Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/211527;
www.ercis.ro
Nr. 26 / 19.12.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Lumina păcii de la Betleem

Distribuirea Luminii păcii de la Betleem va avea loc în cadrul unei sfintei Liturghii celebrate de PS Aurel Percă sâmbătă, 20 decembrie 2014, la ora 11.00, în catedrala din Iași.

Vor fi prezenți tineri din diferite asociații din Moldova, care vor purta apoi Lumina în felinare în propriile biserici parohiale.

Păstrând deviza: "Aduceți cu voi o candelă pentru a o dărui și altora", tinerii vor fi îndemnați să ducă Lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăiește într-o situație de "întuneric" din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credință, neînțelegeri, probleme de sănătate etc. Cercetașii vor vizita și diferite instituții medicale, de asistență socială sau de educație, în care vor oferi acest simbol însoțit de mesajul specific.

După cum se știe, în Bazilica Nașterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creștinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.

"Lumina păcii de la Betleem" este un simbol al păcii și al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, și distribuită apoi în toată Europa și peste ocean cu ajutorul cercetașilor.

Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" a fost inițiat de un grup de cercetași din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 26 de ani.

Pentru al 19-lea an consecutiv, tinerii scoutiști (cercetașii) din România au adus în țară Lumina păcii de la Betleem. În acest scop, doi tineri din Moldova (Camelia Hazi - tel. 0768/974475, Ionela Bulai - tel. 0766/996743) și trei din București s-au deplasat la Viena (Austria), unde, în ziua de 13 decembrie, într-o ceremonie ecumenică, au primit felinarul aprins cu lumina adusă direct de la Betleem. La ceremonia din Biserica Luterană "Gustav Adolf" din Viena au participat tineri din peste 20 de țări, din mai multe confesiuni: catolici, ortodocși, protestanți, anglicani.

De la Viena, cercetașii au mers în propria țară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acțiuni.

Lumina păcii a ajuns în România la Arad, Deva, Râmnicu Vâlcea, Focșani, Bacău. În mai multe comunități din țară ceremonia de împărțire a Luminii se va desfășura în zilele de 20 decembrie (București și Iași) și 21 decembrie (Cluj).

În preajma Crăciunului, prin Lumina păcii, se dorește transmiterea unui mesaj de pace în comunități, în familii și în viața fiecăruia prin Acela care s-a născut la Betleem, Isus, semănătorul păcii în lume.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:
- pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro)
- pr. Claudiu Bulai (tel. 0746/407635)


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat