Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua! Sărbătoarea frumoasă!

Mesajul sărbătorii de astăzi a Neprihănitei Zămisliri a Fecioarei Maria se poate rezuma cu aceste cuvinte: totul este dar gratuit al lui Dumnezeu, totul este har, totul este dar al iubirii sale față de noi. Îngerul Gabriel o numește pe Maria "plină de har" (Lc 1,28): în ea nu există spațiu pentru păcat, deoarece Dumnezeu a ales-o din totdeauna ca mamă a lui Isus și a ferit-o de păcatul strămoșesc. Și Maria corespunde harului și se abandonează lui spunând îngerului: "Fie mie după cuvântul tău" (v. 38). Nu spune: "Eu voi face după cuvântul tău": nu! Ci: "Fie mie...". Și cuvântul s-a făcut trup în sânul ei. Și nouă ni se cere să-l ascultăm pe Dumnezeu care ne vorbește și să primim voința sa; conform logicii evanghelice nimic nu este mai activ și rodnic decât a asculta și a primi Cuvântul Domnului, care vine din Evanghelie, din Biblie. Domnul ne vorbește mereu!

Atitudinea Mariei din Nazaret ne arată că a fi vine înainte de a face, și că este nevoie de a-l lăsa pe Dumnezeu să facă pentru a fi într-adevăr așa cum vrea El. El e cel care face în noi atâtea minunății. Maria este receptivă, dar nu pasivă. Așa cum, la nivel fizic, primește puterea Duhului Sfânt dar apoi dăruiește trup și sânge Fiului lui Dumnezeu care se formează în ea, tot așa, pe planul spiritual, primește harul și îi corespunde cu credința. Pentru aceasta sfântul Augustin afirmă că Fecioara "a zămislit mai degrabă în inimă decât în sân" (Discursuri, 215, 4). A zămislit mai întâi credința și apoi pe Domnul. Acest mister al primirii harului, care în Maria, printr-un privilegiu unic, era fără piedica păcatului, este o posibilitate pentru toți. De fapt, sfântul Paul deschide Scrisoarea către Efeseni cu acest cuvinte de laudă: "Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu toată binecuvântarea spirituală în ceruri în Cristos" (1,3). Așa cum Maria este salutată de sfânta Elisabeta ca "binecuvântată între femei" (Lc 1,42), tot așa și noi am fost din totdeauna "binecuvântați", adică iubiți, și de aceea "aleși înainte de crearea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți" (Ef 1,4). Maria a fost ferită, în timp ce noi am fost mântuiți grație Botezului și credinței. Însă toți, atât ea cât și noi, prin intermediul lui Cristos, "spre lauda strălucirii harului său" (v. 6), acel har de care Neprihănita a fost umplută în plinătate.

În fața iubirii, în fața milostivirii, a harului divin revărsat în inimile noastre, consecința care se impune este una singură: gratuitatea. Niciunul dintre noi nu poate cumpăra mântuirea! Mântuirea este un dar gratuit al Domnului, un dar gratuit al lui Dumnezeu care vine în noi și locuiește în noi. Așa cum am primit gratuit, tot așa suntem chemați să dăm gratuit (cf. Mt10,8); imitând-o pe Maria, care, imediat după ce a primit vestea îngerului, merge să împărtășească darul rodniciei cu ruda Elisabeta. Pentru că, dacă totul ne-a fost dăruit, totul trebuie să fie dăruit din nou. În ce mod? Lăsând ca Duhul Sfânt să facă din noi un dar pentru alții. Duhul este dar pentru noi și noi, cu forța Duhului, trebuie să fim dar pentru alții și să lăsăm ca Duhul Sfânt să ne facă să devenim instrumente de primire, instrumente de reconciliere, instrumente de iertare. Dacă existența noastră se lasă transformată de harul Domnului, pentru că harul Domnului ne transformă, nu vom putea ține pentru noi lumina care vine de la fața sa, ci o vom lăsa să treacă pentru ca să-i lumineze pe alții. Să învățăm de la Maria, care a ținut în mod constant privirea îndreptată spre Fiul și fața sa a devenit "fața care se aseamănă cel mai mult cu Cristos" (Dante, Paradisul, XXXII, 87). Și ei ne adresăm acum cu rugăciunea care amintește de vestea îngerului.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți cu afect, în special familiile și grupurile parohiale. Îi salut pe credincioșii din Rocca di Papa, pe paroh, pe maratoniști, pe cicliști, și binecuvântez flacăra lor. Salut grupul din Felline (Lecce), asociația "Complet ai tăi" și pe tinerii din Carugate.

În această sărbătoare a Neprihănitei Zămisliri, Acțiunea Catolică Italiană trăiește reînnoirea adeziunii. Adresez un gând special tuturor asociațiilor sale diecezane și parohiale. Fecioara Neprihănită să binecuvânteze Acțiunea Catolică și să o facă tot mai mult școală de sfințenie și de slujire generoasă a Bisericii și a lumii.

Astăzi după amiază voi merge la Santa Maria Maggiore pentru a o saluta pe Salus Populi Romaniși apoi în Piazza di Spagna pentru a reînnoi tradiționalul act de omagiu și de rugăciune la picioarele monumentului Neprihănitei. Va fi o după-amiază dedicată în întregime Sfintei Fecioare Maria. Vă cer să vă uniți spiritual cu mine în acest pelerinaj, care exprimă devoțiunea filială față de Mama noastră cerească. Și nu uitați: mântuirea este gratuită. Noi am primit această gratuitate, acest har al lui Dumnezeu și trebuie s-o dăm; am primit darul și trebuie să-l dăruim din nou altora. Nu uitați asta!

Tuturor vă urez sărbătoare frumoasă și drum bun de Advent cu conducerea Fecioarei Maria. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat