Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Paternitatea responsabilă? Francisc ca Wojtyła și Vatican II"

Canonistul Domenico Mogavero, episcop de Mazara del Vallo, analizează "rădăcinile" intervenției papei la întoarcerea de la Manila

De Giacomo Galeazzi

Ați rămas surprins de cuvintele pontifului despre necesitatea unei "paternități responsabile" și despre faptul că pentru a fi buni catolici nu "trebuie să fim ca iepurii"?

"Nu. Este un concept în linie cu învățătura predecesorilor săi. Conciliul al II-lea din Vatican, prin constituția pastorală Gaudium et spes despre Biserica în lumea contemporană, afirmă că, în virtutea dreptului inalienabil al omului la căsătorie și la nașterea copiilor, decizia cu privire la numărul de copii care să fie aduși pe lume depinde de evaluarea justă a părinților. Această evaluare a părinților presupune o conștiință bine formată, de aceea, este fundamental a da tuturor modul de a se educa la o responsabilitate corectă așa cum se cuvine cu adevărat oamenilor, respectând legea divină și ținând cont de circumstanțele reale și de timp. În enciclica Humanae vitae, Paul al VI-lea evidențiază că în raport cu condițiile fizice, economice, psihologice și sociale paternitatea responsabilă se exercită fie cu deliberarea ponderată și generoasă de a face să crească o familie numeroasă, fie cu decizia, luată pentru motive grave și respectând legea morală, de a evita temporar sau chiar pe timp nedeterminat o nouă naștere".

În ce anume s-a inspirat din sfântul Ioan Paul al II-lea?

"Karol Wojtyła a exprimat de mai multe ori același concept al lui Francisc. În atâtea ocazii, de exemplu la Angelus din 17 iulie 1994, Anul Familiei. «Gândirea catolică este adesea răstălmăcită - a subliniat Ioan Paul al II-lea - ca și cum Biserica ar susține o ideologie a fecundității cu orice preț, determinându-i pe soți să procreeze fără niciun discernământ și nicio proiectare. Însă este suficientă o citire atentă a pronunțărilor Magisteriului pentru a constata că nu este așa». În realitate, precizează sfântul Ioan Paul al II-lea, în generarea vieții, soții realizează una dintre dimensiunile cele mai înalte ale vocației lor: sunt colaboratori ai lui Dumnezeu".

Care sunt consecințele?

"Tocmai prin acest rol de colaboratori ai lui Dumnezeu, conform lui Ioan Paul al II-lea, părinții sunt ținuți la o atitudine extrem de responsabilă. Luând decizia de a da naștere sau de a nu da naștere ei trebuie să se lase inspirați nu de egoism nici de lejeritate, ci de o generozitate prudentă și conștientă, care evaluează posibilitățile și circumstanțele, și mai ales care știe să pună în centrul binele însuși al celui care trebuie să se nască. Așadar, atunci când există motiv pentru a nu procrea, această alegere este permisă și chiar ar putea să fie necesară. Învățături prezente deja în Pius al XI-lea și Pius al XII-lea cu privire la paternitatea și maternitatea responsabile".

Francisc este deci sub semnul tradiției?

"Desigur. Unește realismul și doctrina. La Parlamentul European în timpul sesiunii plenare la Strasbourg, a clarificat că familia, unită, fertilă și indisolubilă, poartă cu sine elementele fundamentale pentru a da speranță viitorului. Fără această soliditate se ajunge să se construiască pe nisip, cu grave consecințe sociale. Pentru Francisc a reafirma importanța familiei nu numai că ajută să se dea perspective și speranțe noilor generații, ci și numeroșilor bătrâni, adesea constrânși să trăiască în condiții de singurătate și de abandonare pentru că nu mai există căldura unui sălaș familial în măsură să-i însoțească și să-i susțină. Cine arată că este surprins din cauza cuvintelor lui Francisc să-și pună sufletul în pace: va avea multe altele de care să se minuneze. Francisc duce din nou Biserica la izvorul evanghelic și oamenii îl apreciază tocmai pentru sinceritatea și capacitatea de a se exprima fără ipocrizie".

(După Vatican Insider, 21 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat