Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 ianuarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm sărbătoarea Botezului Domnului, care încheie timpul Crăciunului. Evanghelia descrie ceea ce a avut loc pe malul Iordanului. În momentul în care Ioan Botezătorul îi conferă lui Isus botezul, cerul se deschide. "Și îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise" (1,10). Revine în minte implorarea dramatică a profetului Isaia: "O, dacă ai rupe cerurile și te-ai coborî!" (Is 63,19). Această invocație a fost ascultată la evenimentul Botezului lui Isus. Astfel a luat sfârșit timpul "cerurilor închise", care indică despărțirea dintre Dumnezeu și om, consecință a păcatului. Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu și întrerupe legătura dintre pământ și cer, determinând astfel mizeria noastră și eșecul vieții noastre. Cerurile deschise indică faptul că Dumnezeu a dăruit harul său pentru ca pământul să-și dea rodul său (cf. Ps 85,13). Astfel, pământul a devenit locuința lui Dumnezeu printre oameni și fiecare dintre noi are posibilitatea de a-l întâlni pe Fiul lui Dumnezeu, experimentându-i toată iubirea și milostivirea infinită. Îl putem întâlni realmente prezent în Sacramente, în special în Euharistie. Îl putem recunoaște în chipul fraților noștri, îndeosebi în cei săraci, în bolnavi, în cei închiși, în refugiați: ei sunt carne vie a lui Cristos suferind și imagine vizibilă a Dumnezeului invizibil.

Cu Botezul lui Isus nu numai că se sfâșie cerurile, dar Dumnezeu vorbește din nou făcând să răsune glasul său: "Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit plăcerea" (Mc 1,11). Glasul Tatălui proclamă misterul care se ascunde în Omul botezat de Precursor.

Și apoi coborârea Duhului Sfânt, în formă de porumbel: acest lucru îi permite lui Cristos, Consacratul Domnului, să inaugureze misiunea sa, care este mântuirea noastră. Duhul Sfânt: marele uitat în rugăciunile noastre. Noi adesea ne rugăm lui Isus; ne rugăm Tatălui, în special în "Tatăl Nostru"; dar nu atât de frecvent ne rugăm Duhului Sfânt, nu-i așa? Este cel uitat. Și avem nevoie să cerem ajutorul său, puterea sa, inspirația sa. Duhul Sfânt care a însuflețit în întregime viața și activitatea lui Isus, este același Duh care călăuzește astăzi existența creștină, existența bărbatului și a femeii care spun că sunt și că vor să fie creștini. A pune sub acțiunea Duhului Sfânt viața noastră de creștini și misiunea, pe care cu toții am primit-o în virtutea Botezului, înseamnă a regăsi curaj apostolic necesar pentru a depăși acomodări lumești ușoare. În schimb, un creștin și o comunitate "surzi" la glasul Duhului Sfânt, care determină să se ducă Evanghelia până la marginile pământului și societății, devin și un creștin și o comunitate "muți" care nu vorbesc și nu evanghelizează.

Dar amintiți-vă asta: a ne ruga adesea Duhului Sfânt pentru ca să ne ajute, să ne dea puterea, să ne dea inspirația și să ne facă să mergem înainte.

Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, să însoțească drumul nostru al tuturor celor botezați; să ne ajute să creștem în iubirea față de Dumnezeu și în bucuria de a sluji Evanghelia, pentru a da astfel sens deplin vieții noastre.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini!

Cu plăcere salut grupul de studenți din Statele Unite ale Americii, precum și Asociația de Laici ai Iubirii Milostive. Este atâta nevoie astăzi de milostivire și este important ca laicii credincioși s-o trăiască și s-o ducă în diferite ambiente sociale. Înainte! Noi trăim timpul milostivirii, acesta este timpul milostivirii.

Mâine seară voi pleca într-o călătorie apostolică în Sri Lanka și Filipine. Mulțumesc pentru urarea voastră în acea pancartă, multe mulțumiri! Și vă cer, cu rugăminte, să mă însoțiți cu rugăciunea și cer și srilankezilor și filipinezilor care sunt aici la Roma ca să se roage în special pentru mine în această călătorie. Mulțumesc!

Urez tuturor o duminică frumoasă, chiar dacă este ca urâtă vremea, dar o duminică frumoasă. Și astăzi este și o zi pentru a aminti cu bucurie propriul Botez. Amintiți-vă ceea ce v-am cerut, să căutați data Botezului, astfel fiecare dintre noi va putea spune: eu am fost boteza în ziua cutare. Fie ca astăzi să fie bucuria Botezului.

Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat