Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a cincea zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat joi, 22 ianuarie 2015, la căminul Fundației Pro Educatione "Xaverianum" (Copou), unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Petru-Sebastian Tamaș, precum și alți preoți din Iași, numeroși credincioși, precum și elevii care sunt găzduiți acolo. La celebrare a participat și pr. Benone Lucaci, rector la Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, care a ținut predica pentru cea de-a cincea zi de rugăciune.

Cântecul de la intrare "Lumea-ntreagă să se înfrățească" i-a introdus pe toți cei prezenți într-un moment de har, unire și binecuvântare. Actul penitențial, ce a avut loc înaintea proclamării lecturilor, ne-a îndemnat pe toți să recunoaștem că suntem greșitori în fața lui Dumnezeu și că avem nevoie de purificare.

Fiecare dintre cei prezenți a conștientizat că unitatea se poate construi doar împreună, și tocmai de aceea prin cântarea Sfinte Dumnezeule care a avut loc în cadrul actului penitențial, toți cei prezenți au implorat ca mila lui Dumnezeu să coboare asupra lor, având încredere că Dumnezeu este un Dumnezeu care împlinește cuvântul său, care nu uită promisiunile sale.

După proclamarea lecturilor și a Evangheliei, pr. Benone Lucaci, a reamintit tuturor celor prezenți de necesitatea societății de a avea încredere în Dumnezeu, un Dumnezeu care ne potolește setea, iar noi nu suntem adunați astăzi aici pentru că este vreun moft de-al nostru, ci pentru că aceasta este dorința lui Isus.

Părintele de asemenea a precizat și faptul că noi trebuie să urmăm exemplul sfintei Treimi, iar identitatea celuilalt nu trebuie privită ca pe o amenințare pentru că, nu este suficient să cunoști propria identitate ci să o cunoști și pe cea a celui de lângă tine. De multe ori relațiile dintre noi au foarte mult de suferit din cauza prejudecăților de aceea spunea părintele în încheiere citându-l pe papa Francisc "Calea cea mai sigură de a-l cunoaște pe celălalt este de a intra în mod direct în legătură cu el", evitând astfel emiterea unor prejudecăți care de multe ori nu sunt adevărate.

Cântecul Ce bine e când frații a exprimat dorința profundă de pace și de unitate, iar pe fața tuturor celor prezenți se simțea bucuria, speranța și încrederea că Dumnezeu este fidel cuvântului său, un Dumnezeu care nu îi poate dezamăgi niciodată.

Părintele Petru-Sebastian Tamaș (directorul căminului), a mulțumit, la încheiere, celor prezenți pentru rugăciunile pe care le înalță permanent către Dumnezeu pentru realizarea unității, dar și pentru faptul că și-au făcut timp de a participa la acest moment înălțător. Părintele a mai vrut să amintească totodată trei sentimente pe care le simțea la sfârșitul acestei celebrări și anume bucurie, recunoștință, speranță.

Bucuria că ne-am adunat în această seară și ne-am rugat împreună.

Recunoștința că l-am descoperit pe celălalt cu calitățile și cu defectele sale

Speranța pentru ca tinerii și nu numai în urma acestor pași către unitate în viitor să nu mai trebuiască să existe între toți o oarecare diferențiere, ci să fie un sigur popor care se îndreaptă către adevăratul izvor care este Cristos.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a dorit să mulțumească părintelui Petru-Sebastian Tamaș pentru disponibilitatea cu care mereu participă la această octavă de rugăciune pentru unitatea creștinilor, tuturor preoților și persoanelor consacrate prezente, credincioșilor, dar într-un mod deosebit tinerilor cărora le-a transmis că " trebuie să fie cei care trebuie să transmită în lume această dorință a iubirii" pentru ca astfel să pornim la drum împreună către acel unic altar, către acel unic izvor care ne va potoli setea.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc vineri, 23 ianuarie, la ora 17.00, în capela mănăstirii "Don Orione", Iași (Păcurari).

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a cincea zi. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat