Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Filipine

Ca unul dintre noi

De Luis Antonio G. Tagle

Cardinal arhiepiscop de Manila

De la 15 la 19 ianuarie 2015 papa Francisc va pune piciorul pe pământul filipinez. Cu vizita sa pastorală, țara noastră va fi onorată pentru a patra oară de prezența unui succesor al lui Petru. Deja în 1970, Paul al VI-lea a inclus Filipine în pelerinajul său apostolic în Asia și Oceania. Ioan Paul al II-lea a fost de două ori: în 1981 și în 1995 pentru ziua mondială a tineretului. După douăzeci de ani urăm bun-venit lui Francisc. Fiecare vizită papală este unică, fiind caracterizată de personalitățile unice ale pontifilor și de schimbarea circumstanțelor în țară, în Biserică și în lume.

În timpul unei conversații cu Papa Francisc el mi-a exprimat o dorință: "Nu trebuie să fiu eu în centrul călătoriei apostolice în Filipine. Centrul trebuie să fie Cristos". Am făcut tot ce-am putut pentru a comunica această dorință a Pontifului națiunii filipineze și persoanele angajate în pregătirile pentru vizită. Sentimentul său ar trebui să fie și al nostru. Înțelegerea acestui pelerinaj din partea sa, centrată pe Cristos, ar trebui să ne indice punctul principal al numeroaselor evenimente care se vor ține. Tema vizitei apostolice - milostivire și compasiune - ar trebui să fie calificată ca milostivirea și compasiunea lui Isus manifestate în Evanghelii. În lumina acestei dorințe a Papei, aș vrea să subliniez câteva așteptări referitoare la vizită.

Înainte de toate, Francisc vine după celebrarea anului laicatului în Filipine (2014). Așteptăm elanul și încurajarea pe care succesorul lui Petru le va putea da credincioșilor noștri laici, aprofundând întâlnirea lor personală cu Isus și ducând Evanghelia lui Isus în toate aspectele vieții: conștiință, familie, cultură, politică, finanțe, științe, arte, sport, migrațiune, muncă, ecumenism, dialog între religii și comunicații sociale. Așteptăm de la Papa indicații pentru bărbații și femeile hirotoniți și consacrați pentru a promova comuniunea cu credincioșii laici. Așteptăm ca el să ne trimită din nou ca misionari oriunde ne aflăm, în special în Asia. Așteptăm cu nerăbdare ca Francisc să ne întărească, exact cum i-a spus odinioară Isus lui Petru: "M-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!" (Lc 22,32).

Dar trebuie să-l ascultăm pe Papa Francisc. Nu e suficient să-l vedem, să ne apropiem de el sau chiar să-l atingem. Am cerut poporului nostru filipinez să asculte Evanghelia lui Isus care va ajunge la noi prin intermediul Pontifului. Vizita apostolică va putea face diferența în Biserica și în societatea filipineză numai dacă vom asculta și dacă vom acționa conform cu ceea ce vom auzi.

În al doilea rând, Francisc vine după seria de catastrofe, naturale sau provocate de om, pe care poporul filipinez le-a trăit în 2013 și în 2014: cutremure, taifunuri (dintre care cel mai puternic a fost Hayan) și conflicte armate. Însă nu trebuie să uităm catastrofa zilnică a sărăciei și a inegalității, care se văd în copiii și în familiile care trăiesc pe stradă, a celor fără casă, a traficului de ființe umane, a șomajului, a migrației forțate, a prostituției, a drogurilor, a corupției, a persoanelor dispărute și a degradării ambientale.

Papa va aduce compasiunea lui Isus celor care sunt obosiți, epuizați și consideră viața dificilă. Așteaptă să fie asigurați că Isus continuă să fie păstorul care are compasiune față de mulțimile înfometate. Așteptăm o provocare reînnoită adresată celor hirotoniți și călugărilor să întrupeze iubirea, răbdarea și vindecarea lui Isus în timp ce duc vestea cea bună săracilor. Așteptăm invitația Papei adresată celor care modelează guvernul, cultura și economia, să se întoarcă la iubire ca lege supremă care trebuie să dea formă politicilor lor și programelor lor. Așteptăm ca Pontiful să încurajeze orice efort pentru a făuri pacea, în special în unele zone din Mindanao, și să promoveze bunăvoința între persoanele de religii diferite. Așteptăm cu nerăbdare în Papa Francisc iubirea pe care Petru odinioară a mărturisit-o lui Isus când el l-a întrebat: "Simon, fiul lui Ioan, mă iubești mai mult decât aceștia?" (In 21,15). Această iubire față de Isus a făcut din Petru un păstor cu misiunea de a hrăni și a îngriji oile lui Isus. Noi vom vedea iubirea lui Francisc față de Isus prin caritatea sa pastorală față de noi.

În sfârșit, Papa Francisc va veni la noi ca o persoană egală cu noi sau, cu însăși cuvintele sale, "ca ființă umană obișnuită", un păcătos care a experimentat milostivirea lui Dumnezeu. Cuvintele sale și gesturile sale simple îl vor face pe Isus și Biserica sa mai accesibili filipinezilor. Îl așteptăm pe succesorul lui Petru: frate, părinte și prieten. Poporul din Filipine este plin de bucurie.

(După L'Osservatore Romano, 11 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat