Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a III-a de peste an - B

Creștinul este un pescar de oameni

Evanghelia de astăzi ne spune că "în acel timp", adică de după Botezul său în Iordan, Isus și-a început misiunea de mântuitor al lumii cu această predică scurtă și concisă: "Timpul s-a împlinit și împărăția lui Dumnezeu s-a apropiat. Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15)

Timpul s-a împlinit. Prin aceste cuvinte, Isus spune că, odată cu venirea sa în lume, odată cu vestirea evangheliei sale, odată cu jertfa sa de la cruce, odată cu învierea sa glorioasă, timpul așteptării mântuirii s-a împlinit; acum a început o eră nouă, era mântuirii.

Convertiți-vă. Prin aceste cuvinte, Isus spune: schimbați-vă mintea, inima și viața, ca să aveți credință; ca să primiți cuvintele evangheliei mele; ca să faceți pocăință pentru păcatele săvârșite; ca să vă aprindeți de dragoste față de Dumnezeu și de aproapele; ca să vestiți și voi evanghelia împărăției împreună cu mine; și ca să vă mutați din împărăția păcatului în împărăția lui Dumnezeu.

Mulți oameni au făcut poate o experiență emotivă cu Dumnezeu, dar asta nu înseamnă totdeauna o întoarcere la el. Este o mare deosebire între întoarcerea emoțională și o întoarcere reală, cu viața, cu faptele, cu pocăința, după exemplul fiului risipitor (cf. Lc 15,11-32) și după exemplul sfântului Paul (cf. Fap 9,1-22). Cristos cere o schimbare, o revoluție în felul nostru de a fi, de a gândi, de a vorbi, de a trăi relația cu Dumnezeu și relația cu semenii. Fără toate aceste elemente nu există întoarcere autentică la el.

Convertirea reprezintă centrul mesajului Noului Testament. Isus spune: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15). Ioan Botezătorul era în pustiu, predicând botezul convertirii spre iertarea păcatelor" (Mc 1,4). "Ucenicii au ieșit și au predicat ca oamenii să se convertească" (Mc 6,12). Sfântul Paul spunea: "Dumnezeu, trecând cu vederea timpurile de ignoranță, vestește acum oamenilor de pretutindeni să se convertească" (Fap 17,30).

Conform lecturilor de astăzi, semnul vizibil că cineva s-a convertit, că și-a revoluționat mintea, inima, viața, relația cu Dumnezeu și cu semenii, că s-a lepădat de satana și l-a primit pe Isus în viața lui, este faptul că alege să meargă pe față cu Isus, că trăiește public evanghelia sa și că vestește cu generozitate evanghelia, făcându-se "pescar de oameni" împreună cu Isus (cf. Mc 1,17). Ucenicul pe ascuns, de frica iudeilor, ca Nicodim și Iosif din Arimateea (cf. In 3,1; 19,38), întârzie mântuirea și lasă timp diavolului să acționeze.

Nimic nu e mai urgent ca salvarea sufletelor. Nimic nu e mai important ca intrarea în viața veșnică. De aceea Isus merge pretutindeni, predică evanghelia împărăției, cheamă suflete să-l urmeze, și apoi le trimite să pescuiască suflete din marea învolburată de păcat a lumii. Încă din Vechiul Testament, nimic nu este mai nobil și mai urgent pe lumea aceasta decât a colabora cu Dumnezeu la salvarea sufletelor naufragiate (cf. Iona 3,1-5.10; Is 50,6). Însă pentru a înțelege această noblețe și urgență avem nevoie, așa cum spune și Isus astăzi, de convertire autentică, de dragoste curată și de credință mare.

Lorans Eisley (1907-1977), un antropolog, naturalist, educator, filosof și scriitor american, are o carte numită: Aruncătorul de stele. În această carte, el povestește cum într-o o zi, pe când se plimba pe malul oceanului, a văzut o plajă plină de "steluțe de mare" naufragiate, aruncate acolo de valuri. Apoi a observat cum un băiețel lua una câte una din "steluțele de mare" naufragiate și le arunca înapoi in ocean. Când l-a întrebat de ce face aceasta, băiatul i-a răspuns: "Dacă nu o fac, vor muri!". "Dar cum crezi tu că vei putea salva atât de multe steluțe de mare naufragiate"? Atunci, băiatul s-a aplecat, a luat o steluță de mare și a aruncat-o înapoi în ocean spunând: "Pe aceasta steluță de mare am salvat-o deja!" Atunci, văzând determinarea copilului de a salva cât mai multe steluțe de mare cu putință, m-am alăturat și eu copilului în munca de salvare a steluțelor. După mine s-au mai alăturat și alții, apoi și alții, și alții. În câteva ore de muncă toate steluțele de mare naufragiate au fost salvate.

Pe la jumătatea secolului trecut, într-o după amiază de august, un pescar din San Francisco, SUA, se întorcea acasă de la pescuit. La vreo 3 km depărtare de golful San Francisco, pescarul a fost mirat să vadă mai multe de capete de oameni plutind încoace și încolo pe valuri, în urma unui naufragiu, și strigând după ajutor. Când i-a văzut pe acei oameni cum se luptau pentru viața lor și cum strigau după ajutor, ochii i s-au umplut de lacrimi. "Eu trebuie să-i salvez pe cât mai mulți dintre ei", și-a zis el. A aruncat peste bord peștii pe care-i prinsese și s-a apucat de treabă. După mai multe ore de lucru, i-a salvat pe toți aducându-i cu siguranță în port. Când a fost întrebat pentru ce și-a riscat viața spre a-i salva pe acei oameni naufragiați, pescarul a răspuns: "Știam că fluxul se va schimba curând și că toți acești oameni vor fi măturați în largul Oceanul Pacific. Eram singurul om în preajma lor. Eu trebuia să-i salvez înainte de a fi prea târziu. Dacă eu nu i-aș fi salvat, cine i-ar mai fi putut salva?"

Milioane de oameni din această lume se află într-o situație asemănătoare cu a steluțelor de mare naufragiate pe plajă și cu a acelor oameni a căror vapor s-a scufundat. Timpul pentru salvarea celor pierduți este scurt (cf. 1Cor 7, 29-31). Cine nu salvează suflete, acela se face vinovat de pierderea lor. Iar "cine mântuiește un suflet, se mântuiește și pe sine" (cf. Iac 5, 20)

Pe toți creștinii Isus i-a făcut "pescari de oameni, pescari de suflete". De aceea, toți creștinii, mai înainte de a fi medici, profesori, ingineri, scriitori, agricultori, șomeri, casnici, pensionari, sau altceva, sunt pescari de oameni, sunt pescari de suflete pierdute. Dacă cineva neglijează acest fapt este un om care nu și-a împlinit misiunea încredințată la Botez, prin consacrarea profetică și sacerdotală (cf. 1Pt 2,9).

Am găsit pe un "site" un pamflet, o poveste ironică, care s-ar potrivi multora dintre creștinii de astăzi. Acest pamflet spune că, undeva într-un ținut cu multe ape, cu mult pește și cu pești flămânzi, trăiau niște oameni care își ziceau "pescari". Săptămână după săptămână, lună de lună, an după an, cei care se numeau "pescari" se întâlneau în ședințe, discutau despre abundența de pești din jurul lor și despre chemarea lor de a fi pescari. Le plăcea mult lozinca: "Pescuitul este datoria fiecărui pescar!". Țineau ședințe cu tema "Campania de pescuit" sau "Luna pescuitului" etc. De asemenea, organizau conferințe despre pescuit, despre promovarea pescuitului, despre echipamentul de pescuit, despre noile metode de pescuit și chiar despre noi "momeli" pentru pești. Acești pescari și-au construit și o clădire impunătoare cu firma "Sediul General al Pescarilor". Și cu toate că apelul era ca orice pescar să pescuiască, un singur lucru nu făceau acești oameni: nu pescuiau. Poate cineva să fie pescar dacă nu prinde nici măcar un pește? Poate cineva să fie pescar de oameni dacă nu salvează nici măcar un suflet?

Și în continuarea acestui pamflet, acel "site" redă și o știre preluată din ziarul Times-Reporter, din New Philadelphia, Ohio, din septembrie 1985. Acest articol vorbește despre o sărbătoare a înotătorilor de elită, care aniversau un an de când nu s-a mai înecat nimeni în ștrandul municipal al orașului New Orleans. Sărbătoarea s-a ținut chiar pe malurile ștrandului. Au participat vreo 200 de persoane, între care 100 erau înotători licențiați și care pe durata desfășurării sărbătorii au fost mandatați și să supravegheze bazinul de înot. La încheierea sărbătorii, care celebra un an fără incidente, pe când amenajările au fost evacuate, au descoperit în bazin un om înecat. S-a înecat în mijlocul unei mulțimi de înotători care erau adunați să sărbătorească un an fără incidente (cf. Cristian Ionescu, popaspentrusuflet.wordpress.com, 15 nov. 2012).

Acest pamflet, dublat de acest caz real, ironizează pe acei creștini care au primit de la Isus, Marele Pescar, "Certificatul de pescari de oameni", dar care nu numai că nu au mers niciodată la pescuit de suflete pentru împărăția lui Dumnezeu, dar li s-au pierdut suflete chiar de sub ochii lor, suflete din familiile lor, suflete dintre prietenii lor, suflete din comunitățile lor.

Avem biserici, avem săli de cateheze, avem campusuri, avem lideri, avem cărți, avem metode, avem întâlniri: zonale, diecezane, naționale și mondiale. Avem de toate, dar nu avem creștini convertiți și creștini pescari de oameni. Avem multă lene spirituală împletită cu multă mândrie, cu multă părere bună despre sine și cu multe pretenții ciudate; însă nu avem oameni convertiți, nu avem oameni care cred în cuvintele lui Isus, nu avem smeriți, nu avem oameni care au rupt-o cu păcatul; nu avem oameni care mărturisesc pe Isus cu fapta și cu vorba, nu avem suflete aduse pe calea mântuirii. Tare vom mai fi întrebați despre toate asta la judecata divină!

Ce ați zice de un student la medicină care, în loc să învețe materia de medicină, ar citi multe romane și biografii celebre? Va fi el un medic bun care să salveze vieți? Așa este și cu creștinul care pierde vremea cu nimicuri, dar nu face ceea ce trebuie să facă, care nu este pescar de oameni. Este el un creștin bun?

Sfântul Paul zice: "Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva" (1Cor 6,12). De aceea, tot sfântul Paul, în capitolul următor, ne spune că și atunci când ne folosim de lucrurile îngăduite să nu uităm că lumea și lucrurile ei sunt trecătoare, și că ceea ce contează cu adevărat este mântuirea veșnică (cf. 1Cor 7,29-31). Foarte mulți se pierd făcând lucruri îngăduite, dar nefăcând lucrurile urgente, cele strict importante. Mulți creștini se pierd pentru că nu au o scară a valorilor, adică pun trupul înaintea sufletului, viața de aici înaintea vieții veșnice, deși Isus vorbește despre această scară de valori (Lc 12,23). De aceea să ne rugăm cu psalmistul: "Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale și învață-mă cărările tale! Călăuzește-mă în adevărul tău și învață-mă, căci tu ești Dumnezeul mântuirii mele!" (Ps 25,4-5)

Biblia ne spune: "Iată, acum este vremea potrivită, iată, acum este ziua mântuirii" (cf. 2Cor 6.2). Acum este vremea de a munci la mântuirea noastră și a semenilor noștri, dincolo este vremea odihnei. Acum este vremea jertfelor de noi înșine, dincolo este vremea bucuriilor veșnice.

Sfântul Marcu ne spune astăzi că Isus și-a început lucrarea publică din Galileea păgână, din ținutul cuprins de întuneric și de umbra morții (cf. Is 9,1); și acolo a predicat evanghelia împărăției lui Dumnezeu și chemarea la convertire, chemarea la schimbarea minții și a inimii, chemarea la pocăință pentru păcate și la fapte bune.

Isus nu a așteptat ca oamenii să vină la el, ci a mers el la oameni. Isus umbla după peștii din apele păgâne ale lumii, după peștii ce așteptau să fie prinși, căci ei nu puteau veni la el; Isus umbla după oile pierdute ale casei lui Israel, chemându-le la pocăință, și nu așteptă ca oile să vină și să-l caute.

În virtutea mandatului primit de la Isus, noi creștinii trebuie să continuăm lucrarea mântuitoare începută de el și să o ducem la bun sfârșit. Trebuie să mergem și să pescuim suflete pierdute din marea lumii. Trebuie să mergem după oile pierdute din familiile, comunitățile și țările noastre; căci dacă noi nu vom merge să le căutăm în timp util, le vor găsi îngerii iadului, iar ele rămân pierdute pentru totdeauna. Cu cât mai repede vom porni, cu atât mai bine va fi, atât pentru sufletele naufragiate, cât și pentru noi.

De aceea Dumnezeu, spre învățătura noastră, l-a silit pe Iona să se ducă și să predice convertirea pentru oamenii din Ninive (cf. Iona 3, 1-10). De aceea Isus i-a silit pe apostoli să intre în corabie și să pornească în larg pentru pescuit (cf. Mt 14,22; Lc 5,4). De aceea Dumnezeu le-a spus slujitorilor care chemau la ospățul de nuntă a Fiului său să-i silească pe oameni să intre în sala ospățului (cf. Lc 14,23).

Nimic nu este mai important pe acest pământ ca mântuirea sufletului propriu, de care este legată de Isus salvarea semenilor noștri din apele tulburi ale păcatului și din mrejele iadului.

Mi-amintesc de un preot catolic din Moldova, trecut la Domnul din scaunul de spovadă în 2001, că pe când a fost odată invitat pentru a ajuta la spovezi într-o comunitate vecină, văzând că oamenii erau indiferenți față de taina iertării păcatelor, taină valabilă numai aici pe pământ (cf. Mc 2,10), a ieșit din scaunul de spovadă și s-a dus în curtea bisericii, unde a început să-i întrebe pe creștini: "Te-ai spovedit pentru hram? N-ai vrea să te spovedești acum căci eu sunt la scaunul de spovadă și nu am pe nimeni? Și așa încolona câteva persoane și mergea cu ele la scaunul de spovadă. Apoi ieșea iar și iar și făcea la fel.

În biserica "Sfântul Augustin" din Paris se poate vedea și astăzi confesionalul unde stătea de dimineață până seara, pentru a-i căuta și a-i aștepta pe penitenți, celebrul părinte Henri Huvelin (1830-1910). Într-o zi veni la scaunul său de spovadă un tânăr ofițer cunoscut de tot Parisul pentru destrăbălările, chefurile și scandalurile sale. Părinte, îi zise arogant tânărul ofițer, eu sunt necredincios și am venit să-mi dați niște lămuriri în ale credinței! Mai întâi îngenuncheați și vă spovediți, îi zice preotul. Dar n-am venit pentru spovadă! Nu-i nimic, îngenunchiați, spovediți-vă, și apoi discutăm. De voie, de nevoie, ofițerul îngenunchează, își mărturisește păcatele din toată viața și primește dezlegarea sacramentală. După terminarea mărturisirii păcatelor, preotul îi zise: acum putem vorbi și despre nelămuririle dumneavoastră. Nu mai am nici una. Tânărul ofițer nu era altul decât celebrul Charles de Foucauld Eugene de Pontbriand (1858-1916), ofițer francez, explorator, geograf, convertit, preot, misionar, martir în Algeria și din 2005 fericit al Bisericii.

Dacă Dumnezeu nu l-ar fi silit pe Iona să meargă la Ninive și să predice convertirea, Ninive ar fi fost distrusă. Dacă Isus nu i-ar fi silit pe apostoli să urce în corabie și să pornească în larg, multe suflete ar fi rămas fără lumina evangheliei. Dacă Dumnezeu nu l-ar fi doborât pe sfântul Paul de pe cal și nu l-ar fi silit să intre în cetate pentru a primi lumina evangheliei, creștinismul nu ar fi ajuns până la noi. Dacă cei doi preoți din exemplele de mai sus nu i-ar fi silit pe oameni să-și mărturisească păcatele, ei ar fi rămas încă multă vreme cu păcatele pe suflet. Dacă noi, pescarii de oameni, nu-i vom sili (grăbi) să se convertească, mulți se vor pierde. "Dragi creștini, nu vă fie frică de Cristos! El nu ia nimic, ci dăruiește totul" (Papa Benedict al XVI-lea).

Închei reflecția mea cu mesajul prescurtat al lecturilor de astăzi: Convertiți-vă și credeți în evanghelie! Ninivitenii au părăsit calea lor cea rea! Figura acestei lumi trece! Doamne, învață-mă cărările tale!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat