Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Un weekend dedicat familiei

Sâmbătă și duminică, respectiv 24-25 ianuarie 2015, la Centrul social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes", Traian (NT), la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, a avut loc un weekend dedicat familiei.

Putem spune că ne-am îndreptat spre Traian mai multe familii "obosite" (soți, soții, mame, tați, copii, bunici), împreună cu pr. dr. Felician Tiba, noi ca să ne "restartăm" ca și familie, părintele, cu un mandat precis și anume, de a sluji familia, așa cum i-a fost încredințat în mod special de către episcop.

Deoarece unii veneam și din zone mai îndepărtate, spre exemplu: din Iași, Bacău, Onești, Suceava..., fiecare cum ajungeam, eram așteptați cu brațele deschise de către gazde care ne-au întâmpinat cu multă ospitalitate, oferindu-ne din tot ceea ce au avut mai bun în magazie și în bucătărie, așa cum se întâmplă când ajungem acasă în familie după o zi de muncă.

După-amiază ne-au vizitat sr. Monica și sr. Ana, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", comunitatea din Hălăucești, care, împreună cu pr. Cornel Berea (SDV), au stat efectiv la taifas cu noi, cu familiile, fiecare prezentându-ne frumusețea vocației la care am fost chemați. Cum aceste două tipuri de vocații, viața călugărească și familia, sunt nobile, fiecare însemnând slujire totală, ambele sunt și fragile, în sensul că pentru a le trăi cu demnitate avem nevoie mereu de harul lui Dumnezeu și de o formare preventivă continuă, ca să nu le lăsăm să se "îmbolnăvească".

Printre altele, la multele întrebări care au venit din partea familiilor, surorile și pr. Cornel ne-au orientat, dacă putem spune astfel, spre "izvor", spre autorul chemării, spre cel care ne-a dorit slujitorii săi speciali. Orice problemă, spuneau dânșii, mai ales cele personale și delicate, pe lângă faptul că le prezentăm în rugăciune lui Isus, le împărtășim și celorlalte surori sau fraților, în cazul părintelui, ne rugăm împreună și ne susținem împreună. Este îndemnul pe care îl facem și familiilor".

Pr. Cornel ne-a invitat să ne îndeplinim misiunea de a contribui la formarea viitoarelor vocații din Biserică, subliniind cu mare convingere că vocațiile în general se nasc în familie și sunt susținute de către ea.

După cina fraternă, luată în comuniunea tuturor familiilor, am vizionat împreună filmul "Steluțe pe pământ", care nu doar că ne-a emoționat pe mulți până la lacrimi, dar fiecare din cei prezenți a avut de învățat câte ceva, mai ales acolo unde până acum "șchiopăta".

Ziua de duminică a început cu rugăciunea de dimineață, urmată de micul dejun, după care doamna Iuliana Petruț, din Piatra Neamț, a ținut o conferință cu titlul "Empatia în familie", din care am învățat cu toții ce înseamnă a te relaționa în familie și a acorda încredere și importanță partenerului de viață. A urmat apoi un dialog deosebit de fructuos între familiile prezente și o parte a familiilor speciale încercate de divorț, lipsa copiilor sau decesul unuia dintre soți.

Finalul a fost marcat de sosirea surprinzătoare a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care prin celebrarea sfintei Liturghii solemne, a predicii și mai ales a comuniunii pe care a făcut-o alături de noi, luând prânzul împreună cu familiile prezente, ne-a demonstrat încă o dată cât de mult prețuiește, susține și iubește familia, pe care, așa cum ne-a încurajat, spunând că o vede ca fiind "salvarea societății și bucuria Bisericii".

Mulțumim din inimă în numele tuturor participanților, atât pr. Adrian Faraoanu, pr. Cornel Berea, cât și personalului Centrului "Gaudium et spes" care s-a pus cu atâta disponibilitate la dispoziția familiilor prezente, sacrificând, așa cum ne-au spus, propriile familii.

Strângerea de mână caldă și privirea iubitoare pe care pr. Felician a avut-o la plecare pentru fiecare din cei care au participat ne dă curaj să sperăm că astfel de evenimente, susținuți și de preoții noștri parohi și vicari, din parohii, care iubesc la rândul lor atât de mult familiile, se vor mai repeta.

Fam. Iosif și Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-25 ianuarie: Traian: Un weekend dedicat familiei


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat