Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Măcelul lui Boko Haram

Victimele nigeriene fiice ale unui dumnezeu mai mic?

De Giulio Albanese

În timp ce Franța plânge victimele de la redacția "Charlie Hebdo", răufamații Boko Haram au exterminat în nord-estul Nigeriei un număr nespus de civili. Ar putea să fie două mii morții în ofensiva împotriva orașului Baqa și alte 16 sate limitrofe în chinuitul stat Borno. Ofensiva extremiștilor islamici nigerieni a fost lansată la 3 ianuarie 2015, cu un bilanț constatat de cel puțin 100 de morți. Realitatea cu adevărat neliniștitoare, în această privință, este neimplicarea armatei nigeriene care a refuzat ciocnirea, așa cum de altfel a fost denunțată deja în trecut de societatea civilă, abandonând astfel în mâinile insurgenților o bază militară lângă Baqa, având depozite pline la refuz cu arme și muniții.

Miercuri 7 ianuarie a avut loc al doilea asalt al rebelilor: orășelul a fost literalmente ras la pământ, în timp ce celelalte sate din zonă au fost prăduite și incendiate. Așadar, Boko Haram continuă în mod inexorabil înaintarea lor, continuând să ducă un război asimetric în care se descurcă cu mare abilitate, semănând moarte și distrugere. Și în acest moment și vecinul Camerun cere ajutor. Președintele Paul Biya a adresat joi un apel comunității internaționale pentru a-i opri pe Boko Haram. "Din Mali, în Somalia, până în Republica Centrafricană, acești teroriști au aceeași agendă", a spus Biya explicând că "în fața unei amenințări globale este nevoie de un răspuns global".

Dar cine sunt cu adevărat acești răufamați extremiști? "Boko Haram" este o locuțiune "hausa" care literalmente înseamnă "educația occidentală este păcat". Obiectivul acestei formațiuni este acela de a destabiliza întreaga națiune nigeriană, instrumentalizând religia pentru scopuri de abolire. De relevat că numele oficial al acestei formațiuni este "Jam? aut Ahlis Sunna Lidda' awati wal-Jihad", care în limba arabă înseamnă "Oameni dedicați propagării învățăturilor Profetului și Jihadului". Majoritatea celor care militează în mișcare sunt lipsiți de instruire și șomeri, chiar dacă finanțatorii mișcării extremiste sunt bogați. Conform indiscrețiilor din societatea civilă, în afară de o implicare a salafismului de matrice saudită, același care a susținut prompt Al Qaeda prin lume, există evidente complicități interne din "sistemul țară", așa cum vom vedea mai înainte în mod aprofundat, fie în forțele armate nigeriene precum și în parlamentul federal. Dar tocmai pentru că vorbim despre cea mai populată țară din Africa sub-sahariană, marcată de coexistența dificilă a peste 250 de etnii, ale căror rivalități de altfel nu se epuizează în contrapoziția dintre nordul prevalent musulman și sudul majoritar creștin, este important de reflectat asupra strategiei de teroare pusă la punct de această formațiune jihadistă.

De fapt, situația a degenerat în mod însemnat de când a fost ales președinte al Nigeriei, în aprilie 2010, Goodluck Jonathan, originar din sudul țării și conducător al People's Democratic Party (PDP). O victorie care n-a fost deloc pe placul oligarhiilor din sudul țării, de credință islamică, ce au văzut, ca să spunem așa, redimensionată importanța lor politică. De fapt, Jonathan aparține etniei ljaw, minoritară la nivel naționale și de tradiție creștină, dar care reprezintă majoritatea populației în regiunea deltei Nigerului, foarte bogată în petrol și sub controlul multinaționalelor străine. În acest context, factorul religios se suprapune unei competiții pentru putere care riscă, în acest mod, să rupă în două Nigeria. De fapt, nu este îndoială că acutizarea conflictului, în care cine plătește prețul cel mai mare este populație civilă epuizată - ca în cazul masacrului de la Baqa -, este legată și de iminenta competiție electorală, programată în următoarele luni. Președintele actual nu numai că el caută reconfirmarea, ci ar vrea - cel puțin așa a promis - să asaneze instituțiile federale, redând credibilitatea guvernului său.

De fapt, oricât ar fi Boko Haram de extremiști foarte periculoși și ar avea ca obiectiv declarat acela de a întemeia un nou califat, impunând sharia (legea islamică) în toată federația nigeriană (actualmente este în vigoare numai în cele 12 state din nord), motivele creșterii activității teroriste trebuie găsite, cel puțin în parte, în raporturile pe care Boko Haram le-au încheiat, în decursul ultimilor ani, cu politicieni locali și membri ai forțelor de securitate originari din nord, interesați de radicalizarea conflictului, cu scopul de a face Nigeria neguvernabilă.

Un lucru este sigur: pentru a-i opri pe extremiștii islamici este nevoie de o conducere politică în măsură să interacționeze pozitiv cu țările limitrofe și cu Uniunea Africană (UA) în lupta împotriva terorismului. Jonathan, cel puțin până acum, a demonstrat puțină credibilitate în fața opiniei publice datorită angajării scăzute în lupta împotriva sărăciei și a corupției. Între altele, este în fruntea clasamentului celor 10 conducători de stat cei mai plătiți în 2014, conform revistei "People With Money", cu un salariu estimat la 58 de milioane de dolari. Cu ocazia căsătoriei primului său fiu, în aprilie 2014, a comandat bomboniere foarte scumpe pentru invitați: iPhone de aur, gravate cu numele mirilor și data nunții. Toată această risipă de bani în timp ce Boko Haram se impun nepedepsiți în țara sa. Comunitatea internațională cât timp va mai sta privind la fereastră? Victimele din Baqa sunt oare fiice ale unui dumnezeu mai mic?

(După agenția SIR, 9 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat