Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 ianuarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne prezintă începutul predicii lui Isus în Galileea. Sfântul Marcu subliniază că Isus a început să predice "după ce Ioan [Botezătorul] a fost arestat" (1,14). Chiar în momentul în care glasul profetic al Botezătorului, care vestea venirea împărăției lui Dumnezeu, este redus la tăcere de către Irod, Isus începe să străbată drumurile din țara sa pentru a duce tuturor, în special săracilor, "Evanghelia lui Dumnezeu" (ibid.). Vestirea lui Isus este asemenea cu aceea a lui Ioan, cu diferența substanțială că Isus nu mai indică un altul care trebuie să vină: Isus este El însuși împlinirea promisiunilor; este El însuși "vestea bună" care trebuie crezută, primită și comunicată bărbaților și femeilor din toate timpurile, pentru ca și ei să încredințeze Lui existența lor. Isus Cristos în persoană este Cuvântul viu și activ în istorie: cine-l ascultă și îl urmează intră în Împărăția lui Dumnezeu.

Isus este împlinirea promisiunilor divine pentru că este Cel care dăruiește omului pe Duhul Sfânt, "apa vie" care stinge setea inimii noastre neliniștite, însetate de viață, de iubire, de libertate, de pace: însetate de Dumnezeu. De câte ori simțim, sau am simțit inima noastră însetată! A revelat asta El însuși femeii samaritene, întâlnite la fântâna lui Iacob, căreia i-a spus: "Dă-mi să beau" (In 4,7). Tocmai aceste cuvinte, adresate samaritenei, au constituit tema anualei Săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor care astăzi se încheie. În această seară, cu credincioșii din Roma și cu reprezentanții diferitelor Biserici și comunități ecleziale, ne vom reuni la Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor" pentru a-l ruga intens pe Domnul, ca să întărească angajarea noastră pentru unitatea deplină a tuturor creștinilor. Este un lucru urât faptul că sunt divizați creștinii! Isus ne vrea uniți: un singur trup. Păcatele noastre, istoria, ne-au divizat și pentru aceasta trebuie să ne rugăm mult ca același Duh Sfânt să ne unească din nou.

Dumnezeu, făcându-se om, și-a însușit setea noastră, nu numai de apa materială, ci mai ales setea de o viață deplină, de o viață liberă de sclavia răului și a morții. În același timp, cu întruparea sa Dumnezeu a pus setea sa - pentru că și lui Dumnezeu îi este sete - în inima unui om: Isus din Nazaret. Lui Dumnezeu îi este sete de noi, de inimile noastre, de iubirea noastră, și a pus această sete în inima lui Isus. Așadar, în inima lui Cristos se întâlnesc setea umană și setea divină. Și dorința unității a discipolilor săi aparține acestei sete. Găsim acest lucru exprimat în rugăciunea înălțată către Tatăl înainte de Pătimire: "Ca toți să fie una" (In 17,21). Ceea ce voia Isus: unitatea tuturor! Diavolul - știm asta - este tatăl dezbinărilor, este unul care întotdeauna dezbină, care face mereu războaie, face atâta rău.

Fie ca această sete a lui Isus să devină tot mai mult și setea noastră! Să continuăm, de aceea, să ne rugăm și să ne angajăm pentru unitatea deplină a discipolilor lui Cristos, având siguranța că El însuși este alături de noi și ne susține cu forța Duhului său pentru ca această țintă să se apropie. Și să încredințăm această rugăciune a noastră mijlocirii materne a Fecioarei Maria, Mama lui Cristos, Mama Bisericii, pentru ca ea să ne unească pe toți ca o mamă bună.

________________

După Angelus

APEL PENTRU PACE ÎN UCRAINA

Urmăresc cu vie îngrijorare înăsprirea ciocnirilor din estul Ucrainei, care continuă să provoace numeroase victime în rândul populației civile. În timp ce asigur rugăciunea mea pentru cei care suferă, reînnoiesc un apel din inimă ca să se reia tentativele de dialog și să se pună capăt oricărei ostilități.

Acum să continuăm în companie [se alătură de Papa doi copii din Acțiunea Catolică a Copiilor din Roma]

Iubiți frați și surori,

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Bolnavilor de Lepră. Exprim apropierea mea de toate persoanele care suferă din cauza acestei boli, precum și de cei care se îngrijesc de ele, și de cei care luptă pentru a înlătura cauzele contagierii, adică acele condiții de viață nedemne de om. Să reînnoim angajarea solidară față de acești frați și surori!

Vă salut cu afect pe voi toți, dragi pelerini veniți din diferite parohii din Italia și din alte țări, precum și asociațiile și grupurile școlare.

Îndeosebi, salut comunitatea filipineză din Roma. Preaiubiților, poporul filipinez este minunat, prin credința sa puternică și bucuroasă. Domnul să vă susțină mereu și pe voi care trăiți departe de patrie. Multe mulțumiri pentru mărturia voastră! Și multe mulțumiri pentru tot binele pe care-l faceți la noi, pentru că voi semănați credința la noi, voi dați o frumoasă mărturie de credință. Multe mulțumiri!

Salut studenții din Cuenca, Villafranca de los Barros și Badajos (Spania), grupurile parohiale din Insulele Baleari și pe tinerele din Panama. Salut pe credincioșii din Catania, Diamante, Delianuova și Crespano del Grappa.

Mă adresez acum băieților și fetelor din Acțiunea Catolică din Roma. Dragi tineri, și în acest an, însoțiți de cardinalul vicar și de monseniorul Mansueto [Bianchi], ați venit numeroși la sfârșitul "Caravanei Păcii". Vă mulțumesc și vă încurajez să continuați cu bucurie drumul creștin, ducând tuturor pacea lui Cristos. Acum să ascultăm mesajul pe care îl vor citi prietenii voștri, aici lângă mine.

[citirea mesajului]

Iată baloanele care vor să spună "pace".

Mulțumesc, copii! Tuturor vă urez duminică frumoasă și poftă bună. Și vă rog, vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat