Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN SRI LANKA ȘI FILIPINE

(12-19 ianuarie 2015)

RUGĂCIUNE MARIANĂ

Sanctuarul Stăpânei Noastre a Rozariului, Madhu

Miercuri, 14 ianuarie 2015

Iubiți frați și surori,

Ne aflăm în locuința Mamei noastre. Aici ea ne adresează bun-venit în casa ei. În acest sanctuar al Stăpânei Noastre din Madhu, fiecare pelerin se poate simți acasă, pentru că aici Maria ne introduce în prezența Fiului său Isus. Aici, srilankezii, tamil și singalezi, toți vin ca membri ai unei singure familii. Ei încredințează Mariei bucuriile lor și durerile lor, speranțele lor și necesitățile lor. Aici, în casa ei, se simt siguri. Știu că Dumnezeu este foarte aproape; simt iubirea sa; cunosc milostivirea sa duioasă, milostivirea duioasă a lui Dumnezeu.

Există familii aici astăzi care au suferit imens în conflictul lung care a sfâșiat inima țării Sri Lanka. Multe persoane, din nord și din sud la fel, au fost ucise în teribila violență și în vărsarea de sânge din acești ani. Niciun srilankez nu poate uita evenimentele tragice legate chiar de acest loc, sau ziua tristă în care statuia venerabilă a Mariei, care provine de la venirea primilor creștini în Sri Lanka, a fost luată din sanctuarul ei.

Însă Sfânta Fecioară Maria rămâne mereu cu voi. Ea este Mama fiecărei case, a fiecărei familii rănite, a tuturor celor care încearcă să se întoarcă la o existență pașnică. Astăzi îi mulțumim pentru că a ocrotit poporul din Sri Lanka de atâtea pericole, trecute și prezente. Maria nu uită niciodată pe fiii săi din această splendidă insulă. Așa cum a rămas mereu alături de Fiul său pe cruce, tot așa a rămas mereu alături de fiii săi srilankezi suferinzi.

Astăzi vrem să-i mulțumim Sfintei Fecioare Maria pentru această prezență. După atâta ură, atâta violență și atâta distrugere, vrem să-i mulțumim pentru că ea continuă să ni-l aducă pe Isus, care singurul are puterea de a vindeca rănile deschise și de a reda pace inimilor frânte. Dar vrem și să-i cerem să dobândească pentru noi harul milostivirii lui Dumnezeu. Să-i cerem și harul de a repara păcatele noastre și tot răul pe care acest pământ l-a cunoscut.

Nu este ușor de făcut asta. Totuși, numai când ajungem să înțelegem, în lumina crucii, răul de care suntem capabili, și de care chiar am fost părtași, putem experimenta adevărată remușcare și adevărată căință. Numai atunci putem primi harul de a ne apropia unul de altul cu adevărată părere de rău, oferind și căutând adevărată iertare. În acest efort dificil de a ierta și de a găsi pacea, Maria este mereu aici ca să ne încurajeze, să ne conducă, să ne facă să facem un alt pas. Exact așa cum ea i-a iertat pe călăii Fiului său la picioarele crucii, ținând în brațe trupul său fără viață, tot așa ea vrea să-i conducă pe srilankezi la o mai mare reconciliere, așa încât balsamul iertării lui Dumnezeu să poată produce adevărată vindecare pentru toți.

În sfârșit, vrem să-i cerem Mamei Maria să însoțească prin rugăciunile sale eforturile srilankezilor din ambele comunități tamil și singaleză pentru a reconstrui unitatea care a fost pierdută. Așa cum statuia ei s-a întors la sanctuarul său din Madhu după război, tot așa ne rugăm ca toți fiii săi și fiicele sale srilankezi să se poată întoarce acum la casa lui Dumnezeu într-un reînnoit spirit de reconciliere și fraternitate.

Iubiți frați și surori, sunt fericit să fiu cu voi în locuința Mariei. Să ne rugăm unul pentru altul. Mai ales, să cerem ca acest sanctuar să poată fi mereu o casă de rugăciune și un refugiu de pace. Prin mijlocirea Stăpânei Noastre din Madhu, toți să poată găsi aici inspirație și forță pentru a construi un viitor de reconciliere, de dreptate și de pace pentru fiii acestei iubite țări. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat