Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Victoria cea mare

Ei, da! ne bătusem rău în recreație, am putea spune că făcusem dezastru în clasă, iar acum așteptam pedeapsa. Când colo, ce să vezi: profesorul veni blând în mijlocul nostru, își făcu loc printre ghemotoace de hârtie, creioane, rigle și nasturi rupți, se așeză și el în bancă, tușind ușor din cauza prafului, se uită lung la noi și începu să povestească:

- Aveam vârsta voastră - și tare-mi mai plăcea să mă bat. Ca și vouă, de altfel. Ba, fiindcă tocmai văzusem niște filme cu samurai, mă credeam și eu un vajnic luptător al onoarei - fiindcă atâta înțelesesem eu: samuraiul înseamnă curaj și onoare - despre ordine, corectitudine, cinste, bunătate, milă, înțelepciune - aveam eu să aflu altădată. Și cum vă spuneam, ajunsesem și noaptea să mă visez nici mai mult nici mai puțin, decât... samurai! Chiar îmi făcusem două săbii, una mai lungă și alta mai scurtă, cum poartă samuraii, dar tata mi-a atras atenția că săbiile se poartă abia după vârsta de 15 ani - la samurai. Dar măcar un pumnal puteam să port! Era, ca și săbiile mele, doar un băț prins așa, în talie - dar eu credeam ba că e pumnalul aurit al copiilor de samurai, ba sabie de oțel dar neascuțită ca să respect ce spusese tata... și tot așa.

Dar când vrei ceva cu tot dinadinsul, se petrec tot felul de lucruri ciudate.

De la un timp, începuseră să apară așa, printre cărțile mele, ba un articol despre curajul japonezilor când cu dezastrul nuclear, ba despre meticulozitatea, seriozitatea, înțelepciunea lor și abținerea de la agresivitatea nejustificată, ba într-una din zile, o carte de istorie a Japoniei. Eh - mi-am zis - aici tata n-a nimerit. Nu-mi place istoria și gata - ce să fac eu cu istoria... Japoniei?! Și cum mă uitam așa la ea să văd unde-aș putea-o ascunde s-o fac uitată, cartea-mi lunecă din mâini și se deschise singură... Să vezi și să nu crezi! Era vorba tocmai de samurai. Mai precis, de un copil de samurai: fiul mai mic al lui Ieyasu Tokugawa - cel care a întemeiat în 1603 shogunatul în Edo (Tokio) care avea să dureze 260 ani. Vedeți, țin minte de parc-aș fi citit chiar acum! Ei bine, în timpul luptelor înverșunate pentru putere, la asediul de la Osaka, băiatul a implorat fierbinte pe comandant să-l pună în linia întâi - dar în ciuda rugăminților sale, a fost lăsat în spatele frontului. Când fortăreața a fost cucerita de tatăl său, samuraiul, băiatul a izbucnit în lacrimi și era atâta disperare în plânsul lui, încât bătrânul său profesor s-a apropiat de el, s-a înclinat până la pământ după obiceiul japonezilor și i-a spus: " Curaj, Sire, gândiți-vă la toți anii numeroși pe care-i aveți de trăit de acum înainte, când vor fi nenumărate ocazii să vă afirmați!". La care băiatul l-a fulgerat cu privirea și i-a răspuns: "Ce prostie! Și cei 14 ani ai mei, când crezi că se vor mai întoarce?!" Și autorul a încheiat povestea cu un proverb japonez: "Onoarea e ca un arbore, crește odată cu vârsta, dar rușinea e ca o rană pe scoarța lui: și ea crește tot odată cu vârsta..."

Am înghițit în sec, dar mi-am spus că oricum, lucrurile sunt vechi și... și nu știu de ce, dar deodată nu m-am mai simțit chiar bine. Ei, era ceva cu povestea asta! -mi-am spus - și am răsfoit mai departe... De pe cealaltă pagină mă priveau ochii vii ai unei statui - ce cap de copil drăguț - îmi spusei - o fi prințul? Ba nu, avea tot 14 ani, dar se numea Anthony Deynan - o fi samurai?! Și m-am așezat mai bine să citesc. Când colo, nici vorbă de așa ceva: era fiul unui chinez și al unei japoneze, nici măcar nu era samurai - dar fiindcă tot începusem să citesc, hai să văd despre ce-i vorba! Băiatul era creștin din naștere, fusese educat de iezuiți la Nagasaki și pe urmă de franciscani la Osaka, era onorat ca ministrant la sfânta Liturghie, fusese arestat cu ceilalți care aveau să se numească "martirii de la Nagasaki" și fusese... Ce?! Cum?! Crucificat?! Un copil de vârsta mea?! Numai fiindcă era creștin?! Și el nu spusese nimic, nu fugise, nu protestase, nu se luptase?! Iar părinții lui nu-l apăraseră?! Cum așa, nimic?! Nu-mi venea să cred. Numai că autorul adăugase la sfârșitul scurtei biografii încă un proverb japonez: "Cele mai mari victorii sunt acelea cucerite fără vărsare de sânge, asupra ta însuți".

Ce să vă mai spun?! N-am dormit toată noaptea. Vedeam mereu chipul acelui copil, de vârsta mea, care la 5 februarie 1597 fusese ucis la fel ca Isus. Țin minte ca acum: sub fotografia statuii, scria: Sfântul Anthony Deynan, 14 ani.

A doua zi dimineața, mă hotărâsem.

De atunci nu am mai purtat niciodată ceva ce ar semăna a armă, iar de iubit, l-am iubit doar pe EL cu toata ființa mea - fiindcă onoarea seamănă cu un arbore - crește odată cu vârsta, iar rușinea e ca o rană pe scoarța copacului: și ea crește, odată cu vârsta.

Tăcuse.

Ne uitam la el fără un cuvânt.

Era frumos și bun și înțelept preotul și profesorul nostru.

Și chiar că semăna a samurai - dăruit cu totul și cu totul unui singur și mare Stăpân. Celui mai mare.

- Și acum, hai să facem curat în clasă - zise el, aplecându-se să strângă de pe jos urmele bătăliei noastre. Fiindcă nu-l iubești cu adevărat pe Isus, dacă nu-l iubești în toți cei din jur și, iubindu-i, îi înțelegi și-i ierți...

-Vedeți voi, continuă el, Anthony Deynan a dus bătălia vieții lui la 14 ani.

Dar noi?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat