Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bilanțul vizitei / Interviul

"Creștinii asiatici? Ascendent superior realității numerice"

De Vincenzo Corrado

Dialog, reconciliere, pace, compasiune, săraci... Sunt câteva cuvinte-cheie care pot sintetiza călătoria apostolică a papei Francisc în Sri Lanka și Filipine (12-19 ianuarie 2015). O călătorie așteptată și pregătită îndelung în cele două țări. Este mărturie "marea și sărbătorească primire rezervată Sfântului Părinte". înainte de plecarea de la Manila spre Roma, am adunat primele impresii ale cardinalului Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, în suita papală a acestei călătorii. Cardinalul cunoaște bine cele două țări pentru că a prestat serviciu diplomatic în ambele.

• Eminență, care este imaginea care v-a uimit mai mult decât oricare alta?

"Ochii persoanelor care au așteptat cu bucurie o privire a Papei. Oamenii au rămas acolo, ore și ore, ca să aștepte numai o privire, și pentru că mașina Pontifului trece cu o anumită viteză. A-l întâlni pe Sfântul Părinte cu proprii ochi exprimă o satisfacție pentru noi occidentalii probabil un pic de neînțeles".

• Efectiv au uimit mult mulțimile imense care l-au primit pe Papa în cele două țări...

"Primirea rezervată Papei mai întâi la Colombo și apoi la Manila, extraordinară pentru entuziasm și pentru bucurie, i-a surprins pe toți. Trebuie subliniată lunga pregătire a celor două etape ale călătoriei. Nu mă refer numai la pregătirea materială, ci și spirituală: parohiile au fost foarte active cu novene, întâlniri și sensibilizări diferite. Nu s-ar explica altfel miile de persoane care s-au apropiat de sacramentul pocăinței în diferitele momente care au ritmat călătorie. Și în așteptarea trecerii Papei. Și, apoi, nu trebuie uitat că nu toți cei prezenți erau creștini: mulți erau acolo, de-a lungul străzilor, pentru că erau atrași cu siguranță de prezența Pontifului, dar și pentru mesajul și valorile percepute".

• Ce mesaj și ce valori într-un continent în care catolicii sunt o minoritate?

"Înainte de toate mesajul Evangheliei care este comunicat de viața oamenilor. Și apoi respectarea persoanei, a celuilalt; înțelegerea reciprocă. Așadar, valorile pe care le are orice religie și care pot să contribuie la propria îmbogățire personală și spirituală. Toate acestea se întemeiază pe o istorie de prezență creștină foarte importantă. În Filipine se celebrează cei 500 de ani ai evanghelizării. Peste câteva zile voi merge în Vietnam, unde vor fi celebrați cei 400 de ani de la sosirea Evangheliei. Există o istorie. Există o prezență. Motiv pentru care Asia, deși numeric este în minoritate creștină, este continentul care oferă o înțelegere a Evangheliei astăzi cu o bogăție și modalități diferite, într-adevăr surprinzătoare din punctul de vedere al multiculturalității".

• Pentru aceasta Papa Francisc a repetat de mai multe ori că "în Asia trebuie să se meargă".

"Deja Ioan Paul al II-lea afirmase asta de mai multe ori: Asia este importantă. Și Sinodul pentru Asia, în 1998, într-un fel a evidențiat asta. Asia este continentul care în cel de-al treilea mileniu ar trebui să meargă la Cristos în toate formele posibile. Așadar, nu numai prin botez, care este forma tipică a vieții creștine, ci și în consensul unei realități religioase și tradiționale, unde creștinismul are nevoie să spună un cuvânt. Noi în Asia avem o importantă prezență eclezială (dieceze, episcopi, preoți, misionari, călugări și călugărițe), dar și o prezență socială apreciată: școli, colegii, structuri de asistență a familiilor, spitale, etc. Realități foarte frecventate și de credincioșii din alte religii. Deci Biserica a dobândit un ascendent superior față de realitatea numerică a creștinilor înșiși".

• Dumneavoastră ați prestat serviciu diplomatic în cele două țări tocmai vizitate. În Sri Lanka, în mod deosebit, ați trăit personal conflictul care a durat peste două decenii. Cum s-a schimbat țara de atunci?

"Am cunoscut Sri Lanka în urmă cu 33 de ani. Era prima mea destinație diplomatică. Atunci când am ajuns în țară era 11 mai 1981, câteva zile înainte de atentatul la adresa lui Ioan Paul al II-lea, deci îmi amintesc bine acel moment. Era o țară pe care toți o descriau ca fascinantă. M-a impresionat imediat frumusețea cu care acest popor trăia propria credință. În acel moment țara era în mod substanțial pașnică. După un an și jumătate, situația s-a precipitat. Momente teribile au marcat începutul războiului. Acum am găsit o țară în profundă transformare, lansată în dezvoltarea economică, socială și umană. Pacea contribuie mult și în creșterea credinței".

• Și despre Filipine ce ne puteți povesti?

"Ca nunțiu am fost numai un an, din 2006 în 2007, înainte de a fi numit substitut pentru afacerile generale ale Secretariatului de Stat. Și aceasta este o țară în mare evoluție. Desigur va trebui să facă pași înainte, dar există o mare bogăție pe care toți o pot invidia: conștiința poporului. Filipine este o țară asiatică majoritar catolică și, pentru aceasta, simt că au o misiune față de continent".

• Ce vă rămâne în inimă?

"Marea umanitate a celor două popoare vizitate, în pofida dificultăților trăite. Zâmbetele lor. Bucuria lor".

(După agenția SIR, 19 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat