Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericita Maria Gabriella Sagheddu și cauza unității creștinilor

Maria Sagheddu (1914-1939) s-a născut la Dorgali, în Sardinia, într-o familie de ciobani. Martorii copilăriei și ai adolescenței sale ne-o prezintă ca fiind încăpățânată, critică, contestatară, rebelă. Cu toate acestea, înzestrată cu un profund simț al datoriei, al devotamentului și al ascultării, o ascultare însă cu aspecte contradictorii: "Asculta mormăind, dar era supusă. Răspundea cu nu, dar imediat se apuca de treabă", asigură martorii.

Toți cei din jurul ei au văzut-o cu uimire schimbându-se spre optsprezece ani. Încetul cu încetul, se îmblânzește, nu se mai mânie, devine gânditoare, austeră, răbdătoare și rezervată. Se dedică mai mult rugăciunii, este mai atentă la nevoile aproapelui. Cere să fie înscrisă la Acțiunea Catolică. Începând de acum, devine mai supusă inspirațiilor Domnului, dorind să împlinească voia sa. La douăzeci și unu de ani, se hotărăște să se consacre lui Dumnezeu și, urmând sfaturile părintelui său spiritual, intră la Mănăstirea Trapistă din Grottaferrata, o comunitate săracă din punct de vedere financiar și cultural, condusă atunci de maica Maria Pia Gullini.

Viața spirituală a sorei Maria Gabriella va fi caracterizată de două elemente esențiale:

- cel dintâi și cel mai evident este recunoștința pentru milostivirea pe care Dumnezeu i-a dovedit-o, cerându-i să-i aparțină în întregime: îi plăcea să se compare cu Fiul risipitor și nu știa decât să mulțumească pentru chemarea sa la viața monahală, pentru mănăstire, pentru superioare, pentru surori, pentru tot. "Cât de bun este Domul!", repeta neîncetat. Această recunoștință o va însoți până în ultimele sale clipe, până la agonie.

- cel de-al doilea este dorința sa de a răspunde harului cu toată puterea sa, ca să se săvârșească în ea ceea ce Domnul a început, ca să se împlinească voia lui Dumnezeu. Este conștientă că doar așa va putea ajunge la pacea adevărată.

În timpul noviciatului, trăiește cu teama că va fi dată afară, dar, după ce-și depune voturile, învinge această frică și trăiește într-o abandonare plină de pace și încredere. Din acest moment, crește în ea dorința de a se oferi pe deplin. "Acum, tu trebuie să acționezi!" îi va spune Domnului. Scurta sa viață monahală (trei ani și jumătate) se săvârșește ca o euharistie, având doar grija de a se lepăda cu totul de sine pentru a-l urma pe Cristos în ascultarea sa față de Tatăl, până la moarte. Vocația sorei Maria Gabriella a fost aceea a jertfei smerite, a dăruirii de sine totale Domnului.

Amintirile surorilor despre ea sunt simple și grăitoare: mereu gata să se recunoască vinovată, cerându-le iertare celorlalți fără să se îndreptățească, smerită, simplă și sinceră, gata să îndeplinească cu bucurie orice munca, ostenindu-se de bună voie cu muncile cele mai grele, fără să spună nimănui nimic.

Depunându-și voturile, își dă seama încă și mai mult de nevrednicia sa: "Viața mea nu valorează nimic, zice, pot s-o ofer liniștită."

Stareța sa, maica Maria Pia Gullini, era foarte sensibilă la mișcarea ecumenică și se ruga mult pentru unitatea creștinilor. A transmis și comunității sale această mare dorință a sufletului său. Atunci când, la invitația unui pionier al ecumenismului din Biserica Romano-Catolică, părintele Couturier, le prezintă surorilor îndemnul la rugăciune și la jertfa pentru marea cauză a unității creștinilor, sora Maria Gabriella simte că această chemare o privește în mod deosebit, că este vorba de o chemare la a-și jertfi tânăra sa viață. "Simt că Domnul mi-o cere, îi mărturisește stareței sale, mă simt chemată la aceasta, chiar atunci când nu vreau să mă gândesc".

Drumul său este rapid, fără șovăire. Preocupată de a rămâne mereu în ascultare, conștientă de propria sa fragilitate, neavând decât o singură dorință: "voia lui Dumnezeu, slava sa", Maria Gabriella ajunge la această libertate care o duce la asemănarea deplină cu Isus care, "iubindu-i pe ai săi care erau în lume, până la sfârșit i-a iubit" (In 13,1) În fata sfâșierii trupului lui Hristos, simte nevoia de a se jertfi pe sine însăși, o jertfă pe care a împlinit-o până la capăt.

Încă din seara jertfei sale, tuberculoza pune stăpânire pe tânăra maica, care până atunci era perfect sănătoasă: o va duce la moarte după cincisprezece luni de suferință. În seara zilei de 23 aprilie 1939, sora Maria Gabriella își sfârșește îndelungata suferință, lăsându-se cu totul în voia lui Dumnezeu. Chiar în acest moment, clopotele sunau sfârșitul Duminicii Bunului Păstor, această duminică în care evanghelia vestește: "Va fi o singură turmă și un singur păstor" (In 10,16). Jertfa sa, chiar înainte de a fi săvârșită, ajunsese cunoscută în lumea anglicană, și de atunci a găsit un ecou larg în inimile multor credincioși din diferite confesiuni. În decursul anilor următori, un mare număr de candidate s-au prezentat la mănăstirea din Grottaferrata: prin aceasta, sora Maria Gabriella și-a dovedit foarte concret recunoștința față de comunitate.

Trupul său, care s-a aflat neatins în momentul recunoașterii din 1957, se odihnește acum într-o capelă (Cenacolul Unității) vecină cu mănăstirea din Vitorchiano, unde comunitatea din Grottaferrata s-a transferat.

La patruzeci și patru de ani de la moartea sa, sora Maria Gabriella a fost beatificată de Sanctitatea sa papa Ioan Paul al II-lea, în bazilica "Sfântul Paul" de la Roma, la 25 ianuarie 1983, sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul și ziua în care se încheie Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Surorile Benedictine,
Mănăstirea "Maica Unității" Viișoara

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat