Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnire ecumenică

În ziua de joi, 22 ianuarie 2015, în cadrul Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Onești a avut loc o întrunire de rugăciune și întâlnire frățească dintre membrii bisericilor catolice și ortodoxe.

Celebrarea s-a desfășurat la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activitate Ecumenică "Domus Mariae" din Onești. La această adunare au participat un număr mare de preoți, catolici și ortodocși deopotrivă, surori, seminariști și frați capucini care au animat această celebrare, precum și mulți credincioși de ambele confesiuni. Cu toții au venit dornici să se roage pentru Biserica lui Cristos și cu dorința ca toți creștinii să fie uniți.

Momentul de rugăciune a început cu o procesiune a preoților participanți pe cărarea de lumânări care conducea către altar unde se afla un vas mare și trei urcioare diferite cu apă, simbol al diferitelor confesiuni. Părintele protopop de Onești, Constantin Alupei, și părintele decan de Trotuș, Toma Rediu, împreună cu părintele Lucian Iosif Dumea, custodele Fraților Capucini și celebrantul principal, fiecare a vărsat apa din urcioarele de culori diferite în vasul mare, simbolizând unitatea dintre Biserici care este reală, dar încă incompletă.

În omilie părintele Lucian a propus o reflexie personală asupra lecturilor proclamate și a subliniat necesitatea de a-i mulțumi și de a-l preamări pe Dumnezeu, fiind cel dintâi lucru pe care adunarea trebuie să-l facă, mai ales pentru harul deosebit de a fi și de a ne ruga împreună. În continuare a adăugat că Dumnezeu și-a făcut din plin partea lui în ce privește unitatea Bisericii. Acest cuvânt a fost reluat și de părintele Constantin Alupei în discursul Sfinției sale de la sfârșitul celebrării, dând apoi lectură mesajului preafericitului părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Spre finalul cuvântării, a evocat importanța pe care părintele răposat, Eduard Sechel, a dat-o dialogului ecumenic pe când era paroh de Onești. Acest lucru, a continuat părintele protopop, a pregătit bazele pe care mai apoi, și prin contribuția deosebită a părintelui Mario Querini, s-a fondat raportul profund dintre bisericile ortodoxe și catolice din Onești. Părintele Toma Rediu, în cuvântul de învățătură al Sfinției sale, a trasat momentele importante și drumul ecumenic din partea Bisericii Romano-Catolice, începând cu Conciliul ecumenic Vatican al II-lea, mai precis prin documentul foarte important "Unitatis redintegratio" și subliniind importanța dialogului și a rugăciunii pentru unitate. Întâlnirea s-a terminat cu o agapă frățească.

Octava de rugăciune s-a încheiat cu o serie de conferințe, momente de rugăciune și alte activități ecumenice programate pentru zilele 23, 24 și 25 ianuarie. La Casa Ecumenică sunt așteptați mereu credincioși din diferite orașe și sate ale Diecezei de Iași, care și-au exprimat dorința de a fi la Onești să se roage în această săptămână deosebită. Bunul Dumnezeu să asculte rugăciunile lor și ale tuturor celor ce cu bunăvoință, cu strădanie și sinceritate caută drumul unității după voința Mântuitorului "Ca toți să fie una" (In 17,21).

Pr. Albert Goșman, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Onești: Întâlnire ecumenică


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat