Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Adventul - un timp binecuvântat de întoarcere la Dumnezeul vieții prin semnul speranței

Adventul este timpul unui nou început de drum, unei noi posibilități. O deschidere către un prezent care nu trebuie să treacă pe lângă noi și să ne lase ca mai înainte, ci trebuie să treacă prin noi.

Cu îndemnul vegherii începem un moment simbolic în viața liturgică a Bisericii în fiecare an. Acest mesaj are o nuanță de așteptare. Nu o așteptare pasivă, ci una activă. O veghere care are stilul lui Dumnezeu și anume acela de a asculta și a observa.

Textul evangheliei din prima duminică de Advent ne îndeamnă să-l așteptăm pe stăpân pregătiți, acest stăpân fiind Dumnezeu. Nu un Dumnezeu de viitor care are de a face cu sfârșitul lumii, ci un Dumnezeu de zi cu zi, care are de-a face cu orice detaliu din viața noastră. Dumnezeu vine, nu întârzie. Noi suntem cei care, prinși de mii de lucruri, nu reușim să-i ascultăm pașii, să-l observăm, să-i vedem semnele prezenței în viața zilnică.

Dumnezeu nu trebuie căutat, el trece și intră în viața noastră în mod neașteptat printr-un cuvânt, o privire, un gest, un zâmbet, un mod de a fi a cuiva, o activitate etc. Dumnezeu trece, ne surprinde și intră unde îi este permis de intrat. Este imprevizibil. Intră în istoria vieții noastre prin mici gesturi de umanitate, de afecțiune, de iubire pe care le manifestăm față de noi și față de alții cu care intrăm în contact. Intră prin mici gesturi pe care le dăruim unii altora. Nu prin semne extraordinare ieșite din comun, ci prin semne comune care fac viața extraordinară. Nouă ne cere să-l primim. Semnele lui multiple pot deveni extraordinare. Dumnezeu vine mereu, ne surprinde, dar nu ne găsește mereu atenți. Să fim iscusiți și să nu tânjim lăsând pe mâine orice lucru care azi ne surprinde. Avem nevoie să învățăm să recunoaștem semnele trecerii lui. Înțelegem atunci cum Adventul este un drum de făcut cu noi înșine pentru a învăța să ascultăm semnele timpului și să le trăim în profunzimea interiorității noastre.

Originalitatea Adventului este asta: nu suntem noi cei care trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu. El trece. Noi trebuie să-l așteptăm, să-l vedem și să-l primim. Un Dumnezeu care vine - ne spune Sfânta Scriptură. Isus ne invită să stăm atenți și să veghem. Unde putem să-l întâlnim? Înainte de a-l întâlni în cei de lângă noi, în natură, trebuie să-l întâlnim înăuntrul nostru. Ne spune și sfântul Augustin în Confesiunile sale: "Tu, Dumnezeule, erai înăuntrul meu și eu te căutam afară".

Privegherea are și alte însemnătăți și anume: a fi atenți pentru a nu ne pierde în mii de realități care nu sunt folositoare. Înseamnă a nu lăsa conștiința să prindă căi greșite. Conștiința trebuie să vegheze și să supravegheze interioritatea noastră. Să veghem asupra conștiinței, să luăm partea noastră de responsabilitate începând de la lucrurile cele mai mici. Să nu avem frică de lucrurile noi, de realitățile noi pe care trebuie să le înfruntăm. Să facem pași noi și să avem dorința de a înainta în larg pe calea orizontului pe care Dumnezeu ne-o deschide. Iată ce trebuie să ne învețe Adventul: pași noi în fiecare zi. Pe această cale Giovanni Vanucci (frate din Institutul "Servi di Maria") în una din scrierile sale zicea: "Credincioși sunt cei care nu s-au acomodat cu lucrurile sigure pe care le-au câștigat, ci au dăruit viața lor pentru a inventa pași noi în istoria vieții".

Pregătirea pentru Crăciun este întâi de toate trăirea adâncă a Adventului prin intensificarea sensibilității, a onestității, a umanității, a integrității etc. Pentru asta avem nevoie de rugăciune, de timp cu noi înșine și de predispoziție interioară spre a ne schimba. Fiecare are un rol unic și de neînlocuit: să lucrăm cu noi înșine cu seriozitate și dedicație zilnică. Noi trebuie să împlinim visul lui Dumnezeu în istorie. Noi suntem cei care trebuie să transformăm așteptarea în moment de sărbătoare, Adventul în timp de speranță. Atunci a trăi Adventul înseamnă a învăța să trăim zilnic Crăciunul. Să trăim cu pasiune și responsabilitate orice moment și atunci este deja Crăciun în noi și în jurul nostru.

Cecilia Robu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat