Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Pildești

A crea legături, a păstra legături, a întări legături - acestea ar putea fi obiectivele acțiunilor speciale, care au avut loc la Pildești cu ocazia acestei săptămâni, din luna ianuarie, în care credincioșii din diferite Biserici se întâlnesc pentru a se ruga în comun pentru unitatea în credință, după îndemnul lui Isus adresat Tatălui: "Ca toți să fie una" (In 17,21).

Având ca moto cuvintele lui Isus adresate femeii samaritene: "Dă-mi să beau" (In 4,7), luni, 19 ianuarie 2015, la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" a avut loc o celebrare ecumenică, la care au asistat cadrele didactice și elevii liceului. Rugăciunea a fost prezidată de pr. Pavel Mărtinaș, vicar al comunității noastre, care a fost însoțit de pr. Liviu Lupu, paroh al comunității ortodoxe din Gherăești.

Vineri, 23 ianuarie 2015, a avut loc, în capela Liceului "La Salle", un moment de rugăciune la care au participat tinerii din Acțiunea Catolică, din Grupul Scout, din Grupul de Familii, precum și Surorile Maestre "Pie Venerini" și Frații Școlilor Creștine din parohie. Acest moment de rugăciune a fost prezidat de pr. Emanuel Pârțac, vicar al comunității noastre.

Cercetașii din Pildești au lucrat și anul acesta pentru a păstra și a întări legăturile între bisericile vecine; inițiativă care s-a început cu ani buni în urmă. Vizitând comunitățile ortodoxe, avem posibilitatea de a ne cunoaște mai bine, fapt care ne ajută să ne respectăm și să ne iubim mai mult.

Duminică, 25 ianuarie 2015, ultima zi din Săptămâna de Rugăciune, un frumos grup de temerari, exploratori și lideri cercetași s-a îndreptat, pe jos, spre Gherăești, unde a participat la o rugăciune pentru unitatea creștinilor, în cadrul unei vizite la biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", păstorită de pr. Liviu Lupu.

Abia intrați în curtea bisericii, o bătrânică, ieșind din biserica ortodoxă, ne-a salutat prietenește și ne-a întrebat: "Când ne vom uni?" Bătrâna ne-a lăsa fără cuvinte...

La ușa bisericii gazdă ne-a primit cu mare căldură pr. Liviu. După un timp de ambientare, în care părintele paroh a răspuns întrebărilor puse de către cercetași, am trecut la momentul central al întâlnirii, adică la rugăciunea propriu-zisă. Aceasta s-a desfășurat într-un climat frumos. Nu au lipsit cântecele, cuvintele de învățătură, intențiile pregătite de copii și Rugăciunea Domnească. Prezența adulților și a copiilor ortodocși la acest moment a contribuit la atingerea scopului întâlnirii.

Întrebarea bătrânei ne-a amintit de strigătul din Parcul Izvor, din București (mai 1999), când, în mod spontan, după momentul cel mai tainic al sfintei Liturghiei, mulțimea de creștini, adunată acolo, a început să strige: Unitate!, Unitate!, Unitate!; strigătul acesta i-a emoționat pe toți cei care au fost prezenți atunci în Parcul Izvor. Amintim că ceremonia a fost prezidată de papa Ioan Paul al II-lea (actualmente sfânt) și de preafericitul părinte Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române.

Să menținem atitudinea noastră de a crea legături, de a le păstra și de a le întări cu frații noștri ortodocși, în acest fel arătăm cea mai bună dispoziție pentru a primi de la Dumnezeu harul unității.

Mărturia unei adolescente, Andreea Mîrț, explorator, participantă la întâlnirea de la Gherăești:

"Pentru mine a fost o experiență frumoasă. Cred că această cunoaștere a altor confesiuni ne ajută să pătrundem mai bine sensul propriei credințe. Cu toate astea, la Gherăești am învățat că unirea adevărată începe din inima noastră, iar apoi cu cei de lângă noi; dar cel mai important lucru rămâne toleranța. Pentru a ajunge la adevărata iubire, cred că unitatea este esențială, iar pentru unitate e nevoie de inimi deschise. Așadar, vizita la Gherăești a fost o experiență deosebită care ne-a ajutat să ne consolidăm și să ne întărim atât propria credință, cât și dorința unei uniri autentice, provenite din inimă".

Au consemnat Liderii din Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-25 ianuarie: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Pildești


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat