Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a patra zi

"Atunci femeia și-a lăsat urciorul".

Ziua a IV-a din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost celebrată la Iași, miercuri, 21 ianuarie 2015, la Căminul de bătrâni "Sfântul Iosif" din cartierul Bucium.

Ne-a introdus în rugăciune cântecul închinat Duhului Sfânt care ne-a deschis inimile și mințile Cuvântului lui Dumnezeu prin lecturile sfinte și cuvintelor profunde ale pr. Felician Tiba care ne-a îndemnat la convertire și transformare pentru a putea vorbi de unitate. Urciorul, ne-a spus pr. Felician, suntem fiecare dintre noi, iar femeia samariteană, convertită de întâlnirea cu Isus Cristos, și-a deschis inima darului lui Dumnezeu și și-a dat seama de misiunea ei, aceea de a-l vesti pe Isus tuturor. Renunțarea la urciorul său nu a închis-o, ci a deschis-o și a transformat-o, a umplut-o de entuziasm și i-a uimit pe toți de această schimbare. Și noi mergem la Biserică, ne împărtășim, îl întâlnim pe Cristos, dar reușim să ne entuziasmăm, să-i uimim pe ceilalți cu atitudinea noastră? Cum vrem noi să construim unitatea, ne-a mai întrebat pr. Felician. E de ajuns doar să participăm la aceste rugăciuni seară de seară? Dacă nu lăsăm nimic din noi și din viața noastră la picioarele lui Isus, precum samariteana a lăsat urciorul, cum dorim să ne entuziasmăm? Cum credem că o să realizăm unitatea, dacă nu renunțăm la o bârfă, la un defect de-al nostru? În Isus care este unul și totul, doar în el unitatea se va împlini și doar dacă fiecare dintre noi ne vom entuziasma de credința noastră.

A urmat un gest simbolic care a continuat profunzimea cuvintelor din predică: șase persoane, dintre care trei ortodoxe, au unit apa din ulcelele lor, ulcele așezate pe un drum cu urcușuri și coborâșuri, cu apa lui Cristos, unicul care este apa vie și care primește credința noastră mică și limitele noastre, dăruindu-ne harul său pentru a realiza unitatea.

În încheiere, Preasfințitul Petru Gherghel ne-a îndemnat să ne strângem în jurul lui Dumnezeu, spre dânsul să ne ridicăm capul, căci fără Dumnezeu pierim, deoarece răul din lume este prea mare, iar noi suntem mici. A lui Dumnezeu este pacea și armonia, iar imboldul Preasfințitului pentru toți creștinii prezenți și pentru cei din Biserica Soră a fost de a-i lăsa lui Isus "cana noastră cu apă" ca să ne unim cu toți creștinii.

Ne-am bucurat cu toții și de prezența pr. Dumitru Carp, paroh al bisericii "Pogorârea Duhului Sfânt", care a fost însoțit de doi frați călugări. Salutul de prietenie a fost emoționant.

Sr. Victoria Pop
și sr. Melania Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a patra zi. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat