Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (14 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, dragi copii, dragi tineri, bună ziua!

Deja de două săptămâni timpul de Advent ne-a invitat la vigilență spirituală pentru a pregăti calea pentru Domnul care vine. În această a treia duminică liturgia ne propune o altă atitudine interioară cu care să trăim această așteptare a Domnului, adică bucuria. Bucuria lui Isus, așa cum spune pancarta aceea: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Iată, ne propune bucuria lui Isus!

Inima omului dorește bucuria. Toți dorim bucuria, fiecare familie, fiecare popor aspiră la fericire. Dar care este bucuria pe care creștinul este chemat s-o trăiască și s-o mărturisească? Este aceea care vine din apropierea lui Dumnezeu, din prezența sa în viața noastră. De când Isus a intrat în istorie, cu nașterea sa la Betleem, omenirea a primit germenul Împărăției lui Dumnezeu, ca un teren care primește sămânța, promisiune a recoltei viitoare. Nu mai trebuie căutat în altă parte! Isus a venit să aducă tuturor bucuria și pentru totdeauna. Nu este vorba despre o bucurie numai sperată sau amânată la paradis: aici pe pământ suntem triști, dar în paradis vom fi bucuroși. Nu! Ne e asta, ci o bucurie deja reală și experimentabilă acum, pentru că Isus însuși este bucuria noastră, și cu Isus bucuria de-a casei, așa cum spune acea pancartă a voastră: cu Isus bucuria este de-a casei. Toți, să spunem asta: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Încă o dată: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Și fără Isus nu există bucurie? Nu! Bine! El este viu, este Cel Înviat, și acționează în noi și printre noi în special cu Cuvântul și Sacramentele.

Noi toți cei botezați, fii ai Bisericii, suntem chemați să primim mereu din nou prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru și să-i ajutăm pe ceilalți s-o descopere, sau s-o redescopere dacă uneori au uitat-o. Este vorba despre o misiune foarte frumoasă, asemănătoare cu aceea a lui Ioan Botezătorul: a-i orienta pe oameni spre Cristos - nu spre noi înșine! - pentru că El este ținta spre care tinde inima omului atunci când caută bucuria și fericirea.

Iarăși sfântul Paul, în liturgia de astăzi, arată condițiile pentru a fi "misionari ai bucuriei": a ne ruga cu perseverență, a aduce mereu mulțumire lui Dumnezeu, a-l urma pe Duhul său, a căuta binele și a evita răul (cf. 1Tes 5,17-22). Dacă acesta va fi stilul nostru de viață, atunci Vestea Bună va putea să intre în atâtea case și să ajute persoanele și familiile să redescopere că în Isus este mântuirea. În El este posibil să găsim pacea interioară și forța pentru a înfrunta în fiecare zi diferitele situații ale vieții, chiar și cele mai apăsătoare și dificile. Nu s-a auzit vreodată despre un sfânt trist sau despre o sfântă cu față de mort. Niciodată nu s-a auzit de asta! Ar fi un contrasens. Creștinul este o persoană care are inima plină de pace pentru că știe să-și pună bucuria în Domnul chiar și atunci când trece prin momentele dificile ale vieții. A avea credință nu înseamnă a nu avea momente dificile, ci a avea forța de a le înfrunta știind că nu suntem singuri. Și aceasta este pacea pe care Dumnezeu o dăruiește fiilor săi.

Cu privirea îndreptată spre Crăciunul de acum aproape, Biserica ne invită să mărturisim că Isus nu este un personaj al trecutului; El este Cuvântul lui Dumnezeu care astăzi continuă să lumineze drumul omului; gesturile sale - Sacramentele - sunt manifestarea duioșiei, a mângâierii și a iubirii Tatălui față de orice ființă umană. Fecioara Maria, "Pricina bucuriei noastre", să ne facă mereu bucuroși în Domnul, care vine să ne elibereze de atâtea sclavii interioare și exterioare.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori, eu am uitat cu era fraza aceea. Iată, vedem: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Toți împreună: "Cu Isus bucuria este de-a casei".

Vă salut pe voi, familii, grupuri parohiale și asociații, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi îi salut pe pelerinii din Civitella Casanova, Catania, Gela, Altamura și pe tinerii din Frosinone.

Salutându-i pe credincioșii polonezi, mă unesc spiritual cu conaționalii lor și cu toată Polonia, care astăzi aprind "lumânarea de Crăciun" și reafirmă angajarea de solidaritate, în special în acest An al Caritas-ului care se celebrează în Polonia.

Și acum salut cu afect pe copiii veniți pentru binecuvântarea "Pruncușorilor", organizată de Centrul Oratorii Romane. Felicitări! Voi ați fost buni, ați fost bucuroși aici în piață, felicitări! Și acum aduceți ieslea binecuvântată. Dragi copii, vă mulțumesc pentru prezența voastră și vă urez Crăciun fericit! Când vă veți ruga acasă, în fața ieslei voastre, amintiți-vă să vă rugați și pentru mine, așa cu eu îmi amintesc de voi. Rugăciunea este respirația sufletului: este important să găsim momente în timpul zile pentru a deschide inima lui Dumnezeu, chiar și cu rugăciunile simple și scurte ale poporului creștin. Pentru aceasta, astăzi m-am gândit să vă ofer un cadou vouă tuturor care sunteți aici în piață, o surpriză, pentru diferitele momente ale zile și pentru diferitele situații ale vieții. Este acesta. Câțiva voluntari îl vor distribui. Luați fiecare câte unul și purtați-l mereu cu voi, ca ajutor pentru a trăi toată ziua cu Dumnezeu. Și pentru că să nu uităm acel mesaj atât de frumos pe care voi l-ați făcut aici cu pancarta: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Încă o dată: "Cu Isus bucuria este de-a casei". Bravo!

Vouă tuturor o cordială urare de duminică frumoasă și de poftă bună. Nu uitați, vă rog, să vă rugați pentru mine. La revedere! Și multă bucurie!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat