au încrezut în el să-i fericească veșnic în împărăția sa (cf. Ap 22,4-5).

Ierusalimul despre care ne vorbește Isaia, în prima lectură, este imaginea paradisului, unde aleșii care cred în Isus vor fi purtați pe brațe și dezmierdați pe genunchii lui Dumnezeu; se vor sătura de mângâieri; vor fi copleșiți de slava divină; vor avea parte de fluvii de pace și de bucurie (cf. Is 66,10-14).

Dar până la sosirea împărăției lui Dumnezeu, fiecare om care crede în Isus: asemenea evreilor credincioși trebuie să se pregătească și să aștepte activ sosirea acestei împărății (cf. Is 66,10-14); asemenea credincioasei Iudita, trebuie să lupte cu Holofernul sufletelor, cu diavolul și să-l învingă (cf. Idt 13,15-19); asemenea Mariei, să devină slujitori ai lui Dumnezeu (cf. Lc 1,38) și să-i orienteze pe oameni spre ascultarea de Cristos, care singur le poate rezolva problemele (cf. In 2,1-11); asemenea lui Isus însuși, trebuie să poarte în trupul lor suferințele lui Isus, pentru ca odată și gloria lui să se arate în ei (cf. 2Cor 4,10). Apoi, așa cum ne recomandă Papa Francisc, anul acesta 2015, asemenea dreptului Iob, fiecare om să se facă: "Ochi pentru cel orb și picioare pentru cel șchiop" (Iob 29,15).

Deci, poporul lui Israel este un model pentru Biserica lui Isus, în așteptarea împărăției cerurilor. Iudita este o imagine a sfintei Fecioare Maria, care a luptat cu diavolul și a învins, care a s-a rugat lui Dumnezeu pentru popor și a fost ascultată (cf. In 2,1-11). Bernadeta Soubirous ne spune că, atunci când satana a voit să tulbure întâlnirea de taină a Mariei cu ea, numai cât Maria a ridicat ochii spre locul de unde s-a ivit foșnetul, satana a și dispărut. Dar poporul iudeu, Iudita și Maria sunt imagini și pentru noi, creștinii, care suntem chemați să-l învingem pe diavol, să ajungem în paradis și să ne rugăm pentru toți oamenii și pentru problemele lor (cf. 1Tim 2,1-2).

Și iarăși, așa cum profetul Isaia a fost fericit să anunțe bucuria noului Ierusalim concetățenilor lui, tot astfel și creștinii trebuie să fie fericiți să anunțe evanghelia semenilor lor; așa cum Iudita a fost dornică să împărtășească poporului ei biruința asupra tiranului Holofern, tot astfel și creștinii trebuie să împărtășească fraților lor victoriile lor asupra satanei; așa cum Maria a fost dornică să împărtășească bucuria mântuirii, mai întâi Elisabetei și apoi tuturor celor pe care i-a întâlnit pe căile vieții ei, tot astfel și creștinii, care s-au împărtășit asemenea Mariei din puterea lui Dumnezeu asupra dușmanului infernal, trebuie să împărtășească și altora vestirea și bucuria mântuirii prin Cristos.

Așa cum spuneam la începutul sfintei Liturghii, astăzi, 11 februarie, Biserica cinstește cele 18 apariții ale Preacuratei fecioare Maria de la Lourdes, din anul 1858. La 11 februarie 1858, Bernadeta Soubirous (1844-1879), o fetiță săracă în vârstă de 14 ani, a plecat să adune vreascuri împreună cu sora ei și o prietenă, în apropiere de stânca Massabielle, pe malul râului Gave du Pau. Fiind bolnavă de astm, Bernadeta a rămas în urmă. În apropierea unei grote "a simțit o adiere de vânt", apoi a fost martora unei apariții: "o doamnă tânără, îmbrăcată în alb". Când celelalte două fete s-au întors, au găsit-o pe Bernadeta cu chipul strălucind de fericire. La început, Bernadeta nu știa despre cine este vorba, dar "Femeia în alb" i-a spus în timpul uneia dintre apariții că este "Neprihănita Zămislire".

Au urmat o serie de 18 apariții, în cadrul cărora Fecioara Maria i-a dat mai multe sfaturi și i-a făcut unele dezvăluiri. Maica Domnului a îndemnat-o pe fetiță să sape cu mâinile în grotă pentru a scoate la iveală un izvor. Apoi, apa acestui să fie captată într-un bazin special, căci are proprietăți miraculoase. Apoi, Maica Domnului i-a cerut Bernadetei să comunice autorităților bisericești și civile că vrea un lăcaș de rugăciune acolo; că vrea un domeniu al ei acolo; că vrea ca oamenii să vină în pelerinaj acolo. Iar poporului creștin Maria i-a cerut Bernadetei să-i transmită, din partea Fiului ei, Isus, chemarea la convertire, chemare la pocăință, chemarea la fapte bune, chemarea la mântuire. Maria, după ce i-a cerut Bernadetei: "Pocăință, pocăință, pocăință!", a mai adăugat: "Roagă-te pentru întoarcerea păcătoșilor. Sărută pământul ca pocăință pentru păcătoși".

Când Bernadeta a ajuns la parohia din sat și repeta mereu ca să nu uite: "Eu sunt Neprihănita Zămislire!", parohul a crezut-o nebună: "Cum, tu ești Neprihănita Zămislire?" "Nu, părinte, nu eu, ci, Doamna, care mi-a apărut, mi-a spus că este Neprihănita Zămislire! Iar, eu am repetat aceste cuvinte, ca sa nu le uit". Apoi Benadetta i-a transmis parohului și tuturor autorităților religioase și civile toate cerințele Mariei; cerințe mai întâi necrezute, dar care rând pe rând au fost împlinite. La această împlinire a cerințelor Mariei au contribuit nu numai autoritățile bisericești, ci și cele civile, chiar și împăratul Napoleon al III-lea (1808-1873).

Primele vindecări miraculoase de la Lourdes au avut loc în martie 1858: vindecarea Catherinei Latapie, o femeie paralizată, și vindecarea unui bărbat orb, Louis Bouriette, care i-a pus pe jar pe medicii sceptici, care au trebuit să recunoască minunea. A urmat apoi vindecarea Lydiei Brosse, care suferea de abcese tuberculoase și după ce s-a îmbăiat în octombrie în apa de la Lourdes s-a vindecat imediat, fără ca boala să mai revină vreodată. Amintim și vindecarea italiencei Anna Santaniello. Ea s-a vindecat în urma îmbăierii în apa de la Lourdes. Avusese artrită reumatică acută precum și alte câteva probleme grave de sănătate: respirație dificilă, dificultăți de vorbire, imposibilitate de a se deplasa, crize de astm, cianoza (colorație albastră) feței și a buzelor, edem al limbii. De atunci și până astăzi vindecările au fost fără număr.

Și tot fără număr au fost vindecările sufletești: convertiri, pocăințe, dedicări lui Dumnezeu. Un domn din Pau a cerut să fie dus la grota de la Lourdes ca să moară cu Maica Domnului în fața ochilor. Când a fost dus, muribundul și-a deschis ochii, i-a fixat pe chipul Mariei, a zâmbit și și-a dat sufletul. Rudele, prietenii, infirmierii din jurul lui au intonat "Magnificat". Un medic care oscila în credință, văzând o asemenea moarte, a exclamat: "Aceasta e o minune; acum cred!"

De atunci, milioane de oameni vin anual la Lourdes. Chiar papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005) a fost de două ori în pelerinaj la Lourdes (în 1983 și în 2004). Iar, în septembrie 2008, papa Benedict al XVI-lea (n. 16 aprilie 1927), a făcut și el un pelerinaj la Lourdes. La Lourdes, unii vin pentru a se ruga; alții pentru a se vindeca; alții pentru a cere ajutor; alții pentru a cere îndrumare; alții pentru a cere binecuvântare; alții pentru a cere protecție; iar alții vin din simplă curiozitate, dar se întorc acasă transformați.

Ne punem totuși o întrebare: dacă Bernadeta a fost preferata Maicii Domnului, de ce Maica Domnului nu a vindecat-o și pe ea, așa cum i-a vindecat și pe alții? Răspunsul la această întrebare îl găsim într-una din apariții, când Maria i-a spus: "Eu nu-ți promit să te fac fericită în lumea aceasta, ci în lumea cealaltă". După o altă apariție, Bernadeta Soubirous a spus că Maria este atât de frumoasă, încât, dacă ai văzut-o odată, ai vrea să mori pentru a o revedea. Din aceste două apariții, putem găsi răspunsul la această întrebare: De ce Maica Domnului nu a vindecat-o pe Bernadeta; și de ce Bernadeta n-a cerut vindecarea. Bernadeta a acceptat darul Mariei de a o face fericită în cer. Iar Maica Domnului a acceptat jertfa Bernadetei: "Acesta este sacrificiul meu pentru darul mântuirii veșnice!"

Sfânta Fecioară a făcut cu Bernadeta o minune mult mai mare decât dacă ar fi vindecat-o, căci a făcut-o să înțeleagă că suferința, acceptată cu resemnare, cu bucurie, cu iubire, cu supunere la voința lui Dumnezeu, în unire cu suferințele lui Cristos, are o valoare infinită, atât pentru mântuirea ei, cât și pentru mântuirea Bisericii și lumii întregi. Iar răspunsul dat de Bernadeta Soubirous: "Acesta este sacrificiul meu pentru darul mântuirii veșnice", a fost miracolul vieții ei. Se știe că sfinții nu fac și nu cer miracole pentru ei înșiși. Ei fac și cer miracole numai pentru alții. Acceptarea suferinței, din iubire față de Dumnezeu și de aproapele, a fost și este un adevărat miracol. Așa a ajuns ea la o mare sfințenie.

Din cauza minunilor trupești și sufletești, pe care Dumnezeu le face la Lourdes, prin Isus și Maria, ziua de 11 februarie, ziua în care Maria a apărut Bernadetei Soubirous, a fost aleasă de Biserică, prin papa Ioan Paul al II-lea, ca Ziua Mondială a Bolnavului. În această zi de 11 februarie a fiecărui an, Biserica îi cheamă pe bolnavi la altar sau îi trimite pe preoți la ei. Și chiar dacă nu toți se vindecă trupește, toți se întăresc sufletește prin primirea lui Isus din sfintele taine și prin mijlocirea Mariei. Toți învață să-și poarte crucea cu răbdare și credință, de la început și până la sfârșit. Toți învață să transforme suferința în mijloc de sfințire și mântuire (cf. Ioan Paul al II-lea, Salvifici doloris, 25).

Biserica, prin Conciliul Vatican II (1962-1965), spune: "Maria, în iubirea ei de mamă, are grijă de frații Fiului său care sunt încă pe drumul acestui pământ și care sunt asaltați de primejdii și de strâmtorări, până când vor ajunge și ei în patria fericită. De aceea Sfânta Fecioară este invocată în Biserică cu titlurile de Apărătoare, de Sprijinitoare, de Ajutătoare, de Mijlocitoare" (Lumen gentium 62).

Tot Conciliul Vatican II ne spune: "Mama lui Isus, glorificată deja cu trupul și cu sufletul la cer, este imaginea și pârga Bisericii. Ea strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul lui Dumnezeu în călătorie pe acest pământ" (LG 68). Destinul Mariei va fi destinul nostru. Trupul nostru desfigurat de suferință, măcinat de boală, va fi la înviere frumos, strălucitor, asemenea trupului ei înviat.

Reamintesc că, în această zi de 11 februarie, din 2015, papa Francisc (n. 17 decembrie 1936), după imitarea lui Isus, a Mariei, a Iuditei, a Bernadetei Soubirous, ne mai recomandă să fim față de semenii noștri ceea ce a fost și dreptul Iob toată viața lui față de semenii săi, adică: "Ochi pentru cel orb și picioare pentru cel șchiop" (Iob 29,15). Aceasta este înțelepciunea inimii, pe care ne-o cere Dumnezeu.

Vorbind despre înțelepciunea inimii, față de semenii noștri, papa Francisc recomandă insistent, după Bibliei, înțelepciunea inimii, cea "curată, pașnică, blândă, docilă, plină de milă, rodnică, fără discriminare și fără ipocrizie" (Iac 3,17). Înțelepciunea inimii de a-i sluji pe frați, asemenea lui Isus, asemenea lui Iob și asemenea Mariei (Iob 29,15). Înțelepciunea de a sta cu frații în suferință, așa cum Isus, Maria și sfinții au rămas cu noi în toate zilele (cf. Mt 28,20). Înțelepciunea inimii de a ieși din noi înșine și a porni se ajutorarea fraților noștri, știind bine că ceea ce am făcut aproapelui lui Isus i-am făcut (cf. Mt 25,40). Înțelepciunea inimii de a fi solidari cu frații, fără a-l judeca: "Dumnezeu n-a trimis pe Fiul său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin el" (In 3,17).

Să ne strângem în jurul lui Isus și să-i primim mântuirea realizată la cruce. Să ne strângem în jurul Mariei și recităm Rozariul, meditând misterele mântuirii împreună cu ea. Să intonăm cântece care ne amintesc de aparițiile Fecioarei Maria între noi și de mesajele ei cerești. Să urmăm exemplele de slujire și de vestire ale Mariei și ale celorlalți sfinți, ca să ajungem în lăcașurile cerești alături de ei.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat