Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a IV-a de peste an - B

Când auziți glasul Domnului, nu vă împietriți inimile voastre (cf. Ps 95,8).

Tematica lecturilor duminicii de astăzi este o continuare a celei din duminica precedentă. Dacă duminica trecută l-am văzut pe Isus vestind împărăția lui Dumnezeu și chemând oameni la convertire și apostolat ca să poată intra în ea, în duminica aceasta, prin minunea eliberării unui om de sub puterea satanei (cf. Mc 1,21-28), Isus arată că împărăția lui Dumnezeu predicată, este deja prezentă în lume și lucrează prin el: "Dacă eu îi scot pe diavoli cu degetul lui Dumnezeu, atunci împărăția lui Dumnezeu a ajuns la voi" (Lc 11,20). Astăzi, Isus reconfirmă misiunea sa de mântuitor al lumii asumată la Botezul său, misiune care începe cu distrugerea lucrărilor diavolului (cf. 1In 3,8), cu ridicare și spălarea păcatelor lumii (cf. In 1,29).

În urma păcatului, închinarea la satan, "pofta ce-a poftit-o satana" (cf. Mt 4,9), a luat proporții foarte mari, iar asta se poate vedea cel mai bine din prima carte a Bibliei, cartea Genezei, unde păcatele oamenilor ne uimesc și ne sperie. Cu cât oamenii păcătuiesc mai mult cu atât puterea satanei asupra lor crește și, cu cât oamenii se țin departe de păcat, cu atât puterea lor crește.

Dar, în urma păcatului, au intrat în lume multe rele, între care neliniștea și frica de diavol, de moarte, dar și de Dumnezeu, care deși iubește atât de mult pe oameni, nu iubește păcatul lor. După păcat, Adam și Eva s-au ascuns de frica lui Dumnezeu, tatăl lor iubitor (cf. Gen 3,8-9). După păcatul său, Cain a fugit de la fața lui Dumnezeu (cf. Gen 4,14). Isus, prin minunea eliberării unui om de sub puterea satanei, ne arată clar că el a venit să ne elibereze de teama satanei, a morții, dar și de teama de Dumnezeu cel bun și mult iubitor de oameni.

Pentru că Isus a fost liber de orice păcat, pentru că s-a născut din Maria Neprihănit Zămislită (cf. In 8,46), pentru că Isus este "sfântul lui Dumnezeu" (Mc 1,24), a putut lua asupra sa păcatul nostru (cf. In 1,29), s-a putut face păcat în locul nostru (cf. 2Cor 5,21), s-a putut face blestem pentru noi (cf. Gal 3,13), a putut primi pedeapsa pentru păcat, suferința și moartea, în locul nostru (cf. 1Pt 2,24; Is 53,4-6), a putut să ne elibereze de toate spaimele păcatului, diavolului și morții (cf. Evr 2,15).

În zadar cei din vechime se stropeau cu sânge de animale crezând că vor fi curățiți de păcat, dar nu erau curățiți. Este adevărat că, într-un anumit timp al istoriei, Dumnezeu a prescris și permis jertfele de animale (cf. Lev 1-7), dar ele nu spălau păcatele și nici Dumnezeu nu era mulțumit de ele (cf. Evr 10,4). Este adevărat, sângele animalelor le dădea o curăție rituală, dar nu le spăla păcatele (cf. Evr 9,13). Dumnezeu a prescris și a permis, într-un anumit timp al istoriei, jertfele de animale și cele de bună mireasmă, numai pentru a le aminti oamenilor că numai sângele unui miel nevinovat și fără cusur, numai sângele "Mielului lui Dumnezeu", numai sângele Fiului său le poate spăla și înlătura păcatul, numai Isus este jertfa de bună mireasmă și satisfăcătoare pentru păcat. Să ne amintim că: pielea unui animal le-a acoperit goliciunea după izgonirea din rai (cf. Gen 3,21); sângele unui miel i-a salvat din robia Egiptului (cf. Ex 12,5); sângele unui miel a fost pus pe capacul chivotului ca scut între păcatele oamenilor și ochii curați ai lui Dumnezeu (cf. Evr 9,4.7); numai sângele lui Cristos de la cruce ne-a curățit de orice păcat (cf. 1In 1,7). Odată cu spălarea păcatului nostru la cruce, Isus ne-a luat toate poverile și toate spaimele și ne-a dăruit pacea sa, o pace divină, o pace care nu se pierde nici în lipsuri, nici în prigoane (cf. In 14,27; 20,21.26).

Prin profetul Moise care ne vorbește în prima lectură de astăzi, profet care s-a luptat cu faraon în zece reprize și l-a învins, Dumnezeu l-a prefigurat pe Isus care s-a luptat cu diavolul și cu moartea în nenumărate reprize și i-a învins. La cruce, Isus l-a frânt pe satana și i-a luat toate puterile; el care se înălța ca un vultur, acum se târăște ca un șarpe (cf. Is 14,13-17); la cruce, Isus a frânt și puterea morții, prin învierea sa, după trei zile de la îngropare (cf. Lc 24,7; Rom 6,9). La venirea sa de-a doua, Isus îi va strivi definitiv capul satanei și-l va arunca, alături de moarte, ultimul nostru dușman, în iazul veșnic de foc și de pucioasă (cf. 1Cor 15,26; Ap 20,10.13). Dar până atunci mai trebuie să mai luptăm încă, folosind armătura lui Dumnezeu (cf. Ef 6,12-17).

Sinagoga a luat ființă în timpul exilului babilonic, ca loc de învățătură și de închinare. Sinagoga s-a păstrat ca loc de învățătură și de închinare și după eliberarea din exil. Aici a venit Isus ca să aducă vestea cea bună a lui Dumnezeu poporului "aflat în întuneric și în umbra morții" (Is 9,1). Tot aici a venit și satana, prin acel om, ca să tulbure învățătura lui Isus așa cum o tulbura pe cea a rabinilor. Numai că Isus, fiind "sfântul lui Dumnezeu", nu a avut teamă de diavol, ci, din contra, a arătat putere și autoritate, prin care l-a izgonit pe diavol din acel om, eliberându-l de orice asuprire și teamă. Aceasta a fost diferența dintre Isus și rabinii timpului. Acesta a fost și motivul urii lor față de Isus. Dar au uitat că Isus este "sfântul lui Dumnezeu" și că ei nu puteau fi ca Dumnezeu. Astăzi, diavolul le-a dat o lecție bună tuturor rabinilor și tuturor care au pretenții că sunt cineva, spunându-le și arătându-le cine este Isus.

Isus, pentru a le arăta oamenilor puterea sa asupra satanei (satana, autorul tuturor relelor și spaimelor umane), a făcut prima sa minune, din Evanghelia după Marcu, alungând un demon. Numai Dumnezeu îl poate înfrânge și alunga pe diavol, iar Isus arată azi că este Dumnezeu. Dacă Isus este Dumnezeu cu putere asupra demonilor, înseamnă că are toată puterea în cer și pe pământ (cf. Mt 28,18).

Ne bucurăm astăzi să auzim că Isus Cristos este Dumnezeu adevărat; că Isus este infinit mai puternic decât satana și el s-a arătat în lume ca să nimicească lucrările diavolului" (1In 3, 8); că deține cheile la toate problemele, suferințele și temerile noastre (cf. Ap 1,18). Isus are toată puterea în cer și pe pământ, pentru că este fără păcat, pentru că diavolul nu găsește nimic rău în el (cf In 8,46; 14,30) și pentru că el este "sfântul lui Dumnezeu" (Mc 1,24). Ba, mai mult, ne bucurăm și pentru că Isus ne-a dat și nouă puterea de a-i scoate pe diavoli: "Isus a chemat pe cei 12 ucenici ai săi și le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate, și să tămăduiască orice fel de boală și orice fel de neputință" (Mt 10,1).

Cea mai simplă și eficace putere de a-i scoate pe diavoli, pe care a primit-o orice creștin și orice om, este aceea de a-i preda lui Dumnezeu viața lui și să reziste diavolului, și atunci satana va fugi de la el. Este scris în Biblie: "Supuneți-vă lui Dumnezeu, împotriviți-vă diavolului și el va fugi de la voi" (Iac 4,7).

Un suflet ales spunea odată: "Îmi place să-mi imaginez viața mea ca pe o mașină primită cadou de la Isus. Este o mașină bună și performantă, o folosesc zilnic și mă bucur de ea. Isus nu mi-a dat numai mașina vieții mele, dar el s-a oferit să și mi-o conducă. Eu am acceptat, iar el îmi conduce zilnic mașina vieții cu toată dragostea și siguranța spre patria cerească. Într-o zi, am văzut trecând pe lângă mine o mașină în mare viteză și mare veselie. Am întrebat a cui este mașina și cine este la volanul ei. Mi s-a răspuns că mașina este a unui om ca și mine, mașină primită în dar tot de la Isus, dar omul care l-a angajat ca șofer pe Mefisto, un spiriduș îndrăzneț și obraznic. Mi-am dorit un șofer ca spiridușul îndrăzneț. Iar când Mefisto mi-a șoptit în inimă că tot spre fericire mă conduce, dar cu viteză mai mare, l-am concediat pe Isus și l-am angajat pe un sol de-al lui ca șofer al vieții mele. La început a fost palpitant: muzică nebună la maxim, viteză amețitoare, curbe cu scârțâit de roți, salt peste gropi, bucăți de tablă care cădeau. Abia mă mai țineam în scaun. Când mi-am revenit din delir și m-am uitat în față, mașina mea se îndrepta cu mare viteză spre o mare prăpastie. Îngrozit, l-am strigat pe Isus care a și apărut și a oprit mașina din cursa nebună spre prăpastia pierzării. După câteva reparații, cu Isus la volan, mi-am reluat drumul spre cer.

Dacă cumva la volanul vieții noastre este un sol al satanei, și dacă am început a simți că mergem spre ruină, să-l strigăm pe Isus. El a rămas cu noi (cf. Mt 28,20), pentru a strica lucrările satanei. El singur poate opri cursa nebună și amețitoare cu care satana ne poartă spre iad, ruinându-ne viața de aici și viața de dincolo. Da, Isus singur îl poate scoate afară din viața noastră pe satana. Asta ne-o arată și evanghelia de astăzi.

Domnul i-a vorbit lui Moise și i-a spus: "Voi ridica între voi, dintre frații voștri, un profet ca tine" (Dt 18, 15).

Aceasta profeție s-a referit în primul rând la Isus Cristos. Dar această profeție se referă și la noi toți care suntem ucenicii și frații lui Isus. Iată ce ne spune Scriptura în acest sens: "Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu și l-a câștigat ca să fie al lui, ca să vestiți faptele minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina sa minunată" (1Pt 2,9).

Moise după 40 de ani de viață oscilantă, între Dumnezeu și satana, în cele din urmă s-a convertit și i-a încredințat volanul vieții lui numai lui Dumnezeu. Și după aceasta Dumnezeu l-a chemat și l-a trimis să învețe poporul iudeu să se convertească și să-și predea viața lui Dumnezeu. Cei care și-au predat viața lui Dumnezeu, au ajuns cu bine în Țara Canaanului, iar cei care au refuzat convertirea la Dumnezeu, preferând diavolul și zeii Egiptului, au pierit în pustiu.

Paul, după 25 de ani viață oscilantă, între Dumnezeu și satana, s-a convertit la Dumnezeu și i-a predat pentru totdeauna conducerea vieții lui. Și pe el Dumnezeu l-a chemat și l-a trimis să-i convingă pe oameni să se convertească. Și câți și-au predat viața lor lui Dumnezeu, s-au mântuit. Iar câți au refuzat acest convertirea, s-au pierdut.

Și pe fiecare dintre noi Dumnezeu ne cheamă să-i predăm lui volanul vieții noastre. Și în același timp ne trimite să-i chemăm și pe alții să facă la fel. Oare noi i-am predat conducerea vieții noastre lui Dumnezeu și am pornit în câștigarea de suflete? Sau încă slujim la doi stăpâni, spre pierzarea noastră și a altora (cf. Mt 6,24)?

Pe vremea sfântului Paul, ca și astăzi, oamenii erau mult preocupați de avere, distracții și plăceri. Sfântul Paul, conștient că este profet al timpului și locului său, i-a învățat pe oamenii veniți din păgânism, că nu-i totul numai aici pe pământ; că după viața aceasta mai există și o viață veșnică, cu bogății, cu bucurii și plăceri mult mai mari decât cele de pe pământ; că în cer este un ospăț veșnic cu alimente noi și cu un vin nou. (cf. Mt 26,29; 1Cor 2,9).

Pentru sfântul Paul, unul dintre modurile de a fi profet într-o lume a plăcerilor de sorginte păgână este acela de a renunța chiar la bucuriile permise, pentru a deveni liber să te ocupi de împărăția lui Dumnezeu (cf. 1Cor 7,32-35); acea împărăție cu o fericire veșnică și de nedescris (cf. 1Cor 2,9); acea împărăție unde nimeni nu se mai însoară și nimeni nu se mai mărită (cf. Mc 12,25). Deși nu la toți le este dat să înțeleagă acest lucru (cf. Mt 19,11), fecunditatea stării de feciorie pentru împărăția cerurilor este mult mai mare decât fecunditatea oricărei alte stări de viață, pentru că starea de feciorie este o mărturie vie despre slava și fericirea împărăției cerurilor.

Niciodată nu a fost, nu este și nu va fi ușor să fii profet într-o lume care vrea să aibă totdeauna și pretutindeni numai semafoare verzi pentru păcate. Cu un cuvânt, niciodată nu va fi ușor să fii profet care să vorbească despre Dumnezeu într-o lume căreia îi place să-l aibă la volanul vieții ei pe satan.

Apropo de satan, sfântul Petru îl descrie ca pe "un leu care mugește căutând pe cine să înghită" (1Pt 5,8). Sfântul Marcu ne spune că diavolul, asemenea leului feroce (cf. Is 31,4), înainte de a ieși din acel om, "l-a scuturat puternic, scoțând un strigăt puternic" (Mc 1,26). Să nu uităm că satana face la fel și cu oricare om care îl scoate afară din viața lui, îl scutură, rage cu putere, lăsându-l aproape mort de frică.

În viața mea de preot am întâlni persoane, care la convertirea lor, fiind "scuturate și speriate de satana", cu greutăți și necazuri, cu ironii și sarcasme din partea lumii, s-au întors înapoi la el, aducându-mi înapoi Biblia și crucea pe care le-am oferit la convertirea lor, spunând că de când a făcut pasul spre credință, le merge numai rău pe toate fronturile: sănătate, casă, serviciu, bani și prieteni. etc. Despre ei, Biblia spune că s-au întors ca râtanul și cânele la ce lepădase mai înainte (cf. 2Pt 2,22). Le-am spus că diavolul ne poate lua unele lucruri pământești care și așa vor fi arde (cf. 2Pt 3,10), dar nu ne poate lua viața veșnică.

În ciuda șicanelor diavolului și a celor răi, nu trebuie să ne întoarcem la diavol și nici nu trebuie să renunțăm la misiunea de a fi profeți, căci Isus "are toată puterea în cer și pe pământ (cf. Mt 28,18); căci Isus "a biruit lumea" (In 16,33); căci Isus "îl va mărturisi înaintea Tatălui pe cel care îl va mărturisi înaintea oamenilor; și se va lepăda înaintea Tatălui de cel care se va lepăda de el" (cf. Mt 10,32-33).

Mulți sfinți au luptat cu diavolul și au biruit. Un maestru în această luptă, după personajele biblice, este și sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), care, știind bine că satana, începând de la învierea lui Isus, este ca un câine schilodit și legat și că nu poate face rău decât celui care se aruncă singur în gura lui, își bătea joc de el, așa cum sfântul Paul își bătea joc de moarte (cf. 1Cor 15,55). Satana cel fioros, descris de Biblie ca întruchipând mai multe fiare feroce, cu gheare, copite și săgeți de foc (cf. Ap 13,2), adesea îi cutremura casa, isca furtuni nocturne, i se arăta în toată urâciunea sa, îi smulgea perna de sub cap, îi răsturna patul, uneori îndrăznea să-l lovească, îl poreclea, îl alunga din Ars. De ce? Pentru că prin mărturia și viața lui sfântă îi lua multe suflete! Sfântul Ioan Maria Vianney, care era mereu cu Isus în minte, în inimă, pe buze, în fapte, nu numai că nu se temea de toate aceste șicane, ci își bătea joc de el și-i râdea în față. Văzându-se umilit, satana pleca, pentru un timp.

Atâta timp cât nu-i deschidem inima, satana nu ne poate face nici un rău. Atâta timp cât Isus locuiește în inima noastră, satana nu poate intra și nu are loc în viața noastră. De aceea, maeștrii spirituali ne spun că preocuparea de bază a diavolilor este aceea de a ni-l scoate pe Isus din minte, din inimă, din vorbe, din fapte, din viață; să ne ofere orice, numai să nu mai avem timp de Isus și de mântuirea sufletului.

Cât despre scuturările și mugetele diavolului, trebuie să știm că niciodată nimeni nu a fost scutit de ele: nici Isus nici apostolii, nici profeții, și nici creștinii din toate veacurile. Sfântul Petru ne spune: "Împotriviți-vă satanei tari în credință, știind că și frații voștri în lume trec prin aceleași suferințe ca voi. (cf 1Pt 5,9). Întrebarea este: Unde sunt cei statornici lui Dumnezeu și unde sunt cei care au abandonat calea lui Dumnezeu în urma șicanelor diavolului? Răspunsul este unul singur: drepții sunt veșnic cu Isus, iar lașii sunt veșnic fără Isus (cf. Ap 22,12.15).

Când auziți glasul Domnului, nu vă împietriți inimile voastre (cf. Ps 95,8).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat