Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Galați: Jubileu plin de sfințire

Lumea din zilele noastre are nevoie de modele, nu de modele de reușită materială, ci de modele care să o ajute să ia cunoștință de adevăratele bogății, cele ale inimii, ale sufletului și ale spiritului. Persoanele consacrate reprezintă pentru ea astfel de modele. Ele sunt mult mai aproape de chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Comunitatea catolică din Galați se bucură de un asemenea model. El se întruchipează în persoana Sfinției sale părintele Eugen Blăjuț sr.

Pe parcursul celor 60 de ani de preoție, comunitățile parohiale prin care a trecut părintele au putut să întâlnească un duhovnic ce le-a lăsat în suflet pacea lui Cristos, fiindcă această persoană este purtătoare de lumină din lumina care este Domnul. Luminat și călăuzit de această lumină, părintele Eugen Blăjuț sr, în frumoasa zi a celebrării Neprihănitei Zămisliri, 8 decembrie 2014, la altarul bisericii "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galați, a sărbătorit jubileul de 60 de ani de la hirotonirea ca preot, la 8 decembrie 1954, la Oradea, de către ep. Ștefan Fiedler.

S-a menținut, într-o lume absentă sau indiferentă la valorile morale, într-o atitudine de ascultare plină de discernământ, fără prejudecăți, cu o profundă sinceritate, cu limpezimea inimii, cu un înalt simț al dreptății, și cu dorința arzătoare de a descoperi și împlini voința lui Dumnezeu, fără a ceda consecințelor, pe care cu mult curaj le-a avut de înfruntat.

Pentru noi toți, zi de zi, martori ai celor aproape 28 de ani de slujire ai părintelui la Galați, acest apreciat cunoscător al Sfintei Scripturi, profesor de teologie, echilibrat, capabil de a asculta, dotat cu răbdare, cu tărie și smerenie, om al rugăciunii, al păcii, reculegerii și cu charismă, a fost și este un îndrumător spiritual greu de egalat. Hrănit de spiritul Euharistiei, a fost întotdeauna capabil de a ierta, fiind mereu atent la necesitățile și părerile de rău ale aproapelui. Fiecare sfântă Liturghie celebrată a constituit pentru Sfinția sa o oportunitate de a reînnoi dăruirea de sine în slujirea fraților, născând acea "spiritualitate de comuniune", ca temelie a dialogului carității de care are nevoie lumea de astăzi.

Imbold de sfințenie, părintele Blăjuț poate să fie fericit căci, prin întreaga sa viață și slujire sfințitoare a atras atenția noastră asupra amneziei generale față de valorile și idealurile autentice, asupra realității aflate dincolo de aparențele vieții cotidiene consumiste, el reușind să trăiască aici, pe pământ, pentru viața de dincolo și veșnică, în contrast cu mulți dintre noi care ținem să ne instalăm, adeseori trainic, în această viață ca într-un lăcaș etern.

În acest An al Vieții Consacrate, iubitul nostru părinte ne face să înțelegem, prin cuvânt și faptă, prin întregul său comportament, cum trebuie să trăim ca într-o familie, ca într-o comunitate primitoare în care fiecare să se simtă acceptat și iubit, o comunitate care trăiește iertarea, o comunitate de convertire care se lasă transformată de Duhul Sfânt în modul de a gândi și acționa, o comunitate plină de bucurie și bunătate care știe că totul vine de la Dumnezeu, și care poate să devină și o comunitate apostolică, trimisă în misiune spre a împărtăși credința în lumea de astăzi.

Toate acestea au fost rostite omagial, la celebrarea sărbătorească a 60 de ani de viață consacrată a părintelui Eugen Blăjuț sr., înconjurat de multă dragoste de un sobor de confrați întru slujire franciscană, în frunte cu Preacucernicia sa Emilian Cătălin, ministrul provincial, și de numeroasa asistență de credincioși ai parohiei gălățene.

Tuturor le-a răspuns mulțumind și cerând iertare cu multă emoție și mare simplitate, părintele aproape nonagenar, care a avut și marea bucurie de a primi un pergament din partea Sanctității Sale papa Francisc cu binecuvântarea sa apostolică, citită de părintele paroh Cristian Blăjuț. Sfântul Părinte atunci când ne vorbește despre așteptările pentru acest An al Vieții Consacrate și ne cere să facem din Biserică o "casă a comuniunii", iar preoții să fie "experți de comuniune", încât "spiritualitatea comuniunii" să devină realitate, este bine să avem drept exemplu călăuzitor în acest sens pe Sfinția sa părintele Eugen Blăjuț sr., căruia îi dorim viață îndelungată, plină de bucuria realizărilor sale.

Roadele trăirii și ale slujirii preoțești ale părintelui Eugen Blăjuț sr., sunt binecunoscute printre persoanele acelea care zilnic aleargă la rugăciunea și sfatul său duhovnicesc, iar o dovadă a recunoștinței oamenilor, redăm o mărturie a lui Iosif Roca, un credincios din parohia noastră:

"60 de ani întru preoție! Sufletul meu a fost alături de dragul nostru părinte Eugen Blăjuț sr. la jubileul din 8 decembrie 2014. Îi datorez enorm de mult părintelui și măcar pentru o clipă aș dori să știu ce și cum gândește. În schimb i-aș dărui părintelui un pic de forța fizică de la mine, atât de necesară acum, pentru ca mereu și mereu să-l pot vedea trecând pe lângă mine la începutul slujbei, către scaunul de Spovadă. De mult timp familia noastră îl are în suflet și acum este momentul să-i spunem public cât de mult îl iubim. Pentru mine a fost, este și va fi locțiitorul părinților mei, plecați în casa Domnului, și, ori de câte ori trebuie să iau o decizie importantă, mă întreb: «Cum ar proceda părintele?» și revin cu picioarele pe pământ. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că mi l-a scos în cale, îi mulțumesc părintelui pentru tot și toate și familia noastră îi dorește «pace și bine»".

Îi mulțumim lui Dumnezeu care ne-a copleșit cu atâtea haruri, daruri și binecuvântări prin persoana părintelui Eugen Blăjuț sr.

Preacucernice părinte, noi vă mulțumim și vă asigurăm de prețuirea noastră!

Ionel Gheorghiu

* * *

Un montaj video de la această celebrare poate fi vizionat pe site-ul Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali: http://ofmconv.ro/jubileul-60-de-ani-de-preotie-pr-eugen-blajut-sr/

* * *

Pr. Eugen Blăjuț sr., OFMConv, s-a născut la 7 septembrie 1925 la Hălăucești - Iași. A absolvit Școala Primară de 4 clase în anul 1936 la Hălăucești, liceul în anul 1944 la Bacău, Seminarul Liceal Franciscan din Hălăucești în anul 1945, după care a urmat studiile teologice la institutele teologice din Luizi-Călugăra, Oradea, Alba Iulia și Iași absolvindu-le în anul 1973. A fost sfințit preot la 8 decembrie 1954 la Oradea de către ep. Ștefan Fiedler. A activat ca vicar la Hălăucești (12 decembrie 1954 - 1 decembrie 1955), Prăjești (1 decembrie 1955 - 1 octombrie 1956), Onești (1 octombrie 1956 - 1 octombrie 1957), Galați (1 octombrie 1957 - 1 noiembrie 1960), Iași (1 noiembrie 1960 - 1 iunie 1964), Huși (1 iunie 1964 - 1 martie 1968), paroh la Traian - Neamț (1 martie 1968 - 1 august 1972), vicar la Roman (1 august 1972 - 15 septembrie 1972), Galați (15 septembrie 1972 - 1 martie 1976), Focșani (1 martie 1976 - 1 octombrie 1977), paroh la Câmpina (1 octombrie 1977 - 1 octombrie 1979), București-Cioplea (1 octombrie 1979 - 1 august 1990). Este preot pensionar la Galați de la 1 august 1990.


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat