Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a III-a din Advent - B

Sufletul meu se bucură în Dumnezeu, mântuitorul meu! (cf. Lc 1,47)

Duminica trecută am vorbit despre proiectul spiritual al lui Dumnezeu pentru poporul său ales, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament; proiect cuprins pe larg în partea a doua a cărții profetului Isaia (40-66); proiect care poate fi sintetizat astfel: eliberarea din cea mai grea sclavie posibilă, sclavia păcatului, eliberarea de sub cea mai apăsătoare tiranie, tirania diavolului, și întoarcerea din cea mai dureroasă înstrăinare, înstrăinarea de Dumnezeu. Acest proiect va fi realizat de însuși Dumnezeu, prin nașterea lui Isus în lume, prin jertfa sa de la cruce și prin trimiterea Duhului Sfânt. Dar acest proiect includea și aportul activ al oamenilor.

Deja în Vechiul Testament profetul Isaia făcea cunoscut oamenilor acest proiect mântuitor al lui Dumnezeu prin cuvintele primei lecturi de astăzi: "Domnul m-a uns și m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor închiși eliberarea și celor prinși în război libertatea; să dau de știre un an de milostivire al Domnului" (cf. Is 61,1-2.10). În Noul Testament, Isus, realizatorul acestui proiect mântuitor pentru oameni și împreună cu oamenii, preluând cuvintele profeției care se refereau la el, a spus tuturor celor care doresc mântuirea lui Dumnezeu: "Astăzi, cuvintele Scripturii pe care le-ați auzit cu urechile voastre s-au împlinit" (Lc 4,21). Mântuirea lui Dumnezeu vestită în Vechiul Testament astăzi, prin lucrarea lui Isus și a Duhului Sfânt, este în act, este în plină desfășurare.

Deși mântuirea lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, s-a realizat în urmă cu 21 de secole și acum este în plină desfășurare și se așteaptă chiar venirea lui Isus cea de-a doua, cu toate acestea mulți oameni mai trăiesc încă în întuneric și în umbra morții, în sclavia diavolului și în îndepărtare de Dumnezeu, fără iertare și mântuire, pentru că nu are cine să le facă cunoscută bucuria iertării și să-i conducă la mântuire. În urma păcatului, omul a ajuns la o așa orbire sufletească că, asemenea oricărui orb, are nevoie să fie luat de mână de un altul și condus la lumină. Isus este cel care poate ajuta orice om. Auzind Ioan, în închisoare, de faptele lui Cristos, i-a trimis pe unii dintre discipolii săi ca să-i spună: "Tu ești cel care trebuie să vină, sau să așteptăm un altul?" Isus le-a răspuns: "Mergeți și spuneți-i lui Ioan ceea ce auziți și vedeți: orbii văd, șchiopii umblă, leproșii sunt curățați și surzii aud, morții învie, iar săracilor li se aduce vestea cea bună. Și fericit este cel care nu se scandalizează de mine" (Mt 11,2-6). Isus este cel care a deschis ochii orbilor și a adus mângâiere tuturor suferinzilor păcatului; însă Isus a încredințat această putere și tuturor ucenicilor săi, la Botezul lor (cf. Mt 10,8; Lc 9,1). Periculos este ca orbul să încapă pe mâna altui orb, căci atunci amândoi vor cădea în groapa pierzării (cf. Mt 15,14).

După 21 de secole de creștinism, mulți oameni mai trăiesc încă orbi și bolnavi sufletește, agonizează și mor fără mântuire; asta se datorează faptului că cei botezați nu-și exercită misiunea profetică primită la botezul lor, iar Dumnezeu, la marea sa judecată, le va cere cont tuturor celor botezați de pierzarea fraților lor (cf. Ez 33,6-8).

Maria, prima fiică credincioasă a noului popor ales, prima mântuită de Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, și-a făcut cunoscută mântuirea primită de la Dumnezeu în fața lui Zaharia și a Elisabetei și în fața locuitorilor din ținutul muntos al Iudeii, a tresăltat înaintea lor de bucuria mântuirii primite și i-a chemat și pe ei să primească mântuirea lui Dumnezeu: "Sufletul meu preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, mântuitorul meu, căci a privit la smerenia slujitoarei sale" (Lc 1,46-48). În urma acestei mărturisiri, Zaharia și Elisabeta, vecinii și locuitorii din ținutul muntos al Iudeii cred și primesc mântuirea lui Dumnezeu și astfel Zaharia scapă de muțenie, Elisabeta scapă de sterilitate, iar vecinii și locuitorii din ținutul muntos al Iudeii se umplu de bucuria mântuirii primite (cf. Lc 1,39-66).

Sfântul apostol Paul, un alt smerit spre care a privit Dumnezeu, un alt mântuit de Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, pentru darul mântuirii primite îl laudă pe Dumnezeu, se roagă și predică până la marginile pământului (cf. Fap 1,8). Cei evanghelizați de sfântul Paul se umplu de o așa bucurie a mântuirii că lasă nu numai obiceiurile păgâne și se dezlipesc de cele trecătoare, dar renunță chiar la ei înșiși și la viața lor (cf. Mt 16,24-6; Lc 9,23-26), numai să nu piardă mântuirea lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt.

Astăzi Dumnezeu, prin Maria și apostolul Paul, ne cheamă și pe noi, prin cea de-a doua lectură, să facem la fel: "Fraților, bucurați-vă întotdeauna. Rugați-vă neîncetat. Aduceți mulțumiri pentru toate, căci acest lucru îl vrea Dumnezeu de la voi întru Isus Cristos. Nu stingeți Duhul. Profețiile să nu le disprețuiți. Cercetați toate și păstrați ce este bun. Feriți-vă de tot ceea ce este rău. Cel care v-a chemat este credincios cuvântului său și el însuși va duce la îndeplinire lucrarea sa" (1Tes 5,16-22.24).

Noi creștinii, noii profeți ai lui Dumnezeu prin Botez, după exemplul Sfintei Fecioare Maria, al sfântului Paul și al tuturor creștinilor buni, trebuie să împărtășim și altora bucuria mântuirii pe care am primit-o, ca să putem spune și noi: "Duhul Domnului este asupra mea; el m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună" (cf. Is 61,1). Iar contemporanii noștri să poată spune despre noi ceea ce oamenii timpului lui Isus spuneau despre Maria și Paul și despre Ioan Botezătorul: "În acel timp, a fost trimis de Dumnezeu un om cu numele Ioan. Acesta a venit spre mărturie ca să mărturisească despre lumină, pentru ca toți să creadă prin el. Nu era el lumina, ci era trimis ca să dea mărturie despre lumină. El a zis: Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: «Îndreptați calea Domnului», precum a zis profetul Isaia. Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru se află acela pe care voi nu-l cunoașteți; cel care vine după mine, care înainte de mine a fost și căruia eu nu sunt vrednic să-i dezleg cureaua încălțămintei" (In 1,6-8.23.26).

Un misionar a fost chemat într-o zi la patul de moarte a unui indian păgân. A început să-i vorbească despre mântuirea prin Cristos și Duhul Sfânt, cele două brațe ale lui Dumnezeu; mai exact, a început să-i vorbească cum Dumnezeu, în marea lui iubire, l-a trimis și l-a dat pe Isus ca jertfă pentru a spăla păcatele celor care se încred în el; cum l-a trimis apoi pe Duhul Sfânt spre a desăvârși lucrarea lui de la cruce. "Cum ai zis că-l chemă pe Mântuitorul tuturor celor care cred în el?" "Isus", i-a răspuns misionarul. Și indianul, luând crucifixul din mâna misionarului, l-a sărutat zicând: "Isuse, ai milă de mine păcătosul! Dacă te-aș fi cunoscut mai demult, mai demult te-aș fi iubit!" Și muri fericit, murmurând numele lui Isus.

Acest bătrân indian a crezut în mântuirea lui Dumnezeu și a voit să fie mântuit; prin Cristos și Duhul Sfânt, și-a recunoscut și mărturisit păcatele, primind de la Dumnezeu iertarea și mântuirea. Însă nu toți oamenii se recunosc păcătoși, ca să creadă, să-și mărturisească păcatele și să primească mântuirea.

Don Pedro Téllez-Giron (1574-1624), un duce spaniol de Osuna numit de Filip III (1578-1621), regele Spaniei și Portugaliei, ca vice-rege de Sicilia și Napoli, a vizitat într-o zi închisoarea din Napoli. Întreținându-se cu deținuții, i-a întrebat pe fiecare despre pricinile pentru care fuseseră închiși; toții susțineau sus și tare că sunt nevinovați. Numai un singur deținut și-a mărturisit cu sinceritate faptele rele pentru care a fost condamnat la ani grei de detenție. Observând vice-regele că omul acesta și-a recunoscut cu sinceritate, regret și dorință de îndreptare greșelile, a dat următoarea poruncă șefului închisorii: "Scoateți-l pe ticălosul acesta de aici. Să meargă la casa lui pentru a nu-i mai corupe cu ticăloșeniile lui pe toți acești nevinovați, care... oricum, vor trebui să mai rămână".

Sfântul Toma de Villanova (1486-1555) spune că: "Sufletul păcătosului e ca un pustiu sălbatic, fără nici un rod bun. Din el nu lipsesc șerpii veninoși, diavolii; nu lipsesc spinii, dorințele păcătoase; nu lipsesc scaii, relele care se țin de noi; și nici țepii dureroși, patimile noastre". Dar Dumnezeu a promis că "Ținutul pustiu și uscat se va veseli, deșertul se va bucura și va înflori cum înflorește crinul, se vor deschide ochii orbilor și vor auzi urechile surzilor. Cel șchiop va sări ca cerbul și limba celui mut se va dezlega. Însuși Dumnezeu va veni și vă va mântui" (Is 35,1.4). Numai cine vine la Isus și își recunoaște sărăcia de fapte bune și bogăția de păcate este mântuit.

Sfântul Ambrozie spune și el: "Cristos este totul pentru noi. Vrei să-ți vindeci rănile sufletului? El este medicul. Ai nevoie de ajutor? El este tăria. Tinzi spre cer? El este calea. Umbli în întuneric? El este lumina. Simți foamea? El este hrana". De aceea, psalmistul spune: "Gustați și vedeți cât de bun este Domnul. Fericit este omul care se încrede în el" (Ps 34,8).

Mulți dintre cei care au rămas, rămân și vor rămâne fără mântuire nu vor să-și recunoască starea grea a sufletului lor și nici să-și mărturisească păcatele. Toți aceștia vor plânge amar atunci când vor vedea că păcătoși asemenea lor s-au mântuit venind la Isus și mărturisindu-și cu sinceritate păcatele.

Mi-amintesc de două pariuri celebre, în care doi bogați au voit să le arate prietenilor lor, dar și lumii întregi, că mulți datornici, mulți săraci și mulți păcătoși nu vor să creadă și accepte șansa ce le este oferită pentru a scăpa de datorii, de sărăcie și de păcate. Iată cele două pariuri:

Un latifundiar care avea mulți datornici a stabilit o zi și un orar anume din acea zi în care să-i achite pe toți datornicii care se vor prezenta la biroul său de pe plantație. În acest sens a pus și un afiș mare la vedere, prin care toți datornicii erau invitați să vină cu zapisele datoriilor lor la biroul său, pentru a le fi șterse, pentru a le fi iertate. Numai că datornicii lui, asemenea slujitorul leneș din evanghelie, au început să gândească rău despre el și să spună că vrea să-și bată joc de ei; că nu-i mai ajunge averea; că vrea să mai câștige ceva; că este o glumă cinică; că nu cred în o așa generozitate, etc. Și astfel, orele de grație treceau și nimeni nu venea să primească achitarea promisă. Când timpul aproape a expirat, când ușa era gata să se închidă, au sosit doi bătrâni venind de departe, soț și soție, aducând cu ei toate documentele datoriilor lor. Imediat au fost achitați și declarați liberi de orice datorie. Auzind toți ceilalți datornici de achitarea bătrânilor, plângeau de durere că n-au crezut și n-au venit să fie achitați și ei de datoriile lor, dar era prea târziu, timpul expirase. "De aceea vă spun că vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă în împărăția cerurilor împreună cu Abraham, Isaac și Iacob, iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul din afară. Acolo va fi plânset și scrâșnirea dinților" (Mt 8,11-12).

Un bancher a ieșit într-o zi în piața orașului său, a instalat o tarabă improvizată, a așezat pe ea mai multe monede mari din aur, iar alături a pus acest afiș: "Timp de 4 ore schimb orice bănuț de metal cu un ban mare de aur!" Se spune că oamenii treceau, dădeau din cap neîncrezători, zâmbeau ironic, credeau că este o farsă și plecau mai departe, fără măcar să încerce să schimbe un bănuț de metal cu un ban mare de aur. Când timpul aproape expirase, a trecut pe acolo un copil. Era sărac și nu avea în buzunar decât un mic bănuț de metal. A citit afișul, a mers la bancher, i-a dat bănuțul de metal și a primit pe loc un ban mare de aur care i-a schimbat viața. Imediat după asta timpul a expirat, bancherul și-a strâns taraba și a plecat, spre marele regret al acelora care au pierdut ocazia de a-și schimba și ei soarta. Dumnezeu spune: "La momentul potrivit te-am ascultat și în ziua mântuirii te-am ajutat: iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii" (2Cor 6,2).

Dumnezeu ne oferă tuturor harul și prețul mântuirii prin Cristos, așa cum și-a împărțit averea sa slujitorilor săi (cf. Mt 25,14). Dar depinde de noi ce facem cu acest har și cu acest preț al mântuirii.

Doi oameni care săvârșiseră aceeași greșeală se aflau într-o închisoare. Într-o zi un prieten al lor, ca să-i ajute, le-a aruncat pe fereastra închisorii doi săculeți cu banii potriviți pentru a-și plăti cauțiunea. Cum ei dormeau lângă fereastră, săculeții aruncați de prietenul lor i-au lovit pe amândoi în cap. Unul, nervos că a fost lovit, fără să se uite ce era în săculeț, a aruncat înapoi săculețul pe geam, înjurând; celălalt, fără să se supere de lovitură, s-a uitat să vadă ce e înăuntru. Văzând banii, și-a plătit cauțiunea și a fost eliberat. Celălalt a rămas mai departe în închisoare.

După cum evreii credincioși din exilul babilonic au primit harul mântuirii oferit de Dumnezeu prin eliberarea din robie, prin puterea reconstruirii templului, a Ierusalimului și a țării întregi, și nu în ultimul rând prin tăria schimbării vieții, și apoi au cântat și au tresăltat de bucurie; tot astfel el voiește și acum ca toți oamenii să ajungă la adevărul și la mântuirea sa, prin Cristos și Duhul Sfânt (cf. 1Tim 2,4); ca oamenii să-și aducă fiecare aportul său la mântuirea personală și la mântuirea fraților lor; ca la sfârșit și ei, asemenea evreilor, după ce vor primi mântuirea, să se bucure, să-i mulțumească și să-i cânte veșnic în împărăția cerurilor, pregătită lor de la întemeierea lumii (cf. Mt 25,34). Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat