Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șasea zi

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor a continuat vineri, 23 ianuarie 2015, la Seminarul "Don Orione" din Iași (Păcurari), unde, la ora 17.00, a avut loc o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu pr. Alessandro Lembo, directorul seminarului, și cu alți preoți din comunitățile apropiate, alături de seminariști și de credincioșii care au avut bunăvoința de a participa la acest moment.

Încă de la început am fost introduși într-o atmosferă de rugăciune și solemnitate prin cântecul Veni, creator Spiritus, în care l-am invocat pe Duhul Sfânt pentru a ne copleși cu darurile sale și a cere darul unității pentru care credincioșii s-au adunat în această zi.

Întreaga adunare, prin cântul Sfinte Dumnezeule, și-a recunoscut greșelile în fața lui Dumnezeu, cerându-i iertare, conștientizând faptul că Dumnezeu este milostiv și ne iartă de orice infirmitate.

Lecturile proclamate dau mărturie despre iubirea lui Dumnezeu, mai întâi Moise, în cartea Exodului, iar apoi sfântul Ioan în scrisoarea sa. Astfel Dumnezeu, prin Fiul său ne oferă apa vie care va deveni izvor de apă care țâșnește spre viața veșnică. El ne oferă apa cea vie ca să nu mai însetăm niciodată (cf. Evanghelia după Sfântul Ioan).

După proclamarea Evangheliei, pr. Fabian Doboș, profesor de istoria Bisericii la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, a întipărit în mintea credincioșilor ce înseamnă cu adevărat iubirea și ce presupune aceasta. Prin cuvinte impresionante, el a afirmat că iubirea presupune cunoașterea, întâlnirea și mai ales dialogul cu Dumnezeu și cu celălalt. Astfel, dialogul este începutul mărturiei, căci dialogul lui Isus cu samariteana este dialogul lui Dumnezeu cu sufletul nostru. Citând pe sfântul papă Ioan Paul al II-lea, părintele predicator a afirmat că Numai Isus Cristos îl poate descoperi omului pe om.

Pr. Fabian Doboș a vorbit în cuvântul său de învățătură despre recunoașterea greșelilor care este necesară pentru fiecare om. El l-a exemplificat pe poetul Baudelaire care afirma: Nu este ușor să-l iubești pe Dumnezeu. De asemenea, a dat-o drept exemplu pe Maica Tereza de Calcutta care spunea că iubirea este atunci când te sufleci în favoarea celuilalt. Părintele a afirmat adevărata modalitate de a iubi și care este cea de a sluji, așa cum a făcut-o Isus Cristos.

La sfârșitul celebrării, pr. Alessandro Lembo, responsabilul seminarului, a mulțumit Preasfinției sale Petru Gherghel, pentru prezența sa în comunitatea Don Orione, fiind prima prezență a Excelenței sale în seminar în mandatul său de director.

PS Gherghel, înainte de binecuvântarea finală, a îndemnat credincioșii să trăiască credința prin mărturie atât prin cuvinte, dar mai ales prin fapte concrete. Un cuvânt special a adresat persoanelor consacrate să ofere celorlalți mărturia de iubire concretizate într-un surâs și o bucurie adusă celorlalți.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 24 ianuarie, la ora 17.00, în capela mănăstirii Surorilor Providenței (zona Trei Sarmale) din Iași.

Petrișor Emanuel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a șasea zi. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat