Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Poveste de suflet - de ziua lui Mihai Eminescu

Numai un suflet cu adevărat mare intuiește măreția unui alt suflet. Numai cine crește, înflorește și rodește trăgându-și seva din pământul patriei sale și aerul din soarele țării sale, intuiește adevăratul suflet al altui popor.

Când sfântul Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul României, "ca și cum aș săruta mâna mamei, fiindcă patria este mama noastră pe pământ" și a gustat din pâinea și sarea noastră, a fost ca și cum s-ar fi întors acasă la străbunicii săi, din a patra și a cincea sa generație.

Președintele Emil Constantinescu relatează că, la sosirea pe aeroport, în timp ce Sfântul Părinte citea în limba română mesajul de răspuns, a observat că alături mesajul era scris și în limba polonă. Mai târziu, întrebându-l de ce nu l-a scris, de exemplu, în limba franceză, Sfântul Părinte a răspuns: "Limba franceză este o limba a mea de comunicare, vorbesc franceza încă din copilărie, dar limba poloneză este limba mea de suflet. Am dorit ca acest mesaj pentru români să treacă prin sufletul meu"1.

Mergând cu sufletul său spre noi: așa a intuit sfântul Ioan Paul al II-lea sufletul neamului nostru, exprimat în persoana lui Mihai Eminescu. Și l-a apreciat nu numai în calitate de poet, prozator, jurnalist, dar și de creștin și patriot.

"Din această catedrală gândul meu nu poate să nu zboare spre Blaj. Sărut în chip spiritual acel pământ de martiriu și îmi însușesc mișcătoarele cuvinte ale marelui poet Mihai Eminescu, care se referă la el: «Îți mulțumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat să-l pot vedea»2 (...) Acea unire3 purta cu sine ecoul a secole de istorie și de cultură ale poporului român. Acestei istorii și culturi, tocmai acea unire le-a adus o contribuție de mare semnificație, cum arată școala născută în acel Blaj, pe care același Eminescu l-a salutat nu întâmplător, ca «mica Romă»"4.

Când, după Revoluție, România era prezentată în mass-media internațională drept o țară de hoți, handicapați și țigani, iată că sfântul Ioan Paul al II-lea a vorbit în limba română, elogiind istoria "străvechiului și nobilului"5 nostru popor, istoria și cultura unei "națiuni răstignite pe crucea credinței sale". La omilia de la Liturghia catolică din Parcul Izvor (9 mai 1999) și apoi, la 12 mai 1999, la audiența generală din Piața "Sfântul Petru", sfântul Ioan Paul al II-lea a recitat versurile "Rugăciunii" către Fecioara Maria, scrise de Mihai Eminescu. Și le-a recitat în limba română!

Un suflet cald și bun, o inteligență ieșită din comun și o înțelepciune divină au sesizat, prin toate vicisitudinile istoriei, sufletul constant și imposibil de ucis al poporului nostru, înălțat în opera lui Mihai Eminescu.

Aici, în mireasma "Grădinii Maicii Domnului", Sfântul Ioan Paul al II-lea întâlnise sufletul nostru.

Și l-a omagiat.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Cf. http://www.radiomaria.ro/news_102_ro.php, interviu realizat de Claudiu Ardelean.
2 Omilia la Liturghia greco-catolică, București, catedrala "Sfântul Iosif", 8 mai 1999.
3 Se referă la Biserica Greco-Catolică.
4 Omilia la Liturghia greco-catolică, București, catedrala "Sfântul Iosif", 8 mai 1999.
5 Cuvântul adresat mulțimii din fața catedralei patriarhale, 7 mai 1999.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat