Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica PS Petru Gherghel la prima Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici

Preamărit să fii, Doamne, prin fericitul nostru episcop Anton

Răsună și acum în urechile noastre cuvintele cardinalului Angelo Amato, care a dat citire scrisorii apostolice a Sfântului Părinte papa Francisc, cu cea mai frumoasă vestea și cea mai importantă decizie, prin care Biserica noastră locală primea un nou dar din partea cerului, un nou fericit: episcopul martir Anton Durcovici.

Ne bucurăm să reauzim astăzi, când celebrăm prima zi de sărbătoare în cinstea sa, 10 decembrie, aceste minunate și de neuitat cuvinte:
 

Scrisoare apostolică

Împlinind cererile fratelui nostru Petru Gherghel, episcop de Iași, ale multor altor frați întru episcopat precum și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, noi, cu autoritatea noastră apostolică, aprobăm ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Anton DURCOVICI, episcop de Iași și martir, păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin. Dată la Roma, la "Sfântul Petru" în ziua a unsprezecea a lunii mai, în anul Domnului două mii paisprezece, al doilea al pontificatului nostru.

Papa Francisc

Miile de credincioși din întreaga dieceză și din întreaga țară, strânși în jurul păstorilor lor și în prezența nenumăraților invitați din țară și străinătate, episcopi și distinse autorități, adunați în marea arenă a stadionului din Iași, transformată pentru acele clipe într-o catedrală fără ziduri, au tresăltat de bucurie și s-au unit cu corurile prezente la sărbătoare cântând Amin! Amin! și proclamând imnul nou de preamărire și cinstirea îndreptată spre ceruri și spre noul fericit.

Moment de neuitat

Lecturile pe care le-am proclamat la această sfântă Liturghie ilustrează figura slujitorului credincios, care plin de iubire și-a oferit întreaga viață pentru a-l preamări pe Dumnezeu, cel care l-a înzestrat cu un adevărat suflet generos, gata de a da mărturie în toate, despre el, și de a-i invita și pe alții pentru această slujire fără rezerve.

Nimic, chiar nimic, nu l-a putut despărți de iubirea lui Dumnezeu, care este în Cristos, Domnul nostru, așa cum ne învață apostolul neamurilor și așa cum a făcut-o el.

Cel care-l cunoaște cu adevărat pe Cristos, învățătorul, știe ce a făcut el pentru oameni, și știe că un ucenic fidel nu poate fi mai mare decât stăpânul său, nu poate avea o altă viață și nu poate merge pe alt drum, cum ne învață astăzi sfântul evanghelist Ioan.

Toți cei care l-au întâlnit pe episcopul Anton și au trăit în preajma sa au putut descoperi fidelitatea sa față de Isus, marele preot, care l-a chemat la o așa de mare demnitate și care l-a trimis la frații săi, la elevi, studenți, seminariști, preoți și credincioși.

Toți au dat mărturie despre exemplul său și toți au văzut în el adevăratul păstor, care nu a pregetat să-și ofere totul și să-și dea viața, așa cum a știut să o facă Isus, păstorul cel bun.

Dar cred că cea mai frumoasă și adevărată caracterizare a știut să o facă Sfântul Părinte papa Francisc, care, analizând întregul dosar asupra vieții și sacrificiului său suprem, a scris în Scrisoarea sa apostolică:

"Păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru".

Cuvinte scurte, dar care ilustrează atât de clar profilul său spiritual, care l-a animat până la sfârșit, și cu care rămâne pentru noi toți, nu numai un protector, ci un exemplu strălucit pe drumul nostru de credință.

Ne-am bucurat și nu putem uita minunatele cuvinte ale cardinalului prefect Angelo Amato din cadrul Liturghiei de beatificare:

"Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor care se adaugă celorlalți episcopi, preoți și laici români. El a urcat asemenea lui Cristos Calvarul pentru a fi răstignit și pentru a fi primit de către Cel Înviat în bucuria veșnică a Ierusalimului ceresc".

Aceste cuvinte, alături de cele ale papei Francisc îl caracterizează cu adevărat și ne prezintă pe scurt figura sa impresionantă și deschisă față de toți, nu numai cei pe care-i ajuta să ajungă preoți, ci și pe cei care erau dornici să-l descopere pe Mântuitorul să se bucure de învățăturile și lumina lui ca pe cei săraci și marginalizați, pe cei suferințe și nedreptăți.

La portretul său spiritual cu care-și împlinea misiunea de păstor și educator, cardinalul Amato, a ținut să adauge câteva date ce-l caracteriza ca un om pașnic și răbdător, angajat numai pentru cauza înfrățirii între oameni.

Fericitul Anton nu avea dușmani, nu era implicat în politică, considerându-i pe toți frați. Cuvântul său era, în mod esențial, evanghelic. Martorii afirmă că el trăia și vorbea in persona Christi (în însăși persoana lui Cristos). De asemenea, își aducea foarte bine aminte de cuvântul lui Isus (din evanghelia proclamată astăzi): "Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi".

Tocmai de aceea, când a venit clipa încercării s-a dovedit a fi puternic și generos. Era susținut de cuvintele sfântului apostol Paul, care au fost proclamate la Liturghia de astăzi:

"Cine ne va despărți de dragostea lui Cristos? Oare necazul sau strâmtorarea sau persecuția sau foamea sau lipsa de haine sau primejdia sau sabia? Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit" (Rom 8,35.37).

Preasfințite, Sfințiile voastre, dragi seminariști, dragi frați și surori, dragi credincioși,

Dumnezeu și-a îndreptat privirea spre noi și în acele timpuri grele de încercări și suferințe, orânduind să avem un asemenea păstor umil, evlavios, dar și hotărât și plin de curaj în a apăra credința și unitatea Bisericii și a poporului credincios din Moldova și din țară.

Jertfa lui bazată pe o profundă credință, pe o totală încredere în Cristos, prezent în mijlocul nostru în taina sfintei Euharistii și, mai ales, pe o devoțiune filială specială față de Maica Domnului pe care nu înceta să o cinstească și să o roage pentru noi, a fost primită de Domnul și recunoscută de Biserică prin glasul păstorului suprem, papa Francisc.

Imaginea sa, trăirea sa mistică, curajul său neînfrânt rămân pentru noi comoara și darul cel mai mare, de care ne-am bucurat în ziua de 17 mai a.c., când a fost învrednicit și onorat cu titlul și coroana martiriului pe care, astăzi, în această zi de sărbătoare oficială, după calendarul nostru bisericesc, o comemorăm și o prețuim cu toată recunoștința și cu iubirea de credincioși fideli și fii predilecți ai fericitului episcop martir Anton.

Onorați cu acest dar ceresc, astăzi celebrăm prima sărbătoare dedicată păstorului nostru cu o întreită dorință și cu o mare bucurie:

a. Mai întâi, îndreptăm spre ceruri un imn de preamărire a Dumnezeului nostru ceresc prin cuvintele premergătoare evangheliei proclamate după sfântul Ioan:

Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm, pe tine, Doamne, te mărturisim, pe tine te laudă ceata strălucită a martirilor.

b. În al doilea rând, ne îndreptăm cu recunoștință către Maica Domnului pe care a iubit-o și în care a crezut așa de mult și căreia ne-a încredințat pe toți în acele moment grele de persecuție și mari suferințe pentru poporul credincios spunând:

Îți mulțumim, ție, Maică Preasfântă, că ne-ai oferit, în episcopul Anton, un adevărat cinstitor al tău, care ne-a ocrotit și apărat cu prețul vieții sale și continuă să o facă din ceruri.

c. Iar în al treilea loc, îi aducem astăzi, într-un chip deosebit, cinstirea, prețuirea și mulțumirea noastră vrednicului episcop, păstor și martir, pentru exemplul dat, pentru jertfa adusă de bună voie pe altarul țării noastre, ca un miel nevinovat dus la înjunghiere și pentru testamentul tău, ca o lecție continuă și un mandat pentru toată viața noastră de credință, garanție a adevăratei fericiri.

Nu vom uita niciodată iubirea sa și vom repeta tuturor generațiilor ceea ce ne-a învățat și lăsat, când a spus: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!

Preamărit să fii, Doamne, în veci de veci,
prin sfinții tăi și prin noul fericit Anton,
mărturisitorul și martirul tău! Amin.

Iași, 10 decembrie 2014

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: Prima celebrare a fericitului Anton Durcovici, episcop martir


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat