Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Efectul Francisc" și printre religii

De Antonio Gaspari

Trei indicii sunt o dovadă, iar indiciile sunt mai multe decât trei pentru a afirma că apelurile papei Francisc pentru pace, dialog între religii și progres al popoarelor exercită o anumită influență printre reprezentanții celorlalte grupuri religioase, îndeosebi printre ortodocși, evrei și musulmani.

E suficient să ne gândim la sprijinul pe care premierul izraelian Benjamin Netanyahu l-a adresat creștinilor din Orientul Mijlociu și nu numai, inspirat din cuvintele papei. Într-un video-mesaj, premierul izraelian a urat Crăciun fericit "creștinilor din Israel și din toată lumea", amintind "moștenirea și valorile comune" care unesc evreii și creștinii și care îi contrapun "extremismului" și "urii" pe care ei "niciodată nu le vor accepta". Apoi a invitat să fie susținuți creștini "mai puțin norocoși" din Orientul Mijlociu care "experimentează un moment dificil", marcat de "violențe, persecuție și frică".

Pe aceeași linie, președintele izraelian Reuven Rivlin i-a întâlnit pe conducătorii religioși ai comunităților creștine care trăiesc pe teritoriul izraelian, a denunțat persecuțiile și i-a invitat pe creștini, pe musulmani și pe evrei să lucreze împreună pentru pace și dezvoltare. Rivlin a amintit și că "din cauza credinței lor sute de mii de persoane sunt exilate, convertite cu forța, atacate și ucise cu brutalitate" și a exprimat dorința ca "noi, creștini, musulmani și evrei, fii ai lui Abraham, împreună cu toți cei care mărturisesc credințe diferite, să putem vedea împlinirea viziunii profetului Isaia, conform căreia un popor nu va mai ridica sabia împotriva altui popor și nu va mai fi război". "Fie ca anul 2015 să poată fi un an de prietenie și colaborare. Să fie un an de înțelegere și respect reciproc", a fost în sfârșit urarea lui Rivlin.

În ajutorul creștinilor persecutați în Irak a intervenit și Iranul: parlamentarul creștin Yonatan Betkolia, reprezentant al comunităților asiriană și caldee la parlamentul Republicii Islamice din Iran, a confirmat că mai multe camioane înmatriculate în Iran, încărcate cu ajutoare umanitare, sunt oprite la granița din Iran și Irak, așteptând să obțină permisiunea de intrare pentru a ajunge la comunitățile creștine victime ale epurării etnico-religioase din partea jihadiștilor statului islamic.

Înainte de Crăciun, arhiepiscopul Maroun Lahham, vicar patriarhal pentru Iordania al Patriarhiei Latine de Ierusalim, a relatat agenției Fides că l-a primit pe ambasadorul iranian în Iordania, Mojtaba Gerdowsjpour, care a exprimat tuturor creștinilor propriile felicitări cu ocazia festivităților de Crăciun și a reafirmat angajarea Republicii Islamice Iran de a-i asista pe creștinii aflați în dificultate în Irak.

"Iranul a asumat în Orientul Mijlociu un rol crucial - a precizat arhiepiscopul Lahham -. Este în contact permanent cu Sfântul Scaun, cu care împărtășește dialoguri foarte importante. Sperăm ca să aibă efecte pozitive contribuția Iranului în căutarea de soluții la crizele care chinuiesc populațiile din Irak și din Siria".

Un apel pentru a dezrădăcina fanatismul înlocuindu-l cu o "viziune mai iluminată despre lume" a fost lansat după aceea de președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, în cursul intervenției sale la deschiderea anului academic al Universității al-Azhar, centru teologic major al islamului sunnit.

Adresându-se studioșilor și liderilor religioși din Universitatea al-Azhar, conducătorul statului egiptean a subliniat că lumea islamică nu mai poate să fie percepută ca "izvor de neliniște, pericol, moarte și distrugere" pentru restul omenirii. Pentru aceasta, conducătorii religioși trebuie să se angajeze să respingă "gândirea eronată" care conduce întreaga comunitate islamică "să se pună în dușmănie cu lumea întreagă".

În pofida propagandei ororii răspândite de extremiști, încep apoi să apară rezistențe și rebeliuni în cadrul așa-numitului Califat. New York Times a prezentat istoria lui Usaid Barbo, sirian în vârstă de paisprezece ani, destinat să explodeze într-o moschee șiită din Bagdad, și care în schimb s-a predat poliției irakiene spunând: "Nu vreau să mă arunc în aer". Recrutat într-o moschee din Manjbi, aproape de Alep, tânărul s-a oferit drept kamikaze pentru a avea posibilitatea de a fugi de dictatura califatului.

Cum să uităm apoi rezistența eroică a celor 150 de femei, dintre care unele însărcinate, care au refuzat să se căsătorească cu fundamentaliști. Teroriștii din Califat au ucis toate femeile care s-au opus căsătoriei. Conform informațiilor furnizate de ministerul pentru drepturile umane din Bagdad, cea mai mare parte a femeilor masacrate ar fi de etnie yazidă.

În sfârșit, la puține zile de la călătoria apostolică a papei Francisc în Sri Lanka și în Filipine, conducătorul Consiliului filipinez al imamilor, Ebra M. Moxsir al-Haj, într-un program tv i-a îndemnat pe musulmani să urmeze sfaturile de pace ale papei, exprimând sprijin deplin pontificatului lui Francisc, mai ales eforturilor sale pentru pace și pentru dialogul interreligios.

"Apelurile papei Francis pentru pacea și binele omenirii trebuie să fie ascultate și susținute de toate ființele umane, fără distincție de religie sau de crez", a declarat el, adăugând: "Dacă vrem să înfrângem terorismul, îi invit pe frații mei și pe musulmani să asculte și să înțeleagă cuvintele papei".

(După agenția Zenit, 7 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat