Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 ianuarie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Frumoasă duminică ne dăruiește noul an! Frumoasă zi!

Spune sfântul Ioan în Evanghelia pe care am citit-o astăzi: "În el era viața și viața era lumina oamenilor; lumina strălucește în întuneric și întunericul n-a cuprins-o... Venea în lume lumina adevărată care luminează pe orice om" (1,4-5.9). Oamenii vorbesc mult despre lumină, dar adesea preferă liniștea înșelătoare a întunericului. Noi vorbim mult despre pace, dar adesea recurgem la război sau alegem tăcerea complice, sau nu facem nimic concret pentru a construi pacea. De fapt, spune sfântul Ioan că "a venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit" (In 1,11); pentru că "aceasta este judecata: lumina - Isus - a venit în lume, dar oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face fapte rele urăște lumina și nu vine la lumină, ca să nu-i fie descoperite faptele" (In 3,19-20). Așa spune în Evanghelie sfântul Ioan. Inima omului poate să refuze lumina și să prefere întunericul, pentru că lumina scoate în evidență faptele sale rele. Cine face răul, urăște lumina. Cine face răul, urăște pacea.

Am început de câteva zile noul an în numele Născătoarei de Dumnezeu, celebrând Ziua Mondială a Păcii despre tema "Nu mai sunteți sclavi, ci frați". Urarea mea este ca să se depășească exploatarea omului de către om. Această exploatare este o plagă socială care mortifică raporturile interpersonale și împiedică o viață de comuniune marcată de respect, dreptate și caritate. Fiecărui om și fiecărui popor îi este foame și sete de pace; de aceea este necesar și urgent a construi pacea!

Pacea nu este numai lipsa războiului, ci este o condiție generală în care persoana umană este în armonie cu ea însăși, în armonie cu natura și în armonie cu ceilalți. Aceasta este pacea. Totuși, a face să tacă armele și a stinge focarele de război rămâne condiția inevitabilă pentru a începe un drum care duce la obținerea păcii în diferitele sale aspecte. Mă gândesc la conflictele care însângerează încă prea multe regiuni ale planetei, la tensiunile din familii și din comunități - dar în câte familii, în câte comunități, chiar parohiale, există războiul! - precum și la contrastele aprinse în orașele noastre și în satele noastre între grupuri de diferită extracție culturală, etnică și religioasă. Trebuie să ne convingem, în pofida oricărei aparențe contrare, că înțelegerea este mereu posibilă, la orice nivel și în orice situație. Nu există viitor fără propuneri și proiecte de pace! Nu există viitor fără pace!

Dumnezeu, în Vechiul Testament, a făcut o promisiune. Profetul Isaia spune: "Vor schimba săbiile lor în fiare de plug și sulițele lor în seceri. Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul" (Is 2,4). Este frumos! Pacea este anunțată, ca dar special al lui Dumnezeu, în nașterea Răscumpărătorului: "Pace pe pământ oamenilor pe care Dumnezeu îi iubește" (Lc 2,14). Acest dar cere să fie implorat fără încetare în rugăciune. Amintim, aici în piață, acea pancartă: "La rădăcina păcii este rugăciunea". Trebuie să fie implorat acest dar și trebuie să fie primit în fiecare zi cu angajare, în situațiile în care ne aflăm. La începuturile acestui nou an, suntem chemați cu toții să reaprindem în inimă un impuls de speranță, care trebuie să se traducă în fapte concrete de pace. "Tu ne ești împăcat cu această persoană? Fă pace!"; "Acasă la tine? Fă pacea!"; "În comunitatea ta? Fă pacea!"; "La locul de muncă? Fă pacea!". Fapte de pace, de reconciliere și de fraternitate. Fiecare dintre noi trebuie să săvârșească gesturi de fraternitate față de aproapele, în special față de cei care sunt încercați de tensiuni familiale sau de diferite neînțelegeri. Aceste mici gesturi au atâta valoare: pot să fie semințe care dau speranță, pot deschide drumuri și perspective de pace.

Acum s-o invocăm pe Maria, Regina păcii. Ea, în timpul vieții sale pământești, a cunoscut multe dificultăți, legate de truda zilnică a existenței. Însă n-a pierdut niciodată pacea inimii, rod al abandonării încrezătoare în milostivirea lui Dumnezeu. Mariei, duioasa noastră Mamă, să-i cerem să arate lumii întregi calea sigură a iubirii și a păcii.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez un salut cordial vouă tuturor, dragi pelerini veniți din Italia și din diferite țări pentru a lua parte la această întâlnire de rugăciune.

Îndeosebi, salut pe credincioșii din Casirate d'Adda, Alfianello, Val Brembilla și Verona.

Fiecăruia îi adresez urarea de a petrece în pace și în seninătate această a doua duminică după Crăciun, în care se prelungește bucuria nașterii lui Isus.

Așa cum a fost deja anunțat, la 14 februarie voi avea bucuria de a ține un Consistoriu, în timpul căruia voi numi 15 noi cardinali, care, provenind din 13 națiuni de pe fiecare continent, manifestă legătura indisolubilă dintre Biserica Romei și Bisericile particulare prezente în lume.

Duminică 15 februarie, voi prezida o solemnă concelebrare cu noii cardinali, iar la 12 și 13 februarie voi ține un Consistoriu cu toți cardinalii pentru a reflecta asupra orientărilor și propunerilor pentru reforma Curiei Romane.

Noii cardinali sunt:

1 - Mons. Dominique Mamberti, Arhiepiscop titular de Sagona, Prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice.

2 - Mons. Manuel José Macário do Nascimento Clemente, Patriarh de Lisabona (Portugalia).

3 - Mons. Berhaneyesus Demerew Souraphiel, C.M., Arhiepiscop de Addis Abeba (Etiopia).

4 - Mons. John Atcherley Dew, Arhiepiscop de Wellington (Noua Zeelandă).

5 - Mons. Edoardo Menichelli, Arhiepiscop de Ancona-Osimo (Italia).

6 - Mons. Pierre Nguy?n Văn Nhon, Arhiepiscop de H? Nôi (Vietnam).

7 - Mons. Alberto Suárez Inda, Arhiepiscop de Morelia (Mexic).

8 - Mons. Charles Maung Bo, S.D.B., Arhiepiscop de Yangon (Myanmar).

9 - Mons. Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, Arhiepiscop de Bangkok (Thailanda).

10 - Mons. Francesco Montenegro, Arhiepiscop de Agrigento (Italia).

11 - Mons. Daniel Fernando Sturla Berhouet, S.D.B., Arhiepiscop de Montevideo (Uruguay).

12 - Mons. Ricardo Blázquez Pérez, Arhiepiscop de Valladolid (Spania).

13 - Mons. José Luis Lacunza Maestrojuán, O.A.R., Episcop de David (Panama).

14 - Mons. Arlindo Gomes Furtado, Episcop de Santiago de Cabo Verde (Arhipelagul Capului Verde).

15 - Mons. Soane Patita Paini Mafi, Episcop de Tonga (Insulele Tonga).

În afară de asta, voi uni la membrii Colegiului Cardinalilor 5 Arhiepiscopi și Episcopi Emeriți, care s-au remarcat prin caritatea lor pastorală în slujba Sfântului Scaun și a Bisericii. Ei reprezintă pe atâția Episcopi care, cu aceeași grijă de păstori, au dat mărturie de iubire față de Cristos și față de poporul lui Dumnezeu fie în Bisericile particulare, fie în Curia Romană, fie în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. Ei sunt:

1 - Mons. José de Jesús Pimiento Rodríguez, Arhiepiscop emerit de Manizales.

2 - Mons. Luigi De Magistris, Arhiepiscop titular de Nova, Pro-Penitențiar Major emerit.

3 - Mons. Karl-Joseph Rauber, Arhiepiscop titular de Giubaltiana, Nunțiu Apostolic.

4 - Mons. Luis Héctor Villalba, Arhiepiscop emerit de Tucumán.

5 - Mons. Júlio Duarte Langa, Episcop emerit de Xai-Xai.

Să ne rugăm pentru noii cardinali, pentru ca, reînnoind iubirea lor față de Cristos, să fie martori ai Evangheliei sale în cetatea Romei și în lume și cu experiența lor pastorală să mă susțină mai intens în slujirea mea apostolică.

Duminică frumoasă tuturor! Este o zi frumoasă pentru a face vizite la muzee. Vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat