Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor

În cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a avut loc în biserica "San Vitale" din Roma, sâmbătă, 24 ianuarie 2015, o rugăciune comună pentru unirea în credință. S-au întâlnit comunitățile romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă române din Roma.

Printre cei prezenți au fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, organizatorul întâlnirii, PS Siluan Ciprian Șpam, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor romano-catolici din Italia, pr. Vasile Man, vicerectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma, din partea comunității greco-catolice, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Daniele Micheletti, parohul bisericii "San Vitale", în care se adună comunitatea românească, dar și alți 10 preoți studenți la Roma, romano sau greco-catolici.

Printre participanți s-au mai aflat și doamna Dana-Manuela Constantinescu, ambasadorul României în Italia, și domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României la Vatican, Mihail Banciu, ministru consilier la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, dar și mai mulți creștini romano-catolici, greco-catolici sau ortodocși.

La începutul rugăciunii, pr. Isidor i-a întâmpinat pe toți cei prezenți și a făcut legătura cu tema săptămânii de rugăciune din anul curent, "Isus i-a spus: «Dă-mi să beau»" (cf. In 4,7), din dialogul lui Isus cu femeia samariteană. Părintele a vorbit despre faptul că este o sete pe care oamenii o simt, care i-a făcut pe cei prezenți să se adune, chiar din diferite tradiții religioase, tocmai pentru a potoli această sete și pentru îmbogățirea cu acele valori pe care le găsim în diferitele tradiții creștine. Părintele a vorbit despre acea unire pe care deja o au creștinii prin Botezul primit și care trebuie ca toți să fie mai conștienți de necesitatea unei mai mari apropieri. A vorbit despre importanța faptului de a fi împreună și că prin aceste întâlniri se încearcă tot mai mult "să nu ne mai arătăm cu degetul unii pe alții".

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Siluan, care a vorbit despre faptul că tocmai fragmentul evanghelic propus pentru octava de anul acesta de rugăciune pentru unitatea în credință este un exemplu al modului cum se îndreaptă Isus și spre cei care nu fac parte din "poporul ales", din care făcea el parte, nu refuză să intre în dialog cu ea. Aceasta ar fi chiar o excepție pe care o face Cristos în activitatea sa, care în restul timpului se îndrepta doar către "oile pierdute ale lui Israel". În continuare, Preasfinția sa a făcut o paralelă asupra dialogului lui Cristos cu femeia samariteană și dialogul care ar trebui să existe între noi, oamenii, dar și între confesiunile noastre pentru a ajunge cu toții să bea din acea apă pe care o dă Isus pentru sufletul omului, amintind și câteva dintre elementele pe care le au în comun cele două confesiuni. În încheierea predicii, episcopul comunității ortodoxe din Italia a prezentat exemplul sfântului al cărui nume îl poartă, Siluan Atonitul, cel care a fost neobosit în trăirea iubirii lui Cristos pentru toată omenirea și pentru mântuirea sufletelor tuturor oamenilor.

La sfârșitul rugăciunii pentru unitatea creștinilor au luat cuvântul câțiva dintre cei prezenți, iar cei doi ambasadori ai României, pe lângă Sfântul Scaun și respectiv Italia, au amintit și de "mica unire" (24 ianuarie 1859, unirea Moldovei cu Țara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al acestor țări) care se sărbătorea tocmai în ziua de 24 ianuarie, ca o realitate împlinită a unei dorințe de unire.

În cuvintele de la sfârșitul rugăciunii s-a manifestat dorința ca această întâlnire să devină o tradiție la Roma.

Desigur, momentele de rugăciune, dar și momentele de apoi trăite împreună au fost pentru cei prezenți o bună ocazie de a se ruga și a sta împreună pentru întărirea unității în credință, dar și a identității românești, deși având confesiuni diferite.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Roma: Întâlnire de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat