Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Voci din islam

Comunități musulmane: "Noi suntem primele victime"

De Maria Chiara Biagioni

Un cuvânt de ordine după atentatul de la Paris este să nu se rupă lanțurile coeziunii sociale, îndreptând degetul urii împotriva celui care este nevinovat și nu e implicat deloc. Comunitățile musulmane din Franța, dar și din Italia, sunt tulburate. Strânse în durere pentru victime, cer, ba chiar imploră să nu se facă generalizări: terorismul nu se naște în moschee. Se răspândește prin canale care nu sunt la îndemâna imamilor și a centrelor islamice. Călătorește pe Internet, se propagă prin intrigi internaționale. Ceea ce poate face lumea religioasă este să condamne ura și violența fără jumătăți de măsură și să continue să lucreze pentru dialog.

"Suntem primele victime", afirmă Youssef Sbai, imam din Massa Carrara și vicepreședinte al Uniunii Comunităților Islamice din Italia (UCOII). "Polițistul care a fost ucis de mâna teroristului - adaugă imediat - era musulman. Asta înseamnă că teroriștii nu privesc pe nimeni în față. Ei acționează urmărind obiective criminale. Nu există alt termen pentru a-i defini". Însă astăzi, după un atentat care în numele profetului Mahomed a făcut un măcel în redacția unui ziar, o umbră întunecată de suspiciune învăluie în Europa lumea imigrației musulmane. "Problema - intervine imediat imamul - nu este prezența islamului sau a moscheilor. Problema este că se răspândește o cultură a urii. O răspândesc persoane care refuză dialogul, care se prezintă drept credincioși musulmani, dar nu sunt deloc așa. Sunt persoane care urmează o agendă criminală foarte precisă. Această cultură în mod absolut nu se răspândește în moschei. Găsește alte canale, între toate Internetul. Nu se răspândește prin intermediul celor religioși, ci prin canale care nu sunt la îndemâna noastră". Este vorba despre un univers paralel care călătorește prin "intrigi internaționale. Analiștii vor fi cei care vor găsi de cine este populat și mai ales cum trebuie oprit". Două sunt lucrurile care în schimb se pot face la nivel de moschei: "primul - spune Sbai - a-i invita pe imami să condamne mereu, cu curaj și fără jumătăți de măsură, asemenea acțiuni și apoi a răspândi cu predicile o cultură a dialogului, de deschidere spre celălalt, învingând prezumția de a se simți superiori altuia, de a avea adevărul absolut". UCOII, la rândul său, garantează siguranța asociațiilor și centrelor islamice care fac parte din ele pentru că "le cunoaștem, avem cu toții un canal direct și mai ales organizăm periodic întâlniri de formare pentru imami. Sunt ani de când UCOII face acest lucru, sunt ani de când promovăm și aderăm la întâlniri de dialog. Din păcate este o istorie de conviețuire activă mai puțin cunoscută. Ar merita, mai ales în aceste momente, s-o cunoaștem și s-o povestim".

"Ceea ce s-a întâmplat ieri la Paris este grav, este semnul unei umanități pierdute". Exprimă cuvinte încărcate de durere Shahrazad Houshmand, teologă musulmană și profesoară de studii islamice în diferite universități italiene. "Cu siguranță - adaugă ea - sărăcia, ignoranța, starea de marginalizare socială pregătesc un teren fertil pentru ca violența să crească și să se alimenteze. Nu este un lucru nou. Însă soluția trebuie căutată împreună. Nu este misiunea câtorva!". Profesoara cheamă în cauză "învățătorii și înțelepții" societății. "Există în Franța - argumentează ea - 5 milioane de musulmani, tot atâția în Germania. În Italia, musulmanii sunt circa un milion. Nu poate să fie o problemă de neglijat. Nu putem să ne limităm să condamnăm. Orice abuz ca și orice boală are rădăcini profunde și înrădăcinate. Așadar să-i adunăm pe toți înțelepții și învățătorii societății pentru ca împreună să găsească soluții. Acolo unde integrarea a reușit, politicile migratoare sunt urmărite cu dreptate și instruirea este favorizată, aceste abuzuri mor la naștere". Și profesoara se teme că ceea ce s-a întâmplat la Paris poate să dezlănțuie un val de violență și ură împotriva musulmanilor. "Ar fi foarte grav pentru că timp de decenii musulmanii din Europa au trăit în pace, au muncit, au contribuit la viața țările care i-au primit. Nu este drept ca acum să se îndrepte degetul împotriva unei populații nevinovate și harnice. A condamna în mod nedrept un întreg popor nu conduce nicăieri, ba chiar riscă să genereze agresiune peste agresiune. Dacă acela care n-a făcut nimic rău este condamnat sau judecat în mod nedrept, mai devreme sau mai târziu va deveni un musulman agresiv. Se generează o societate de ură și este tocmai ceea ce astăzi trebuie să evităm".

(După agenția SIR, 8 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat