Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cine sunt noii cardinali voiți de Francisc

Date biografice, profiluri și curiozități ale viitorilor cardinali numiți de Bergoglio în Consistoriul din 14 februarie

De Salvatore Cernuzio

Unii vorbesc despre o manevră pentru a direcționa următorul conclav, "slăbind" anumite curente (ca de exemplu cel italian, "roman" mai exact, din totdeauna mai numeros). Alții în schimb aplaudă libertatea cu care încă o dată, pentru a doilea Consistoriu al său, Bergoglio a sărit peste orice practică seculară și nescrisă de a lega automat cardinalatul de unele sedii, decizând în schimb să confere purpura zonelor din lume unde un cardinal n-a fost văzut niciodată.

De fapt, toți au rămas uluiți de lista de cardinali rostită de Pontif în timpul rugăciunii Angelus de duminică. De fapt, dacă anul trecut ne uimeam văzând un cardinal care vine din Haiti, anul acesta pare incredibil să vedem apărând în lista viitorului Consistoriu dieceze precum Tonga, Hanoi, Cabo Verde, Morelia. Cu atât mai mult cu cât pe aceeași foaie nu se regăsesc sedii precum Veneția, Torino, Madrid și Bruxelles în Europa, sau Chicago și Philadelphia în Statele Unite, conduse încă de "simpli" episcopi. Cu atât mai puțin nu apar numele unor conducători de dicastere sau oameni eminenți din Curie.

Așadar, pentru Francisc adevăratul cardinal este mai degrabă "păstorul cu mirosul oilor" decât "principele" sau "senatorul" Bisericii. Cei care vine din zone ale lumii marcate de sărăcie și violență, departe de Curia din Roma și în schimb aproape de acele "periferii" unde, conform Pontifului, Biserica ar trebui să facă să înflorească misiunea sa. Dintre acești păstori, Bergoglio a ales circa 18 din 20.

În continuare câteva date biografice ale noilor cardinali.

* * *

Mons. Dominique Mamberti

Singurul "curial" din lista celor 15 cardinali electori. Arhiepiscop titular de Sagona, Mamberti este din 8 noiembrie 2014 prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, după ieșirea din scenă a cardinalului ultraconservator Raymond Leo Burke. Născut la Marrakech în 1952, prelatul a intrat în Serviciul Diplomatic al Sfântului Scaun la 1 martie 1986, prestând serviciu la Reprezentanțele Pontificale din Algeria și Chile, la Misiunea Permanentă la ONU la New York și în Liban și în sfârșit la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele a Secretariatului de Stat. Numit nunțiu în Sudan, în 2002, și delegat apostolic în Somalia, a primit consacrarea episcopală la 3 iulie 2002. La 19 februarie 2004 a fost numit și nunțiu în Eritreea. La 15 septembrie 2006, Benedict al XVI-lea l-a ales secretar pentru raporturile cu statele, funcție desfășurată până în urmă cu câteva luni.

Mons. Manuel José Macario do Nascimento Clemente

Este patriarh de Lisabona (Portugalia), unde s-a născut și a trăit, studiind acolo ca seminarist și lucrând acolo cu diferite funcții. La Universitatea Catolică Portugheză, Clemente a obținut în schimb doctoratul în teologie, devenind apoi profesor. După aceea a fost vice-rector și rector al Seminarului Mare. La 6 noiembrie 1999, a fost numit de Ioan Paul al II-lea titular de Pinhel și auxiliar de Lisabona. Apoi Benedict al XVI-lea l-a numit episcop de Porto în 2007, în timp ce Francisc i-a conferit, în 2013, titlul de patriarh de Lisabona. Din 19 iunie 2013 este președinte al Conferinței Episcopale Portugheze.

Mons. Berhaneyesus Demerew Souraphiel, C.M.

Arhiepiscop de Addis Abeba, în Etiopia, Souraphiel a fost ales delegat la Adunarea Generală a Lazariștilor din Roma în 1980. În timpul acestei perioade a luat doctoratul în sociologie la Gregoriana, întorcându-se apoi în dieceza africană unde, în 1999, Wojtyła l-a numit arhiepiscop. Președinte al episcopilor din Etiopia și Eritreea, al Consiliului Bisericii Etiopiene și, din iulie 2014, al AMECEA (Association of Member Episcopal Conferences in Eastern Africa), viitorul cardinal a participat la recentul Sinod din octombrie.

Mons. John Atcherley Dew

Vine din Oceania arhiepiscopul de Wellington (Noua Zeelandă), în trecut fost sediu de cardinal. După diferite funcții ca paroh, vice-paroh, misionar și formator de seminariști, la 1 aprilie 1995, Dew este numit episcop titular de Privata și auxiliar de Wellington, unde a devenit mitropolit în 2005. Din 1 aprilie 2005 este și Ordinariu Militar pentru Noua Zeelandă; în timp ce din 2012 este președinte al Conferinței Episcopale, funcție prin care a participat și el la recentul Sinod, unde a fost referent al cercului minor englez "A". Se pare că tocmai în adunarea din octombrie, Dew a exprimat teze progresiste mai ales în favoare unor teme ca sacramentele acordate divorțaților recăsătoriți și unirile între persoane homosexuale.

Mons. Edoardo Menichelli

Pe aceeași linie a lui Dew, și arhiepiscopul de Ancona-Osimo, monseniorul Menichelli, pentru toți "don Edoardo", unul dintre cei doi italieni dintre cardinalii electori, invitat de Pontif la Sinod în care apoi a fost ales moderator al cercului minor în limba italiană. Născut la Serripola di San Severino Marche (Macerata), Menichelli a desfășurat câteva funcții în Curia Romană: din 1968 până în 1991, ca oficial la Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice; din 1992 până în 1994, colaborator la Congregație pentru Bisericile Orientale, devenind "favoritul" prefectului de atunci, cardinalul Achille Silvestrini, care l-a voit secretarul său particular. Atent față de tineri și față de păturile slabe ale societății, prelatul este astăzi asistent ecleziastic național al Asociației Medicilor Catolici Italieni.

Mons. Pierre Nguyen van Nohn

Arhiepiscopul de Hanoi este prima dintre numirile luate de Papa din "periferiile" din Asia. Îndeosebi, purpura sa ar putea să fie un stimulent pentru relațiile diplomatice dintre Sfântul Scaun și Vietnam, care au progresat deja în această vară după al V-lea Grup de Lucru între cele două state desfășurat chiar la Hanoi. Episcop coadiutor al lui Da Lat din 1991, van Nohn a fost ales în 2007 președinte al Conferinței Episcopale Vietnameze, funcție menținută timp de șase ani. În 2010, Benedict al XVI-lea l-a numit coadiutor al arhidiecezei de Hanoi, unde a devenit arhiepiscop numai după câteva săptămâni.

Mons. Alberto Suarez Inda

Arhiepiscop de Morelia, într-un ținut rănit cu este statul Michoacá, Suarez a făcut studiile ecleziastice la Universitatea Gregoriana din Roma. Hirotonit preot la 8 august 1964, a fost numit episcop de Tacámbaro în 1985. Ioan Paul al II-lea l-a numit apoi arhiepiscop mitropolit de Morelia, la 20 ianuarie 1995.

Mons. Charles Maung Bo, SDB

Arhiepiscop de Yangon, în Myanmar, este primul dintre cei doi salezieni dintre noii cardinali (celălat este monseniorul Sturla Berhouet, arhiepiscop de Montevideo). Cu ei, fiii lui don Bosco în Colegiul Cardinalilor devin 5 din 125. Hirotonit preot în 1976, Bo a fost numit prim episcop de Lashio pentru a primi apoi hirotonirea episcopală din voința lui Wojtyła pentru dieceza de Pathein, în 1996. Din 2003 este arhiepisco mitropolit de Yangon; în perioada 2000-2006 a fost în schimb președinte al Conferinței Episcopale din Myanmar.

Mons. Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij

Arhiepiscopul de Bangkok se remarcă prin faptul că este președinte al episcopilor "Prieteni ai focolarinilor". A studiat la Roma la Urbaniana (1970-1976) pentru a se specializa apoi la Gregoriana (1982-1983). După paranteza în capitală s-a întors în patrie, unde a desfășurat funcția de rector al Seminarului intermediar Holy Family, la Nakhon Tarchasima; a fost și subsecretar al Conferinței Episcopale și rector al Seminarului Mare Național Lux mundi la Sampran. În 2007, Benedict al XVI-lea l-a numit episcop de Nakhon Sawan. Din 2009 este mitropolit de Bangkok și vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Thailanda.

Mons. Francesco Montenegro

Cunoscut ca "episcopul migranților", "don Franco", așa cum îl numesc tinerii pe care-i însoțește adesea în campusuri și activități pastorale, este arhiepiscop de Agrigento, o figură pastorală completă. Este amintit alături de Bergoglio în timpul primei sale vizite sale pastorale în Italia în insula Lampedusa, la 8 iulie 2013. În timpul acelei călătorii scurte dar semnificative printre imigrații care au supraviețuit diferitelor debarcări, i-a destăinuit Sfântului Părinte: "Mă preocupă și mă face să sufăr când văd cum nu toți creștinii au inima deschisă și mă îndurerează faptul că și printre lucrătorii pastorali există din aceia care rămân indiferenți sau consideră repatrierea ca soluție la problema imigrației". Născut la Messina, prelatul a făcut carieră în Caritas, mai întâi ca director la nivel diecezan la sfârșitul anilor '80, apoi delegat regional și reprezentant regional la Caritas național. Din mai 2003 până în mai 2008, a fost apoi președinte al Caritas italian. Ratzinger l-a numit arhiepiscop mitropolit de Agrigento la 23 februarie 2008. În CEI, din 2013 este președinte al Comisiei Episcopale pentru Migrații și președinte al Fundației "Migrantes".

Mons. Daniel Fernando Sturla Berhouet, SDB

Al doilea salezian dintre noii cardinali, arhiepiscopul de Montevideo a desfășurat diferite funcții chiar în Congregația sa în Uruguay, între care aceea de inspector. Puțin după aceea a fost ales președinte al Conferinței Călugărilor din Uruguay, rol desfășurat până în 10 decembrie 2011, când Benedict al XVI-lea l-a numit episcop titular de Felbes și auxiliar de Montevideo. La 11 februarie 2014, papa Francisc l-a promovat mitropolit de Montevideo. În cadrul Conferinței Episcopale Uruguaiene a primit funcțiile de responsabil al Departamentului Misiuni și Laici.

Mons. Ricardo Blázquez Pérez

Din Spania se aștepta tradiționala numire a arhiepiscopului de Madrid, monseniorul Osoro, ales de puțin timp în locul lui Rouco Varela. În schimb, Francisc a voit "să premieze" mica dieceză de Valladolid, conferind purpura lui Blázquez Pérez, de altfel de circa un an președinte al Conferinței Episcopale Spaniole. Figură foarte apreciată în țara sa, viitorul cardinal este autor a numeroase publicații de teologie (a fost profesor și decan de teologie în Universitatea Pontificală din Salamanca) și a colaborat la întocmirea multor documente ale Conferinței Episcopale. Episcop de Germa din Galiția și auxiliar de Santiago de Compostela, în 1995 a fost numit episcop de Bilbao. După cinci ani, Benedict al XVI-lea l-a promovat mitropolit de Valladolid. Foarte apropiat de Drumul Neocatecumenal, a participat la ultimele două Sinoade: cel din octombrie 2012 despre noua evanghelizare și despre familie din octombrie 2014.

Mons. José Luis Lacunza Maestrojuan, O.A.R.

În schimb este augustinian episcopl de David (Panama), membru al Ordinului augustinieni Recolletti. A fost hirotonit preot la 13 iulie 1969 la Pamplona și după circa doi ani a fost trimis în Panama, unde a desfășurat funcții de rector al Colegio San Agustín, rector al Santa María la Antigua și președinte al Federației Școlilor Catolice. Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Chitré în 1994, pentru a trece apoi la dieceza de David. A fost președinte al Conferinței Episcopale din Panama pentru două mandate (2000-2004 și 2007-2013).

Mons. Arlindo Gomes Furtado

Din 2009 episcop de Santiago de Cabo Verde (Arhipelagul Capului Verde) prin numirea de către Benedict al XVI-lea, monseniorul Gomes este unul dintre noutățile absolute ale următorului Consistoriu. Hirotonit preot în 1976, are studii de Sfânta Scriptură la Roma. În 2003, papa Wojtyła l-a voit ca prim episcop al noii dieceze înființate Mindelo.

Mons. Soane Patita Paini Mafi

S-a remarcat imediat drept cardinalul cel mai tânăr de la Consistoriul din februarie și din întregul Colegiu al Cardinalilor. De fapt, s-a născut la 19 decembrie 1961, la Nuku'alofa, pe insula Tongatapu. Episcopul de Tonga uimește și prin proveniență: Insulele Tonga, zonă îndepărtată din Pacificul sud-occidental care n-a avut niciodată un cardinal. Din 2010 președinte al Conferinței Episcopale din Oceanul Pacific, și el era prezent la Sinodul despre familie.

Printre noile numiri sunt apoi cinci episcopi emeriți numiți pentru slujirea lor "de caritate" în Curie, în serviciul diplomatic sau în diecezele locale. Între aceștia este arhiepiscopul Jesus Pimiento Rodriguez, emerit de Manizales, cel mai bătrân din Colegiul Cardinalilor. A luat parte la Conferințele Generale ale Episcopatului Latinoamerican (CELAM) din Medellin, Puebla și Santo Domingo.

Lista continuă cu monseniorul Luigi de Magistris, pro-penitențiar major emerit, care de mai multe ori era să ajungă cardinal în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea; monseniorul Karl-Josef Rauber, fost nunțiu în Uganda, Elveția și Lichtenstein ș.a.; monseniorul Luis Hector Villalba, emerit de Tucuman (Buenos Aires) și fost vicepreședinte al Conferinței Episcopale Argentiniene chiar când era condusă de cardinalul de atunci Bergoglio. Printre cei cinci și africanul Julio Duarte Langa, episcop emerit de Xai Xai, în Mozambic, dieceză pe care a condus-o timp de 28 de ani, devenind emerit la 24 iunie 2004.

(După Zenit, 6 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat