Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În faza intermediară a sinodului despre familie

Receptare și aprofundare

De Maurizio Gronchi

Receptare și aprofundare sunt cei doi termeni care indică atitudinea cu care Biserica este chemată să trăiască inter-sesiunea sinodală, cu ajutorul lineamenta încredințate în vederea adunării din octombrie. La documentele oficiale ieșite de la sinod - mesajul, raportul și discursul conclusiv al Papei - se adaugă o serie de întrebări, care reies din relatio synodi și sunt adresate conferințelor episcopale, pentru a permite un drum.

La ce trebuie să ne așteptăm din această ulterioară implicare a Bisericilor particulare? În primul rând, receptare, adică primire în spiritul acelei comuniuni care s-a manifestat în cursul lucrărilor din octombrie anul trecut, nu fără acea normală dialectică proprie confruntării deschise și leale în care s-a format consensul amplu exprimat în votarea finală a relatio. În al doilea rând, aprofundare, adică excavare în chestiunile care au nevoie de un discernământ atent și responsabil, așa cum cere îngrijirea pastorală față de vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană.

Pentru a ne orienta mai bine de-a lungul acestui parcurs este util să se evidențieze drumul eclezial de alte forme de confruntare prezente în societatea civilă, în politică și în cultură. Diferența scoasă în evidență de Papa în audiența generală din 10 decembrie este semnificativă: "Sinodul nu este un parlament" ci "un spațiu ocrotit pentru ca Duhul Sfânt să poată acționa". Și "acum această relatio se întoarce în Bisericile particulare și astfel continuă în ele munca de rugăciune, reflecție și discuție fraternă cu scopul de a pregăti următoarea adunare". Nu e vorba de a vedea cine are sau nu are dreptate, între pozițiile diferite și legitime, cât mai degrabă de a asculta "ceea ce Duhul spune Bisericilor" (Ap 3,6), susținuți de rugăciune și de reflecție, în contextul unui autentic discernământ comunitar, care se diferențiază în mod substanțial de căutarea de majorități mai mult sau mai puțin calificate.

Pentru a clarifica genul de muncă la care este chemat poporul lui Dumnezeu în comuniune cu păstorii, merită să ne referim la indicațiile precise din constituția dogmatică Dei Verbum (nr. 8) cu privire la modul cum "tradiția de origine apostolică înaintează în Biserică cu asistența Duhului Sfânt". Trei sunt factorii principali care determină această dezvoltare, și anume "contemplația și studiul credincioșilor", apoi "înțelegerea dată de o experiență mai profundă a lucrurilor spirituale" și în sfârșit "predica acelora care cu succesiunea apostolică au primit o carismă sigură de adevăr".

Cu alte cuvinte este vorba despre reflecția teologică, despre simțul credinței care aparține experienței spirituale a tuturor credincioșilor, despre predica ierarhiei, adică despre magisteriu. Teologi, credincioși și păstori sunt așadar implicați, fiecare cu partea sa, ca să contribuie la receptarea și la aprofundarea a ceea ce a reieșit de la sinodul extraordinar. În acest sens, așa cum se citește în prefața la lineamenta, vor fi implicate "toate componentele Bisericilor particulare și instituții academice, organizații, asociații laicale și alte instanțe ecleziale".

A recepta și a aprofunda Evanghelia familiei în vederea apropiatului sinod înseamnă a distinge fără a separa rezultate consolidate de chestiunile disputate. Ceea ce este indiscutabil - indisolubilitatea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie, unicitatea ei și deschiderea la viață - trebuie să fie ținut împreună cu ceea ce are nevoie de aprofundare ulterioară, adică atenția pastorală față de situațiile mai dificile indicate de relatio synodi în integralitatea sa. Și din moment ce adunarea sinodală s-a îngrijit de familie în toată complexitatea sa, cu lumini și umbre, nu poate decât să fie aceeași privire pastorală care să orienteze drumul care ne așteaptă în această fază intermediară, conduși de Duhul Sfânt care conduce Biserica spre tot adevărul (cf. In 16,13), "așa încât înaintând înțelegerea credinței - cum scrie Paul al VI-lea în enciclica Mysterium fidei (nr. 25) - să rămână intact adevărul credinței".

(După L'Osservatore romano, 23 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat