Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 21 ianuarie 2015

Călătoria apostolică în Sri Lanka și Filipine

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi mă voi opri asupra călătoriei apostolice în Sri Lanka și în Filipine, pe care am făcut-o săptămâna trecută. După vizita în Coreea cu câteva luni în urmă, am mers din nou în Asia, continent cu bogate tradiții culturale și spirituale. călătoria a fost mai ales o întâlnire bucuroasă cu comunitățile ecleziale care, în acele țări, dau mărturie lui Cristos: le-am întărit în credință și în misionaritate. Voi păstra mereu în inimă amintirea primirii sărbătorești din partea mulțimilor - în unele cazuri chiar oceanice - care a însoțit momentele importante ale călătoriei. În afară de asta, am încurajat dialogul interreligios în slujba păcii, precum și drumul acelor popoare spre unitate și dezvoltare socială, în special cu protagonismul familiilor și tinerilor.

Momentul culminant al șederii mele în Sri Lanka a fost canonizarea marelui misionar Iosif Vaz. Acest sfânt preot administra sacramentele, adesea în secret, credincioșilor, de orice religie și condiție socială. Exemplul său de sfințenie și iubire față de aproapele continuă să inspire Biserica din Sri Lanka în apostolatul său de caritate și de educație. L-am indicat pe sfântul Iosif Vaz ca model pentru toți creștinii, chemați astăzi să propună adevărul mântuitor al Evangheliei într-un context multireligios, cu respect față de alții, cu perseverență și cu umilință.

Sri Lanka este o țară de mare frumusețe naturală, al cărei popor caută să reconstruiască unitatea după un lung și dramatic conflict civil. În întâlnirea mea cu autoritățile guvernamentale am subliniat importanța dialogului, a respectului față de demnitatea umană, a efortului de a-i implica pe toți pentru a găsi soluții adecvate în vederea reconcilierii și a binelui comun.

Diferitele religii au un rol semnificativ de desfășurat în această privință. Întâlnirea mea cu exponenții religioși a fost o confirmare a raporturilor bune care există deja între diferitele comunități. În acest context am voit să încurajez cooperarea deja întreprinsă printre adepții diferitelor tradiții religioase, și cu scopul de a putea însănătoși cu balsamul iertării pe cei care încă sunt chinuiți de suferințele din ultimii ani. Tema reconcilierii a caracterizat și vizita mea la sanctuarul Stăpânei Noastre din Madhu, foarte venerată de populațiile tamil și singalezi și țintă de pelerinaj a membrilor din alte religii. În acel loc sfânt am cerut Mariei, Mama noastră, să dobândească pentru tot poporul srilankez darul unității și al păcii.

Din Sri Lanka am plecat spre Filipine, unde Biserica se pregătește să celebreze al cincilea centenar al sosirii Evangheliei. Este principala țară catolică din Asia, iar poporul filipinez este foarte cunoscut pentru credința sa profundă, pentru religiozitatea sa și pentru entuziasmul său, chiar și în diaspora. În întâlnirea mea cu autoritățile naționale, precum și în momentele de rugăciune și în timpul Liturghiei de încheiere foarte participate, am subliniat rodnicia constantă a Evangheliei și capacitatea sa de a inspira o societate demnă de om, în care este loc pentru demnitatea fiecăruia și pentru aspirațiile poporului filipinez.

Scopul principal al vizitei și motivul pentru care am decis să merg în Filipine - acesta a fost motivul principal - era să pot exprima apropierea mea față de frații noștri și surorile noastre care au îndurat devastarea taifunului Yolanda. Am mers la Tacloban, regiunea cea mai grav lovită, unde am adus omagiu credinței și capacității de revenire a populației locale. La Tacloban, din păcate, condițiile climatice potrivnice au provocat o altă victimă nevinovată: tânăra voluntară Kristel, prinsă și ucisă de o structură luată de vânt. Apoi am mulțumit celor care, din orice parte a lumii, au răspuns necesității lor cu o generoasă dăruire de ajutoare. Puterea iubirii lui Dumnezeu, revelată în misterul Crucii, a fost făcută evidentă în spiritul de solidaritate demonstrată de multiplele acte de caritate și de jertfă care au marcat acele zile întunecate.

Întâlnirile cu familiile și cu tinerii, la Manila, au fost momente importante ale vizitei în Filipine. Familiile sănătoase sunt esențiale pentru viața societății. Dă consolare și speranță a vedea atâtea familii numeroase care primesc copiii ca pe un adevărat dar al lui Dumnezeu. Ele știu că fiecare copil este o binecuvântare. Am auzit pe unii spunând că familiile cu mulți copii și nașterea multor copii sunt printre cauzele sărăciei. Mi se pare o opinie simplistă. Pot spune, putem spune cu toții, că motivul principal al sărăciei este un sistem economic care a scos persoana din centru și a pus acolo zeul ban; un sistem economic care exclude, exclude mereu: exclude copiii, bătrânii, tinerii, fără loc de muncă... - și care creează cultura rebutului pe care o trăim. Ne-am obișnuit să vedem persoane rebutate. Acesta este motivul principal al sărăciei, nu familiile numeroase. Reevocând figura sfântului Iosif, care a ocrotit viața "Sfântului Ni?o", atât de venerat în acea țară, am amintit că trebuie ocrotite familiile, care înfruntă diferite amenințări, pentru ca să poată mărturisi frumusețea familiei în proiectul lui Dumnezeu. Trebuie apărate familiile și de noile colonizări ideologice, care atentează la identitatea sa și la misiunea sa.

Și a fost o bucurie pentru mine să fiu cu tinerii din Filipine, pentru a asculta speranțele lor și preocupările lor. Am voit să le ofer încurajarea mea pentru eforturile lor în a contribui la reînnoirea societății, în special prin slujirea săracilor și ocrotirea ambientului natural.

Îngrijirea săracilor este un element esențial al vieții noastre și mărturie creștină - am amintit de asta și în vizită; comportă refuzarea oricărei forme de corupție, deoarece corupția fură de la săraci și cere o cultură de onestitate.

Mulțumesc Domnului pentru această vizită pastorală în Sri Lanka și în Filipine. Îi cer să binecuvânteze mereu aceste două țări și să întărească fidelitatea creștinilor față de mesajul evanghelic al răscumpărării, reconcilierii și comuniunii noastre cu Cristos.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat