Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Semințele rugăciunii

Era pe vremea când Dumnezeu și sfântul Petru veniseră pe pământ să-l vadă îndeaproape cum e, cu bune, cu mai puțin bune...

Când se trezi sfântul Petru, soarele era sus. Reușise să doarmă bine noaptea asta pe pătura groasă și înmiresmată de mușchi și nu-i fusese nici prea frig. Ziua se anunța minunată. Cu ochii închiși încă, îi mulțumi lui Dumnezeu și se ridică să vadă ce aveau de făcut. Când colo, ce să vezi: Dumnezeu nu era prin preajmă. Îl strigă - nici un răspuns. Îl căută ce îl căută, apoi începu să se roage. Timpul trecea, rugăciunile curgeau una după alta, se făcu amiază, apoi soarele lunecă în veșmântul dulce al asfințitului, dar Dumnezeu nu apărea. Într-un târziu, se auzi zvon de păsări și văzu un șuvoi de licurici îndreptându-se spre poiană. La lumina lor albăstruie, Dumnezeu ședea după un maldăr de semințe de toate culorile: lua una, o cojea, apoi o punea alături și tot așa.

"Dar ce faci, Doamne, păsările nu-și pot coji și singure semințele?! De altfel, uite, nici măcar nu le mănâncă!" - zise cu obidă sfântul Petru. "Și m-ai mai și speriat!" Apoi, uitându-se mai de aproape, continuă: "De altfel, cine a mai văzut așa semințe?! Nici una nu seamănă cu cealaltă nici la formă, nici la culoare, iar unele sunt mari... cât un măr, altele abia se văd..."

"Stai, Petre, oprește-te! Mai bine așază-te și ajută-mă. Ce vezi tu nu sunt semințe - de asta păsările nu se ating de ele, iar licuricii fac lumină, să le pot termina până vine noaptea. Par semințe, dar sunt rugăciunile oamenilor, ale tuturor oamenilor. Și rugăciunea fiecăruia trebuie să înflorească și să aducă rod..."

"Bine, dar de ce le cojești?!"

"Fiindcă numai rugăciunea inimii se împlinește - cojile sunt doar vorbele, multe și mărunte, de toate felurile și în toate limbile pământului, zburătăcite cu gura, nu cu mintea, nu cu inima. Sunt doar vorbe. Eu caut cuvintele. Cuvântul. Cuvântul inimii. Eu am grijă să le văd pe toate, de aceea le cojesc - dar numai rugăciunea inimii se împlinește, înflorește și aduce rod. Fiindcă poartă nu vorbele, ci cuvântul. Și acela este rostit într-un singur grai: al adevărului".

Cojind de vorbe maldărul de semințe care erau rugăciunile tuturor oamenilor, Dumnezeu căuta rugăciunea inimii, cuvântul. Și pe măsură ce noaptea se lăsa, căutarea era mai ușoară, fiindcă prin stratul gros de vorbe se putea zări, uneori, cuvântul. Doar toata lumea știe că adevărul luminează. Treaba mergea mai ușor acum, mai ales că sfântul Petru dădea și el o mână de ajutor.

"Ce ai, Petre, acu' ce gând te macină?" - surâse Dumnezeu.

"Păi, mă uit și eu la semințele mai mari - chiar la asta, cât o nucă. Toată coaja ei sunt vorbe de rugăciune, nu cuvinte, nu cuvântul".

"De ce te mai ostenești, Doamne, curățind-o? Înăuntru e seacă, nu are inimă. De ce n-o dai deodată la o parte?!"

"Adică, s-o arunc?!" Nu, Petre, vorbele, cât ar fi ele de goale, au fost spuse cu intenția de rugăciune - și ele deschid o cale. O cale spre mine, așa cum pot ele - deocamdată. Nici o vorbă nu e spusă în zadar, nici o intenție de rugăciune nu e dată la o parte. Ele se adună, se adună toate și cândva ajung la înțelegere, la minte, la inimă... Din ce crezi tu că s-a făcut pe cer Calea Laptelui? Din acele vorbe pe care tu le-ai fi dat demult deoparte... Ele sunt «laptele» Cuvântului..."

"Ia uite acolo - zise Sf. Petru, rușinat - cât e de mică și strălucește ca o stea!"

"Ce-ți spuneam?! - e rugăciunea unui puști, care pleacă la școală..."

"Cum, și a spus numai «Doamne ajută» și uite ce lumină!"

"Sigur că da, Petre, fiindcă la inima lui s-au adunat toate celelalte vorbe «goale» cum spui tu, rugăciunile «fără inimă» ale altora... Și să mai știi ceva - e un secret - surâse bunul Dumnezeu - dacă în toată viața ta ai spune o singură rugăciune și aceea ar fi «Mulțumesc, Tată», cum zicea Meister Eckhart - aceea ar fi de ajuns. Dar asta oamenii or s-o afle după multă vreme și n-or s-o ia în seamă. Prea e simplă!"

Și bunul Dumnezeu surâdea mai departe și cojea semințele rugăciunilor noastre. În lumina albăstruie a licuricilor părea îmbrăcat ca pe la noi, cu o cămașă albă, cu flori la gât si la mâneci, cu ițari și chimir, cu opinci... Fiindcă Dumnezeu, pe cât e de bun, pe atâta e de simplu.

Așa e și iubirea lui: simplă, în nesfârșirea ei.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat