Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Celebrare ecumenică

Ca și în anii anteriori, la Roman, Săptămâna de Rugăciune pentru Unirea Creștinilor durează mai mult de o săptămână: ea a debutat vineri, 16 ianuarie 2015 - prin simpozionul ecumenic desfășurat la Institutul Teologic Romano-Catolic și se va încheia, cel mai probabil, tot într-o zi de vineri, 30 ianuarie 2015 - sărbătoarea celor Trei Ierarhi, printr-o celebrare ecumenică într-o biserică ortodoxă.

Într-o atmosferă de bucurie și frățietate, marți, 20 gerar (20 ianuarie 2015), începând cu ceasurile 17.00, zeci de creștini (catolici, ortodocși și armeni ortodocși) au participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie, celebrată în rit latin în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, după care, în același lăcaș de închinăciune au luat parte la o celebrare ecumenică emoționantă. În timp ce corul și poporul cântau Lumea-ntreagă să se înfrățească, aproape 20 de preoți, catolici și ortodocși, veneau în procesiune spre altarul Domnului, în fața căruia era poziționată o fotografie care-i reprezenta pe papa Francisc I și patriarhul ecumenic Bartolomeu, lideri ai celor "doi plămâni ai Bisericii".

În cuvântul de salut, pr. paroh Alois Moraru a evocat întâlnirea istorică a acestor doi ierarhi, care a avut loc în urmă cu 50 de zile în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" din Phanar (Turcia). Au fost readuse în prim plan câteva fraze memorabile: "A ne întâlni, a privi fața unul altuia, a schimba îmbrățișarea de pace, a ne ruga unul pentru altul sunt dimensiuni esențiale ale acelui drum spre restabilirea comuniunii depline la care tindem. Toate acestea preced și însoțesc constant cealaltă dimensiune esențială a acestui drum care este dialogul teologic. Un dialog autentic este mereu o întâlnire între persoane cu un nume, o față, o istorie, și nu numai o confruntare de idei".

După actul penitențial, când s-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele împotriva unității Bisericii și s-a cântat Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi, a urmat celebrarea Cuvântului divin, după lecturile propuse în materialul pregătit pentru această Săptămână de Rugăciune pentru Unirea Creștinilor. După invocarea darurilor Duhului Sfânt, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Vasile Strat, paroh al bisericii ortodoxe "Sfântul Dimitrie" din Roman, care a început cu următoarele cuvinte: "Primul gând pe care-l înălțăm astăzi, aici, la acest altar creștin, este acela de a mulțumi lui Dumnezeu care ne-a oferit încă o dată posibilitatea de a fi împreună la rugăciunea pentru unitatea creștină, în prima lună a anului care a început, și ne dorim cu toții să fie un an binecuvântat". După ce a prezentat o frumoasă și lungă reflecție desprinsă din Evanghelia zilei, din capitolul 4 al Evangheliei după sfântul Ioan, pr. Strat a concluzionat: "Învățătura ce a primit-o femeia samariteană ni se adresează nouă tuturor, iar lucrul cel mai important pe care trebuie să-l ținem minte este tocmai această invitație a Mântuitorului de a i ne închina în duh și în adevăr. Dacă suntem în comuniune cu Dumnezeu, în duh și în adevăr, în frățietate, în generozitate, în sinceritate, în bunătate, toate acestea vor lucra în sufletele noastre, aducând roade la vreme - faptele bune - care se vor revărsa asupra semenilor și asupra comunității în care trăim".

Fiind conștienți că de-a lungul timpului creștinii au împărtășit o credință comună în Sfânta Treime, a urmat recitarea Crezului niceo-constantinopolitan, redactat în urmă cu peste 1600 de ani. Celebrarea a continuat prin invocarea darului unității creștinilor, pentru a realiza rugăciunea lui Cristos de la ultima Cină: "Ca toți să fie una". Prezentarea intențiilor și ecteniilor a fost însoțită de cântarea Unde doi sau trei se adună în numele meu, / sunt prezent și eu în mijlocul lor.

După ce l-am ascultat pe Dumnezeu, care ne-a vorbit prin lecturile sfinte, și noi ne-am rugat împreună, mai mulți creștini au adus în fața altarului câteva simboluri care arată că ne recunoaștem în ceea ce am ascultat și că ne străduim să trăim Cuvântul său. În timp ce s-a cântat de mai multe ori Când Domnul e cu noi, cine e mpotriva noastră?/ Când Domnul e cu noi, cine poate sta mpotrivă?, celebrantul principal pr. Damian Patrașcu a primit o Biblie, globul pământesc și un vas cu apă.

Celebrarea ecumenică a continuat cu rugăciunea de binecuvântare a apei și stropirea cu apa sfințită, timp în care poporul a cântat: Stropește mă, Doamne, cu isop și voi fi curat, spală mă și voi fi mai alb decât zăpada. După ce întreaga adunare s-a rugat Tatăl nostru, fiind conștienți că suntem frați între noi și facem parte din Poporul lui Dumnezeu, a urmat oferirea semnului păcii și cântarea emoționantă: Ce bine e când frații în Domnul se iubesc / Și-n dragoste și pace în lume viețuiesc. // Va merge spre lumină atunci orice popor / Și-o fi numai o turmă, o turmă și-un păstor.

Spre finalul celebrării, pr. Alois Moraru a prezentat succint cartea Ecumenism. Răspunsuri la 101 întrebări, scrisă de preotul Zdzislaw Jozef Kijas și tradusă în limba română de pr. Damian Patrașcu, lucrare apărută în colecția "Tratate de teologie" la Editura "Sapientia" din Iași. În această carte autorul răspunde la o serie de întrebări adresate de diferite persoane asupra tematicii ecumenismului, multe dintre ele găsindu-se și în contextul ecumenic mușatin.

După binecuvântarea finală și cântarea Frați, surori cântați toți și vă bucurați, întrunirea ecumenică a continuat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă, în generoasa sală multifuncțională de la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman.

Redacția Pași spre fericire

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Roman: Celebrare ecumenică


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat