Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (21 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, a patra și ultima duminică din Advent, liturgia vrea să ne pregătească pentru Crăciunul care este de acum la ușă invitându-ne să medităm relatarea veștii îngerului aduse Mariei. Arhanghelul Gabriel revelează Fecioarei voința Domnului ca ea să devină mama Fiului său unicul născut: "Vei zămisli și vei naște un fiu și îl vei numi Isus. El va fi mare și va fi chemat Fiul Celui Preaînalt" (Lc 1,31-32). Să ne îndreptăm privirea spre această simplă tânără din Nazaret, în momentul în care se face disponibilă la mesajul divin cu "da"-ul său; să percepem două aspecte esențiale ale atitudinii sale, care este pentru noi model de a ne pregăti pentru Crăciun.

Înainte de toate credința sa, atitudinea sa de credință, care constă în a asculta Cuvântul lui Dumnezeu pentru a se abandona acestui Cuvânt cu deplină disponibilitate a minții și a inimii. Răspunzând îngerului, Maria a spus: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (v. 38). În acel "iată-mă" al său plin de credință, Maria nu știe pe ce drumuri va trebui să se aventureze, ce dureri va trebui să îndure, ce riscuri va trebui să înfrunte. Dar este conștientă că Domnul e cel care cere și ea se încrede total în El, se abandonează iubirii sale. Aceasta este credința Mariei!

Un alt aspect este capacitate Mamei lui Cristos de a recunoaște timpul lui Dumnezeu. Maria este cea care a făcut posibilă întruparea Fiului lui Dumnezeu, "revelarea misterului, învăluit în tăcere timp de veacuri veșnice" (Rom 16,25). A făcut posibilă întruparea Cuvântului grație tocmai "da"-ului său umil și curajos. Maria ne învață să percepem momentul favorabil în care Isus trece în viața noastră și cere un răspuns prompt și generos. Și Isus trece. De fapt, misterul nașterii lui Isus la Betleem, care a avut loc istoric cu peste două mii de ani în urmă, se realizează, ca eveniment spiritual, în "ziua de azi" a liturgiei. Cuvântul, care găsește locuință în sânul feciorelnic al Mariei, în celebrarea Crăciunului vine să bată din nou la inima fiecărui creștin: trece și bate. Fiecare dintre noi este chemat să răspundă, ca Maria, cu un "da" personal și sincer, punându-se pe deplin la dispoziția lui Dumnezeu și a milostivirii sale, a iubirii sale. De câte ori trece Isus în viața noastră și de câte ori ne trimite un înger și de câte ori nu ne dăm seama de asta, pentru că suntem așa de prinși, cufundați în gândurile noastre, încât nu ne dăm seama de El care trece și bate la ușa inimii noastre, cerând primire, cerând un "da", ca acela al Mariei. Un sfânt spunea: "Îmi este teamă că Domnul trece". Știți de ce îi era teamă? Teamă că nu-și dă seama și că-l lasă să treacă. Atunci când noi simțim în inima noastră: "Aș vrea să fiu mai bun, mai bună... Sunt căit de acest lucru pe care l-am făcut...". Este tocmai Domnul cel care bate. Te face să simți asta: voința de a fi mai bun, voința de a rămâne mai aproape de alții, de Dumnezeu. Dacă tu simți asta, oprește-te. Este Domnul acolo! Și mergi la rugăciune și probabil la spovadă, ca să cureți un pic...: acest lucru face bine. Dar amintește-ți bine: dacă simți această voință de a fi mai bun, El e cel care bate: nu-l lăsa să treacă!

În misterul Crăciunului, alături de Maria este prezența tăcută a sfântului Iosif, așa cum este reprezentată în fiecare iesle - și în ceea ce puteți admira aici în Piața "Sfântul Petru". Exemplul Mariei și al lui Iosif este pentru noi toți o invitație de a-l primi cu deschidere totală a sufletului pe Isus, care din iubire s-a făcut fratele nostru. El vine să aducă lumii darul păcii: "Pe pământ pace oamenilor, pe care el îi iubește" (Lc 2,14), așa cum au vestit îngerii în cor păstorilor. Darul prețios al Crăciunului este pacea, pacea sufletului. Să deschidem porțile lui Cristos!

Ne încredințăm mijlocirii Mamei noastre și a sfântului Iosif, pentru a trăi un Crăciun cu adevărat creștin, liberi de orice mondenitate, gata să-l primim pe Mântuitorul, Dumnezeu-cu-noi.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți, credincioși romani și pelerini veniți din diferite țări; familiile, grupurile parohiale, asociațiile.

Îndeosebi îi salut pe tinerii din Mișcarea Focolarinilor, Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea și scoutiștii AGESCI din Tor Sapienza (Roma).

Nu uitați: Domnul trece și dacă tu simți voința de a te îmbunătăți, de a fi mai bun, Domnul e cel care bate la ușa ta. La acest Crăciun, Domnul trece.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un Crăciun de speranță, cu porțile deschise pentru Domnul, un Crăciun de bucurie și de fraternitate.

Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat