Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru o adevărată și durabilă "renaștere" spirituală

Scrisoarea Penitențiarului Major, cardinalul Mauro Piacenza, pentru toți duhovnicii cu ocazia apropiatelor sărbători de Crăciun

Preaiubiți confrați duhovnici,

Luminați de lumina Neprihănitei Fecioare Maria, aurora mistică a răscumpărării, așteptăm cu trepidație să retrăim nașterea Fiului lui Dumnezeu, deja plini de recunoștință pentru multele daruri cu care Domnul va voi să împodobească sufletul preoților și pentru harurile de convertire și de iertare pe care ni le va da să le contemplăm prin preaprețioasa slujire a spovezilor.

De fapt, timpul Adventului și îndeosebi zilele din preadulcea novenă de Crăciun sunt caracterizate de o așteptare deosebit de vie, nu numai din partea oamenilor față de Dumnezeu - așteptare care este înscrisă în adâncul inimii umane - dar sunt caracterizate și de o "așteptare" deosebită din partea lui Dumnezeu față de oamenii pe care El îi iubește.

Domnul pornește în căutarea omului și se "înjosește" ajungând să-i cerșească primirea. Cel care mai mult decât oricine așteaptă această întâlnire de har este chiar El, Fiul veșnic al lui Dumnezeu făcut om în sânul feciorelnic al Mariei, care neîncetat îi cheamă pe oameni la convertire și care, în aceste zile "de ajun" atrage inimile cu o duioșie cu totul deosebită din sfânta iesle: "Veniți la mine voi toți cei care sunteți trudiți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28).

De aceea, nouă, care am primit darul inefabil al hirotonirii sacerdotale și de a participa așa de intim la lucrarea de mântuire, ne este dat să împărtășim îndeaproape și această așteptare a Răscumpărătorului și bucuria imensă a întâlnirii cu El. Așa cum Maria Preasfântă i-a dat naștere în peștera din Betleem, noi îi dăm naștere în inimile penitenților reconciliați și pe altar pentru hrana lor și însoțirea lor.

Harul acestei priviri supranaturale care cuprinde întreaga existență va fi mereu însoțită și de "uimire" datorită apropierii fiecărei libertăți de confesional. De fapt, atunci când libertatea unei persoane se "mișcă", suntem mereu în fața unei minuni la care însuși Dumnezeu asistă.

Libertatea care se mișcă este mereu un mister precedat, însoți și susținut de harul lui Dumnezeu și în același timp este un dar pentru însuși preotul duhovnic, care din contemplarea acestui mister primește mereu o lumină și o specială confirmare în apostolat.

Această privire supranaturală care permite să se perceapă protagoniștii reali ai vieții umane - Dumnezeu care merge în căutarea omului și omul care se lasă găsit de Creatorul și Răscumpărătorul său - constituie și un izvor al oricărei carități pastorale autentice, așa de așteptate de credincioși, recomandate din totdeauna de Biserică, așa de recomandată cu ardoare de Sfântul Părinte, care prisosește din rana Inimii lui Isus.

Această Inimă strălucește veșnic rănită, în fața fiecărui preot și arde de dorința de a comunica fiecărui păstor harul unei priviri reînnoite și ardoarea acelei carități care este revărsată în sărmanele noastre inimi prin rugăciune, care ne reînnoiește în milostivire și, în sfârșit, ne "scufundă" în Euharistie.

Dragi confrați, cu adevărat prețioși, să ne rugăm reciproc, mai ales în aceste zile de pregătire pentru Sfânta Naștere a Domnului, pentru ca, atât pentru penitenți cât și pentru duhovnici, la fiecare celebrare a sacramentului Reconcilierii, zâmbetul Pruncului Isus să se iradieze transformator în sufletele lor.

Și mulțumesc pentru tot ceea ce faceți ca generoase canale ale apelor milostivirii divine!

Fecioara Neprihănită, reflexie perfectă a carității lui Cristos și semn de speranță sigură în victoria sa asupra păcatului și asupra morții, să dobândească harurile cele mai necesare fiecăruia dintre noi și să marcheze o adevărată și durabilă "renaștere" spirituală pentru toți membrii corpului eclezial.

Vă urez un sfânt Crăciun!

(După Zenit, 17 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat