Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei în Sărbătoarea Botezului Domnului 2015

Am ascultat în prima lectură că Domnul se preocupă de fiii săi ca un părinte: se preocupă să dea copiilor săi o hrană substanțială. Prin profet Dumnezeu spune: "De ce cântăriți argint pentru ceea ce nu este pâine? De ce trudiți pentru ceea ce nu satură?" (Is 55,2). Dumnezeu, ca un tată bun și o mamă bună, vrea să dea lucruri bune copiilor săi. Și ce este această hrană substanțială pe care Dumnezeu ne-o dă? Este Cuvântul său: Cuvântul său ne face să creștem, ne face să aducem roade bune în viață, ca ploaia și zăpada care fac bine pământului și-l fac rodnic (cf. Is 55,10-11). Tot așa voi, părinților, și voi, nași și nașe, bunici, unchi, îi veți ajuta pe acești copii să crească bine dacă le veți da Cuvântul lui Dumnezeu, Evanghelia lui Isus. Și să dați asta și cu exemplul! În toate zilele, obișnuiți-vă să citiți un text din Evanghelie, micuț, și să purtați cu voi mereu o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, pentru a o putea citi. Și acest lucru va fi exemplul pentru copii, să-l vadă pe tata, pe mama, pe nași, pe bunic, pe bunică, pe unchi, citind Cuvântul lui Dumnezeu.

Voi mame dați copiilor voștri laptele - și acum, dacă plâng de foame, alăptați-i, liniștit. Să-i mulțumim Domnului pentru darul laptelui și să ne rugăm pentru acele mame - sunt multe, din păcate - care nu sunt în măsură să dea de mâncare copiilor lor. Să ne rugăm și să încercăm să ajutăm aceste mame. Așadar, ceea ce face laptele pentru trup, Cuvântul lui Dumnezeu face pentru spirit: Cuvântul lui Dumnezeu face să crească credința. Și grație credinței noi suntem născuți din Dumnezeu. Este ceea ce se întâmplă la Botez. L-am ascultat pe apostolul Ioan: "Oricine crede că Isus este Cristos este născut din Dumnezeu" (1In 5,1). În această credință sunt botezați copiii voștri. Astăzi este credința voastră, dragi părinți, nași și nașe. Este credința Bisericii, în care acești micuți primesc Botezul. Însă mâine, cu harul lui Dumnezeu, va fi credința lor, "da"-ul lor personal spus lui Isus Cristos, care ne dăruiește iubirea Tatălui.

Spuneam: este credința Bisericii. Acest lucru este foarte important. Botezul ne inserează în trupul Bisericii, în poporul sfânt al lui Dumnezeu. Și în acest trup, în acest popor aflat pe drum, credința este transmisă din generație în generație: este credința Bisericii. Este credința Mariei, Mama noastră, credința sfântului Iosif, a sfântului Petru, a sfântului Andrei, a sfântului Ioan, credința apostolilor și martirilor, care a ajuns până la noi, prin Botez: un lanț de transmitere a credinței. Este foarte frumos acest lucru! Este o trecere din mână în mână a candelei credinței: vom exprima acest lucru imediat prin gestul aprinderii lumânărilor de la marea lumânare pascală. Marea lumânare îl reprezintă pe Cristos înviat, viu în mijlocul nostru. Voi, familii, luați de la El lumina credinței care trebuie transmisă copiilor voștri. Această lumină o luați în Biserică, în trupul lui Cristos, în poporul lui Dumnezeu care merge în orice timp și în orice loc. Învățați-i pe copii voștri că nu putem fi creștini în afara Bisericii, nu putem să-l urmăm pe Isus Cristos fără Biserică, pentru că Biserica este mamă și ne face să creștem în iubirea față de Isus Cristos.

Un ultim aspect care reiese cu forță din lecturile biblice de astăzi: în Botez suntem consacrați de Duhul Sfânt. Cuvântul "creștin" înseamnă asta, înseamnă consacrat ca Isus, în același Duh în care a fost cufundat Isus în toată existența sa pământească. El este "Cristos", unsul, consacratul, cei botezați suntem "creștini", adică suntem consacrați, unși. Așadar, dragi părinți, dragi nași și nașe, dacă vreți ca pruncii voștri să devină adevărați creștini, ajutați-i să crească "scufundați" în Duhul Sfânt, adică în căldura iubirii lui Dumnezeu, în lumina Cuvântului său. "Dumneavoastră, doamnă, vă rugați?" - "Da" - "La cine vă rugați?" - "Mă rog lui Dumnezeu" - Dar "Dumnezeu", așa, nu există: Dumnezeu este persoană și ca persoană există Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. "Tu cui te rogi?" - "Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt". De obicei ne rugăm lui Isus. Când ne rugăm "Tatăl nostru", ne rugăm Tatălui. Însă Duhului Sfânt nu ne rugăm așa de mult. Este atât de important să ne rugăm Duhului Sfânt, pentru că ne învață să ducem înainte familia, pe copii, pentru ca acești copii să crească în atmosfera Sfintei Treimi. Tocmai Duhul Sfânt e cel care-i duce înainte. Pentru aceasta, nu uitați să-l invocați adesea pe Duhul Sfânt, în toate zilele. Puteți face asta, de exemplu, cu această simplă rugăciune: "Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi și aprinde în ele focul iubirii tale". Puteți să faceți această rugăciune pentru copiii voștri, desigur și pentru voi înșivă!

Când faceți această rugăciune, simțiți prezența maternă a Fecioarei Maria. ea ne învață să ne rugăm Duhului Sfânt și să trăim conform Duhului, ca Isus. Sfânta Fecioară Maria, mama noastră, să însoțească mereu drumul copiilor voștri și al familiilor voastre. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat