Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate

Înscriindu-se în programul diecezei pentru "Ziua Mondială a Vieții Consacrate în Dieceza de Iași", sâmbătă, 31 ianuarie 2015, în biserica parohială din Rădăuți s-a celebrat o sfântă Liturghie de mulțumire lui Dumnezeu pentru jubileul de 400 de ani, de când fondatoarea ordinului Congregatio Jesu, Maria Ward, a avut viziunea "Sufletul drept". După sfânta Liturghie copiii de la Centrul Social de Zi "Maria Ward" și cei de la Grădinița "Sfânta Maria" au prezentat principalele momente din viața Mariei Ward în cadrul unui mic spectacol. După masă, în sala Centrului Social "Maria Ward" a avut loc o întâlnire informală a persoanelor consacrate, care-și desfășoară activitatea în Bucovina, în cadrul unor congregații.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către pr. Alois Fechet - vicar episcopal responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași și președintele Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv - paroh și rector al sanctuarului marian de la Cacica, pr. Iosif Răchiteanu - parohul comunității, pr. Mitică Balaci OFMConv - vicar parohial la Cacica, pr. Cristinel Farțadi, OFMConv, pr. Alin-Cătălin Butnaru - vicarul comunității noastre, pr. Iosif Doboș și pr. Anton Bișoc. După Liturghie a urmat un mic spectacol realizat de copiii de la Centrul Social de Zi "Maria Ward" și de la Grădinița "Sfânta Maria".

Pentru a înțelege viziunea "Sufletul drept", trebuie să vă prezentăm câteva date din viața fondatoarei acestui ordin.

Maria Ward s-a născut la 23 ianuarie 1585 în Yorkshire, în plină perioadă de persecuții împotriva Bisericii Catolice. Familia Ward a îndurat persecuția, întemnițarea și multe alte represalii pentru credința catolică. La vârsta de 15 ani, Maria Ward a simțit chemarea pentru viața consacrată. Șase ani mai târziu ea părăsește țara natală și intră la clarise în nordul Franței. Acolo a fondat o mănăstire de clarise pentru englezoaice. Totuși tânăra simțea că nu aceasta este adevărata ei misiune. După 11 ani de căutări, ea a aflat care este adevărata ei misiune: Fondarea unei congregații feminine, care să se conducă după constituțiile sfântului Ignațiu de Loyola. Acum începe pentru ea drumul crucii. Regula Ordinului iezuit era prea nouă și prea revoluționară pentru femeile secolului XVII. O viață consacrată, fără clauzură, printre oameni și pentru oameni, care să fie condusă de femei și care să activeze în întreaga lume, era de neconceput pentru conducătorii bisericii din acele timpuri. Această misiune nu se potrivea imaginii pe care o avea femeia în acele timpuri. Femeia trebuia să stea departe de influențele nefaste ale lumii, aflată, fie sub protecția unui bărbat, fie închisă între zidurile unei mănăstiri.

In anul 1615 Maria Ward a făcut exerciții spirituale și preocuparea ei era cum să consolideze ceea ce începuse. Ea știa că fundația ei mergea pe drumuri noi și de aceea era convinsă că membrele trebuiau, în mod necesar, să aibă o formare specială. Ele trebuiau să fie înrădăcinate în chemare, să fie tari pentru orice apostolat, să fie capabile pentru toate operele pe care ar fi trebuit să le realizeze. Către sfârșitul exercițiilor, Maria Ward a primit un răspuns. A văzut atitudinea spirituală pe care ar trebui s-o aibă cele care s-ar dedica misiunilor din Institutul ei. Imaginea pe care o văzuse ea în acele zile de har, era un tot. Ea a scos în relief cele trei virtuți deosebite care i s-au părut mai evidente: libertatea, dreptatea și sinceritatea.

În acest context Maria Ward pronunță unele dintre cele mai frumoase cuvinte: Libertatea [...] constă în faptul că un asemenea suflet îndreaptă totul spre Dumnezeu. Dacă ești drept în fața lui Dumnezeu, El, îți va orândui întreaga viață. Sinceritatea este strâns legată de dreptate. Dreptatea, sinceritatea și adevărul sunt ca și libertatea, deschise pentru întreaga realitate a omului și a lumii create. Ele cuprind relația cu Dumnezeu, cu aproapele și cu întreaga creație.

În tradiția institutului această viziune a fost numita Sufletul drept. Totuși Maria Ward nu a folosit niciodată această expresie; ea spune doar că sufletul pe care l-a văzut în spirit, i s-a părut mult mai frumos decât ar putea ea să exprime.

Scopul noii comunități era slujirea în credință, mai ales prin educarea fetelor, dar și prin asistență spirituală și ajutor în domeniul social și caritativ. Maria Ward dorea ca femeia să-și redobândească demnitatea. Considera că prin educație, femeia să fie conștientă de responsabilitatea ei în societate și în Biserică. Și femeile pot realiza lucruri mari - era convingerea Mariei Ward.

Pe meleagurile românești acest ordin este adus, în anul 1852, de către Barbu Știrbei, domnul Țării Românești. Domnitorul a cerut cu insistență ca surorile ordinului să întemeieze o școală de fete în București, capitala țării. Primele surori ale Mariei Ward sosesc la București chiar în acel an. Inițialului grup de călugărițe i s-au alăturat mai multe fete din țară, care au îmbrățișat acest stil de viață, de slujire a oamenilor prin educație. Ele deschid școli la București, Brăila, Craiova și Turnu Severin. Timp de aproape un secol, până în 1948, școlile au fost conduse neîntrerupt și cu mare succes de călugărițele ordinului, școala din București fiind cel mai vechi liceu de fete din Principate. Din păcate, această muncă minunată a fost brusc și dramatic încheiată. În august 1948, toate școlile, institutele și spitalele catolice din România au fost închise și confiscate de către regimul comunist. De abia după căderea regimului comunist acest ordin își reîncepe activitatea în țara noastră.

Filiala de la Rădăuți a luat ființă în anul 1995, la cererea pr. Iosif Doboș, parohul de atunci al comunității noastre, sprijinit fiind de către pr. Alois Fechet, responsabil cu viața consacrată. Inițial au deschis o grădiniță, privată, cu program normal (Grădinița "Sfânta Maria"). Pe parcursul anilor, au constatat că este necesar și un centru social pentru copiii defavorizați sau cu nevoi speciale. Sora Felicitas, responsabila centrului, spune că, aici, copiilor le sunt oferite: asistență în timpul efectuării temelor și a sarcinilor școlare, rechizite și activități cultural-educative. De asemenea, li se asigură un supliment alimentar zilnic și ocazional un pachet alimentar pentru familie, educație igienico-sanitară, asistență medicală și suport financiar pentru achiziționarea tratamentului medical, orientare profesională și asistență socială acordată familiilor lor, programe cultural-educative și activități de formare civică cu caracter ecologic. În situații punctuale se asigură logoterapie și consiliere socială.

Încheiem această relatare cu un fragment din "Scrisoarea pastorală pentru Anul Vieții Consacrate, 2014-2015" a episcopului nostru Petru Gherghel:

"Implorăm cu profundă credință, pentru toate persoanele consacrate, pentru toți călugării și călugărițele noastre și pentru toți consacrații laici, mijlocirea preacuratei Fecioare Maria, modelul tuturor celor dornici de a-l urma pe Cristos mai îndeaproape, a sfântului Iosif cel feciorelnic, inspiratorul tuturor celor ce vor să-l slujească pe Isus, precum și a tuturor fondatorilor și fondatoarelor, care se bucură astăzi de fericirea contemplării lui Dumnezeu, precum și de dragostea și fidelitatea care îi urmează".

Au consemnat sr. Flavia,
superioara filialei Congregatio Jesu din Rădăuți,
și Ioan Șmid

*

PS Pe site-ul www.centrulsocialmariaward.ro la secțiunea Arhiva foto/video se găsesc mai multe materiale video:

- înregistrarea integrală a sfintei Liturghii: http://youtu.be/YH0F_iVY4lo

- minisceneta prezentată de copii: http://youtu.be/TGFRme-xvj4

Aceleași înregistrări se găsesc și pe situl parohiei rădăuțene: www.radauti.cnet.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 ianuarie: Rădăuți: Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat