Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii europeni la Praga

Micile semințe de la Taizé împotriva oprimării săracilor și minorităților

De Maria Chiara Biagioni

"Nu căutăm succesul. Dar într-un moment în care lumea este străbătută de tensiuni, mulți tineri europeni ar vrea să fie purtători ai unei speranțe în locurile în care trăiesc. Întâlniri ca aceea de la Praga nu sunt scop în sine. Îi susțin pe tineri în această aspirație profundă a lor". Așa răspunde frère Alois, prior al comunității din Taizé, celui care îl întreabă despre secretul succesului întâlnirilor europene de la sfârșit de an organizate de comunitatea ecumenică întemeiată de frère Roger Schutz. Și anul acesta au fost treizeci de mii de tineri care au ales să petreacă noaptea dintre ani în rugăciune. Italienii sunt grupul cel mai numeros, după aceea polonezii și ucrainenii. Și cei care invocă o lumină de speranță pentru continentul nostru sunt catolici, ortodocși, protestanți, împreună. Întâlnirea din acest an se desfășoară la Praga și este centrată pe chemarea lui Isus de a fi sare a pământului. "Isus - subliniază imediat frère Alois - nu spune: «trebuie să fiți». Ci pur și simplu: «Voi sunteți sarea pământului». Sarea nu este amestecată cu pământul omenirii. Cristos ne trimite pretutindeni să ducem vestea cea bună a iubirii lui Dumnezeu".

Ce contribuție a dat anul acesta orașul Praga întâlnirii de la Taizé?

"Situația creștinilor în Republica Cehă ne face să reflectăm. Sunt aici o minoritate așa cum sunt în multe părți ale lumii și cum erau primii creștini. Ei sunt sarea pământului, nu caută puterea, nu impun societății propriile opinii, ci sunt umili artizani ai păcii și ai dreptății acolo unde trăiesc".

Sunt sute tinerii europeni, mai ales francezi și englezi, care pleacă în Siria și se înrolează în ISIS. Violența pare să aibă mai multă atracție decât iubirea. Dumneavoastră cum explicați acest fenomen?

"Plecarea acestor tineri reprezintă un fapt grav. Astăzi mulți tineri sunt neglijați, dezorientați, nu au loc de muncă, nicio perspectivă viitoare. Nu violența îi atrage, ci căutarea unui motiv care să dea sens vieții lor. Ceva pentru care să poată spune: «Viața mea are o semnificație». Așadar, întrebarea care ne asaltează este aceasta: cum să fim mai aproape de acești tineri dezorientați, cum să-i însoțim înainte ca ei să ia decizii irevocabile? Există - și suntem recunoscători pentru asta - bărbați și femei care deja fac tot posibilul pentru a furniza un astfel de sprijin tinerilor aflați în dificultate".

Taizé este casa tinerilor și a comuniunii. Papa a vorbit despre Taizé la Istanbul. Însă Europa se confruntă cu închideri și naționalisme. De care parte se află tinerii?

"Am fost atins de cuvintele Papei Francisc rostite la Istanbul, pentru că au exprimat cu mare precizie faptul că tinerii ne stimulează spre unitate, fără a ignora că există chestiuni dificile de rezolvat. A vorbit despre unitatea creștinilor, dar ceea ce a spus poate fi valabil și pentru construcția europeană. Desigur, astăzi se trudește pe drumul spre o mai mare unitate europeană: există stimulente naționaliste. Dar puțini sunt cei care vor cu adevărat să se întoarcă înapoi. Tinerii astăzi în Europa călătoresc, învață limbi, le place să se întâlnească liber între tineri din diferite națiuni. Pentru o mai mare armonie în Europa, creștinii au o responsabilitate deoarece îl urmează pe Cristos care îi cheamă pe toți oamenii la unitate. Trebuie să înfruntăm provocări necunoscute: cum să intrăm pozitiv în mondializare fără ca acest proces să aibă drept consecință asuprirea celor mai săraci sau a minorităților? Acestea sunt întrebările care-i fascinează pe tineri și unii dintre ei sunt dispuși să-și pună în joc viața lor în acest tip de căutare a solidarității umane. Am vrea să susținem acest curent, chiar dacă este umil și uneori ascuns".

Fiți sincer: dumneavoastră credeți cu adevărat că într-o lume cum este cea actuală mai există spațiu pentru speranță?

"Aș vrea să aduc asupra viitorului o privire de încredere și pentru aceasta mă bazez pe tinerii mulți pe care-i primim la Taizé și sunt plini de speranță pentru viitor. Întâlnirea noastră europeană susține această speranță. Probabil că acești tineri sunt semne de contradicție din moment ce vedem răspândindu-se în societăți descurajare și nemulțumire. Care poate să fie contribuția noastră, a creștinilor, pentru a trezi o speranță? Credința noastră este autentică numai în măsura în care se întrupează într-o fraternitate. Aceasta este inima mesajului evanghelic. Pentru a contribui la modelarea feței societății de mâine, nu trebuie oare noi creștinii să fim în prima linie și să încercăm să realizăm această fraternitate inaugurată de Cristos? Așadar să descoperim că fericirea nu se află în acel «fiecare pentru sine», ci în solidaritatea dintre ființele umane. Probabil putem arunca doar mici semințe. Însă Dumnezeu a putut să se reveleze în istorie pentru că unele persoane - ca Abraham și Maria - au crezut pe pentru El nimic nu era imposibil".

(După agenția SIR, 2 ianuarie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat