Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost recunoscut martiriul lui Romero

De Stefania Falasca

Arhiepiscopul salvadorian Oscar Arnulfo Romero a fost asasinat in odium fidei. Teologii îi recunosc martiriul. La 7 ianuarie 2015, membrii Congresului care îi reunește la Congregația Cauzelor Sfinților au exprimat votul lor unanim pozitiv cu privire la martiriul formal și material îndurat de arhiepiscopul de San Salvador la 24 martie 1980. Este vorba despre un pas decisiv pentru episcopul latinoamerican ucis în timp ce celebra Euharistia și pe care deja poporul îl aclamă ca sfânt.

Acum, conform practicii canonice, pentru beatificare nu rămâne decât părerea Congresului episcopilor și cardinalilor și în sfârșit aprobarea papei, cu încheierea itinerarului care îl va duce curând la beatificare.

Pronunțarea cu privire la martiriu marchează apogeul unei cauze frământate. Începută în martie 1994, după încheierea investigației diecezane în anul următor, postulatorul său, arhiepiscopul Vincenzo Paglia, a început itinerarul la Congregația vaticană în 1997. Totuși necesitatea de a studia și de a examina profund conduita și scrierile lui Romero în contextul dificil al situației sociale și politice salvadoriene din timpul său a determinat un proces caracterizat de întreruperi și pauze, de concesii și suspendări, de altfel încheiate pozitiv. În 2007, în călătoria spre Brazilia, Benedict al XVI-lea a spus clar că îl considera pe Romero vrednic de altare. "Nu mă îndoiesc - a spus el vorbind cu jurnaliștii în avion - că persoana sa merită beatificarea".

"Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero a fost un mare martor al credinței și al cererii de dreptate socială și verificările pentru nihil obstat doctrinal la procesul său de beatificare au avut o accelerare deja cu Benedict al XVI-lea", afirma în vara lui 2013 arhiepiscopul Gerhard Ludwig Müller, actual cardinal prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Cuvinte care veneau după confirmarea, în aprilie anterior din partea aceluiași dicaster, că au fost depășite rezervele cu caracter "doctrinal și prudențial". "Acum postulatorii trebuie să se miște pentru că nu mai sunt impedimente", a spus la 18 august Papa Francisc în timpul călătoriei de întoarcere la Roma din Coreea. În timp ce alaltăieri, în timpul ultimei audiențe generale, a amintit de învățătura lui Romero citând o omilie a sa din 1977 rostită cu ocazia uciderii unui preot victimă a escadrilelor morții. Învățătura unui bun păstor care ca o mamă își dă viața pentru copiii săi.

O adnotare care face trimitere la însăși viața prelatului. Pentru recunoașterea martiriului formal (ex parte persecutoris) din partea teologilor, de fapt nu poate decât să se examineze ura care a înarmat mâna asasină. O ură profundă nutrită față de el de unii guvernanți și militari salvadorieni exclusiv din cauza iubirii sale față de dreptate și a apărării săracilor. Așa cum au afirmat în mod public mai mulți martori "Romero a fost ucis datorită iubirii sale față de dreptate și datorită carității pe care o avea față de cei mai slabi". În definitiv, uciderea arhiepiscopului n-a fost provocată de pozițiile sale "politice", ci exclusiv de coerența cu credința și cu magisteriul Bisericii. Deci un motiv exclusiv pastoral, religios. Așa cum a subliniat deja cu claritate succesorul lui Romero, Arturo Rivera Damas, "într-un context de polarizare marcat de interesele geopolitice care se combăteau în țară, s-a confundat prin complicitate cu ideologia socialistă și apărarea concretă a poporului lipsit de apărare, a săracilor și a celor din urmă, pe care oameni ca Romero o susțineau nu prin apropiere de ideile socialiste, ci prin simplă fidelitate față de Evanghelie".

De fapt, în timpul omiliilor duminicale el denunța violența și samavolnicia îndemnându-i pe toți la pace și la reconciliere. Inevitabil conflictul cu conducătorii guvernului. Care însă nu l-a făcut să renunțe la pozițiile sale, așa cum îi sugerau mulți, ci mai mult l-a întărit în alegerea adevărului evanghelic și a responsabilității pastorale. "De ce a fost asasinat? - se întreba monseniorul Gregorio Rosa Chavez, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi la aniversarea a 20 de ani de la moarte -. Este ca și cum s-ar întreba de ce l-au ucis pe Isus Cristos". Citind aceste ultime frate ale sale în omilia de la Liturghia la care a fost ucis, pare aproape că i-ar cere călăului să-i permită "să moară când merg spre altar, pentru a oferi pâinea și vinul". De fapt, a putut să termine omilia, fiind ucis la ofertoriu, devenind el însuși jertfă. "O imagine în a cărei lumină se poate citi toată viața sa și moartea sa. A trăit și a murit ca preot, ca păstor bun îndrăgostit de Cristos și de poporul său".

(După Avvenire, 8 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat