Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fides: Lista lucrătorilor pastorali - preoți, călugări, călugărițe și laici - uciși în anul 2014

30 decembrie 2014

SPECIAL FIDES

Lista lucrătorilor pastorali - preoți, călugări, călugărițe și laici - uciși în anul 2014

"Mergem înainte cu speranță! Atâția misionari martiri ai credinței și ai carității ne arată că victoria este numai în iubire și într-o viață trăită pentru Domnul și pentru aproapele, începând de la cei săraci"

(Papa Francisc la a IV-a Întâlnirea Misionară Națională, 22 noiembrie 2014)

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ANUL 2014

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform informațiilor adunate de Agenția Fides, în anul 2014 au fost uciși în lume 26 de lucrători pastorali, cu 3 mai mult față de anul precedent 2013. Pentru al șaselea an consecutiv, numărul cel mai ridicat de lucrători pastorali se înregistrează în America. În ultimii zece ani (2004-2013) au fost uciși în lume 230 de lucrători pastorali, dintre care 3 episcopi.

În 2014 au murit în mod violent 17 preoți, 1 călugăr, 6 călugărițe, 1 seminarist, 1 laic. Conform repartiției continentale, în America au fost uciși 14 lucrători pastorali (12 pewoți, 1 călugăr, 1 seminarist); în Africa au fost uciși 7 lucrători pastorali (2 preoți, 5 călugărițe); în Asia au fost uciși 2 lucrători pastorali (1 preot, 1 călugăriță); în Oceania au fost uciși 2 lucrători pastorali (1 preot, 1 laic); în Europa a fost ucis 1 preot.

Apoi nu putem neglija să amintim câți au fost uciși nu de mâna unui criminal, ci de virusul Ebola, care seceră mii de victime în Africa occidentală, unde structurile catolice, și nu numai sanitare, s-au mobilizat încă de la apariția epidemiei. Familia călugărească Fatebenefratelli (Ordina spitalicesc al sfântului Ioan al lui Dumnezeu) a pierdut în Liberia și în Sierra Leone patru confrați, o călugăriță și treisprezece colaboratori din spitalele din Monrovia și Lunsar, pentru că au contractat virusul în angajarea lor generoasă de asistență a bolnavilor. "Confrații noștri și-au dăruit viața pentru alții, asemenea lui Cristos, până acolo încât să moară contagiați de această epidemie", a scris fratele Jesús Etayo, prior general. Soartă asemănătoare le-a revenit celor șase misionare italiene de la Surorile Sărăcuțelor din Bergamo, moarte în Congo în 1995 pentru că au contractat virusul Ebola, numai să nu lase populația lipsită de asistență sanitară. Pentru ele în anul 2013 a fost deschis procesul de beatificare.

Așa cum se întâmplă de mult timp, lista de la Fides nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la toți lucrătorii pastorali morți în mod violent. Înadins nu este folosit termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, apoi datorită și lipsei de știri care se pot aduna cu privire la viața lor și la circumstanțele morții.

Încă o dată cea mai mare parte a lucrătorilor pastorali uciși în 2014 și-au găsit moartea ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, agresați și cu sălbăticie și cruzime, semn al climatului de degradare morală, de sărăcie economică și culturală, de intoleranță în care trăiau. În aceste contexte, asemănătoare la toate latitudinile, violența și lipsa respectului minim față de viața umană devin regulă de viață. Niciunul dintre ei n-a făcut acțiuni sau gesturi răsunătoare, ci a trăit cu perseverență și umilință angajarea zilnică de a-l mărturisi pe Cristos și Evanghelia sa în aceste situații complexe. Unii au fost uciși chiar de persoanele care îi ajutau, alții au deschis ușa celui care cerea ajutor și au fost agresați, alții și-au pierdut viața în timpul unei răpiri, în timp ce rămâne nesigur motivul pentru atâtea alte agresiuni și răpiri încheiate în mod tragic, ale căror cauze adevărate probabil că nu se vor cunoaște niciodată.

În 2014 au fost condamnați cei care au ordonat uciderea episcopului de La Rioja (Argentina), mons. Enrique Angelelli, la 38 de ani după asasinarea prelatului, care a fost considerată accident rutier; au fost condamnați și cei care au ordonat și au executat asasinarea monseniorului Luigi Locati, vicar apostolic de Isiolo (Kenya), asasinat în 2005; au fost arestați și responsabilii morții rectorului Seminarului din Bangalore (India), pr. Thomas, ucis în 2013.

Provoacă încă îngrijorare soarta altor lucrători pastorali sechestrați sau dispăruți, despre care nu mai sunt vești, cum sunt cei trei preoți congolezi Augustinieni ai Ridicării la Cer, sechestrați în Kivu de nord, în Republica Democratică Congo în octombrie 2012; iezuitul italian pr. Paolo Dall'Oglio, răpit în Siria în 2013; sau pr. Alexis Prem Kumar, răpit la 2 iunie anul acesta la Herat, în Afganistan.

La 24 mai au fost beatificați misionarul PIME (Institutul Pontifical de Misiuni Externe) părintele Mario Vergara și catehetul laic Isidor Ngei Ko Lat, uciși din ură față de credință în Birmania, în 1950. "Fidelitatea lor eroică față de Cristos poate să fie de încurajare și de exemplu pentru misionari și în special pentru cateheții care în țările de misiune desfășoară o operă apostolică prețioasă și de neînlocuit", a spus Papa Francisc.

La listele provizorii făcute anual de Agenția Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaște, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. (SL) (Fides 30/12/2014)

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost uciși 14 lucrători pastorali: 5 în Mexic, 3 în Venezuela, 2 în Statele Unite al Americii, 1 în Canada, 1 în Columbia, 1 în Nicaragua, 1 în Peru.

În Mexic: pr. Rolando Martinez Lara, ucis în timpul unui furt în parohia sa; seminaristul Samuel Gustavo Gómez Veleta, răpit și ucis în Săptămâna Sfântă; pr. José Acuña Asención Osorio, al cărui trup a fost găsit în apele fluviului Balsas; părintele John Ssenyondo, găsit într-o groapă comună, împreună cu alte cadavre; pr. Gregorio Lopez Grosotieta, sechestrat și ucis.

În Venezuela: salezienii părintele Jesus Erasmus Plaza Salessi și călugărul fratele Luis Edilberto Sanchez Morantes, agresați de doi tineri tâlhari intrați în localurile Colegiului; preotul Reinaldo Alfonso Herrera Lures, dispărut și găsit mort.

În Statele Unite ale Americii: pr. Eric Freed, găsit mort în casa parohială cu traume vizibile; părintele Kenneth Walker, ucis într-o tentativă de răpire.

În Canada: părintele Gilbert Dasna, ucis de un criminal.

În Columbia: pr. Andrés Duque Echeverry, victimă a unei răpiri.

În Nicaragua: pr. Juan Francisco Blandon Meza, ucis de un dezechilibrat.

În Peru: pr. Alfonso Comina Zevallos, bătut mortal și ucis în casa parohială.

AFRICA

În Africa au fost uciși 7 lucrători pastorali: 3 în Burundi, 2 în Republica Centrafricana, 1 în Africa de Sud, 1 în Tanzania.

În Burundi: trei misionare xaveriane: sora Lucia Pulici, sora Olga Raschietti și sora Bernadetta Bogian.

În Republica Centrafricana: pr. Christ Forman Wilibona, ucis la un post de barieră al rebelilor; pr. Paul-Emile Nzale, ucis împreună cu alte persoane în timpul unui atac la adresa parohiei sale.

În Africa de Sud: sora Mary Paule Tacke, răpită și ucisă de tâlhari.

În Tanzania: sora Clecensia Kapuli, ucisă în timpul unei răpiri.

ASIA

În Asia au fost uciși 2 lucrători pastorali: în Siria și în Malaiezia.

În Siria: iezuitul părinte Frans van der Lugt, sechestrat de oameni înarmați care l-au bătut și l-au ucis.

În Malaiezia: sora Juliana Lim, moartă datorită consecințelor unei agresiuni violente.

OCEANIA

În Oceania au fost uciși 2 lucrători pastorali: în Papua Noua Guineea.

În Papua Noua Guineea: pr. Gerry Maria Inau și laicul Benedict, slujitor extraordinar al Împărtășaniei, au fost uciși în timp ce se aflau din motive pastorale într-o zonă îndepărtată din dieceza de Bereina, foarte probabil datorită consecințelor conflictelor tribale.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 lucrător pastoral.

În Italia: pr. Lazzaro Longobardi, a fost ucis cu lovituri de rangă aproape de casa parohială.

(Agenția Fides 30/12/2014)

NOTE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Trupul fără viață al preotului Eric Freed, paroh la Eureka, în California (Statele Unite ale Americii), a fost găsit în localurile casei parohiale la 1 ianuarie 2014, cu traume vizibile la cap și pe tot corpul său. Preotul american, născut în 1957, se formase și fusese hirotonit preot printre salezienii lui don Bosco. A primit hirotonirea sacerdotală la Tokyo și câțiva ani a desfășurat, ca salezian, slujirea de învățător și capelan în Japonia. Din 1999 a fost încardinat în dieceza de Santa Rosa, unde a desfășurat slujirea pastorală în diferite parohii și în câteva școli. În 2011 a fost numit paroh al parohiei "Sfântul Bernard", unde a fost ucis. Era foarte iubit de elevii săi și de credincioșii săi, este amintit ca un preot sensibil, mereu zâmbitor, cu un fin simț al umorului și pasionat de sport. Procesul intentat persoanei acuzate de asasinarea părintelui Eric a fost amânat de câteva ori și este încă în desfășurare.

Părintele Jesus Erasmus Plaza Salessi (80 de ani) și călugărul fratele Luis Edilberto Sanchez Morantes (84 de ani), salezieni ai lui don Bosco, SDB, au fost agresați în noaptea de 15-16 februarie de doi tineri intrați în localurile Colegiului "Don Bosco", la Guaparo, în periferia orașului Valencia (Venezuela), și au murit ca urmare a rănilor avute. Era vorba de doi minori (13 și 15 ani) care voiau să fure computere, bani, telefoane celulare și alte obiecte de valoare și care au profanat și capela. Pr. Plaza a murit în spital, în timp ce medicii încercau să oprească hemoragiile cauzate de numeroasele înjunghieri, în timp ce fratele Luis a murit pe loc. În acțiunea deosebit de violentă și crudă au fost răniți grav și un alt preot, venit în apărarea confraților, și un alt călugăr. Călugării asasinați erau de peste 50 de ani în slujba comunității saleziene din țară. După funeralii, fratele Luis Sánchez, columbian, a fost înmormântat în Sanctuarul "Maria Ajutătoare", în timp ce părintele Jesús Plaza a fost dus în statul Mérida (Venezuela), de unde era originar.

Vezi Agenția Fides 17/02/2014; 18/02/2014

Pr. Rolando Martinez Lara, paroh de "Sfânta Maria de Guadalupe" din Canalejas (municipiu din Jilotepec), dieceza de Atlacomulco, în statul Mexic, a fost ucis în timpul unui furt în parohia sa, în zorii zilei de 19 februarie 2014. Tâlharii l-au bătut până l-au ucis. Hirotonit preot în anul 2000, preotul lucra pentru Comisia episcopală a pastorației sociale - Caritas.

Pr. Lazzaro Longobardi, paroh al parohiei "Sfântul Rafael arhanghel" din Sibari, a fost găsit fără viață în dimineața zilei de 3 martie pe lângă casa parohială unde locuia. Sub trupul său a fost găsită o bară de fier cu care a fost lovit mortal, foarte probabil în seara zilei de duminică 2 martie. Preotul, născut în 1945, din 1987 era paroh la Sibari, iubit și îndrăgit de întreaga comunitate parohială, în favoarea căreia se angajase în promovarea Evangheliei, alături de tineri, de cei din urmă și de marginalizați, îndeosebi de miile de imigrați care se află în acele zone în căutare de muncă. Conform autorităților, chiar unul dintre ei, care a fost arestat, ar fi încercat să ia bani de la preot amenințându-l: după refuzul la nenumăratele cereri ale tânărului, căruia în trecut preotul îi reproșase că a furat bani chiar și din cutia milei, totuși fără a-l denunța vreodată sperând într-o corectare a sa, tragicul epilog.

Vezi Agenția Fides 5/3/2014

Pr. Juan Francisco Blandon Meza, paroh la "Neprihănita Zămislire a Mariei" în localitatea Wiwilí, departamentul și dieceza de Jinotega (Nicaragua) a fost ucis în seara de duminică 6 aprilie 2014. Preotul, 42 de ani, se afla pe lângă locuința sa împreună cu două femei cu care vorbea, când a venit la el soțul uneia din cele două, care a deschis focul ucigând-o pe soție și pe preot, în sfârșit și-a luat viața. Părintele Blandón Meza era conoscut pentru angajarea sa cu grupurile sociale și pentru apărarea drepturilor umane. Pentru episcopul diecezei, mons. Herrera, părintele Juan Francisco a fost ucis datorită instabilității psihologice a omului care l-a agresat.

Vezi Agenția Fides 08/04/2014

Părintele iezuit olandez Frans van der Lugt, SJ, care trăia în martirizatul oraș Homs (Siria), a fost ucis luni 7 aprilie 2014, pe la ora 8.00 dimineața. Călugărul a fost sechestrat de oameni înarmați, care l-au bătut și apoi l-au ucis cu două cartușe în cap, în fața reședinței iezuiților din Homs, în fața oamenilor. Părintele van der Lugt trăia în Siria din 1966, mereu foarte angajat pentru săraci și în dialogul interreligios. La Homs demarase în anii '80 un centru de spiritualitate, puțin în afara orașului, care găzduia circa 40 de tineri cu handicap mintal, provenind din satele apropiate. În ultimii trei ani de război, călugărul olandez a trăit într-o mănăstire care se ridică în orașul vechi, unde se aflau civilii asediați timp de multe luni de armata regulară. Alesese să rămână la Homs, în pofida bombardamentelor zilnice și a lipsei de hrană, chiar și după operațiunile de evacuare a populației civile. Era ultimul iezuit rămas la Homs.

Vezi Agenția Fides 7/4/2014; 8/4/2014

La 18 aprilie 2014 a fost ucis la Bossangoa (Rep. Centrafricana) pr. Christ Forman Wilibona. Preotul se întorcea cu motocicleta de la Liturghia Crismei (care din motive logistice datorate conflictului în desfășurare din țară a fost celebrată în Vinerea Sfântă în loc de Joia Sfântă) când a fost oprit la un post de barieră al rebelilor Seleka asociați cu elemente Peuls. Rebelii au tras împotriva lui 12 focuri de armă, pr. Wilibona a murit pe loc. Populația locală a încercat să recupereze imediat trupul preotului, însă asasinii săi i-au împiedicat timp de câteva ore să se apropie de cadavru. Apoi a fost înmormântat la misiunea Paoua, unde era paroh.

Vezi Agenția Fides 24/4/2014

Seminaristul Samuel Gustavo Gómez Veleta, 21 de ani, de la Seminarul Arhiepiscopal din Chihuahua (Mexic), care se afla în localitatea Aldama, în comunitatea în care presta slujirea sa misionară, ca toți seminariștii, cu ocazia Săptămânii Sfinte, a fost răpit și găsit mort în ziua următoare, 15 aprilie, marțea sfântă.

Vezi Agenția Fides 28/04/2014

Un preot, pr. Gerry Maria Inau, și un laic, Benedict, slujitor extraordinar al Împărtășaniei, din dieceza de Bereina (Papua Noua Guineea), au fost uciși duminică 4 mai 2014, în timp ce se aflau din motive pastorale într-o zonă îndepărtată a diecezei. Cei doi au fost probabil victime ale unui conflict tribal care merge înainte în zonă de câțiva ani: deși aparțineau la grupuri diferite, cei doi lucrau împreună dând mărturie de unitate. Pr. Gerry era o vocație adultă și a fost hirotonit preot cu doar nouă luni înainte. Era un preot silitor și de mare credință, foarte sensibil la necesitățile oamenilor.

Vezi Agenția Fides 13/5/2014

Părintele Gilbert Dasna, din Congregația "Sons of Mary Mother of Mercy" (SMMM), vice-paroh al parohiei catedrale "Sfântul Paul" din Alberta (Canada), a fost ucis în seara zilei de 9 mai 2014 de un criminal. Este amintit ca un preot bun și generos, care iradia bucurie și pace. Născut în Camerun în 1982, a fost hirotonit preot la 11 iulie 2009 și a fost vice-paroh al catedralei "Sfântul Paul" din 19 mai 2011 până la moarte. Era în Canada de trei ani.

Vezi Agenția Fides 12/05/2014

Sora Juliana Lim, 69 de ani, din Congregația Pruncului Isus, a murit la 21 mai după o violentă agresiune îndurată la 14 mai la Seremban, orășel pe lângă Kuala Lumpur. Călugărița malaieziană a fost agresată împreună cu o altă soră, de un om cu fața acoperită, în timp ce ele două se aflau în complexul bisericii "Vizitațiunii". Bărbatul le-a lovit cu cruzime, furând puținii bani și lăsându-le aproape moarte. Sora Juliana, dusă la spital, era în comă și a luptat timp de șapte zile între viață și moarte. Și cealaltă călugăriță a avut răni grave. Conform poliției poate să fi fost gestul unui disperat, dar există și ipoteza agresiunii din motive religioase.

Vezi Agenția Fides 22/5/2014

În asaltul împotriva parohiei "Stăpâna Noastră de Fatima" în centrul orașului Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde s-au refugiat mai multe persoane fugind de violențe, care a avut loc la 28 mai, au murit cel puțin 18 persoane, printre care pr. Paul-Emile Nzale, 76 de ani, centrafricano.

Vezi Agenția Fides 30/5/2014

Părintele Kenneth Walker, din Fraternitatea Sacerdotală "Sfântul Petru" (FSSP), a fost ucis în misiunea "Mater Misericordiae" din Phoenix, Arizona (Statele Unite ale Americii), pe la ora 21.00 în ziua de 11 iunie, aproape sigur într-o tentativă de răpire. Împreună cu el a fost rănit grav un alt preot. Probabil, cei doi preoți care se aflau în localurile misiunii, au reacționat și au fost agresați de tâlhari. Părintele Waljer era născut în 1985 la Ploughkeepsie, în statul New York, și a fost hirotonit preot în 2012.

Vezi Agenția Fides 13/06/2014

Sora Mary Paule Tacke, călugăriță nord-americană de 82 de ani, din Congregația Surorilor Misionare ale Preaprețiosului Sânge (CPS), cunoscute și ca Misionare de Mariannhill, a fost ucisă în Africa de Sud. Mașina sorei Mary a fost oprită de câțiva bandiți la 15 iunie în apropiere de Mthatha, în timp ce călugărița mergea să viziteze unul dintre orfelinatele înființate de ea. Urmărită de poliție, cu bandiții la bord, autoturismul s-a răsturnat până la urmă pe lâng Qokolweni. Tâlharii au reușit să fugă și nu era nicio urmă a călugăriței. După zile de căutare, trupul sorei Mary a fost găsit la 20 iunie, într-un pârâu de lângă satul Tyara, la 60 km de Mthatha. Poliția consideră că sora a fost ștrangulată. Sora Mary era originară din Cottonwood, în Idaho, și lucra în Africa de Sud încă din anii '50.

Vezi Agenția Fides 23/6/2014

Sora Clecensia Kapuli, călugăriță tanzaniană de 50 de ani, din Congregația diecezei de Mbeya "Our Lady Queen of Apostols", a fost ucisă la 23 iunie în timpul unei răpiri pe stradă la Dar es Salaam, capitala economică a țării. Abia ieșise din bancă având o sumă de bani necesară pentru a-i plăti pe muncitorii care restructurau școala secundară gestionată de congregația sa, unde era economă, când automobilul cu sora, o altă soră și șoferul, a fost blocat de patru oameni înarmați care au tras cu arma ucigând-o pe călugăriță și rănindu-l pe șofer. Cealaltă soră a reușit să fugă, la fel și bandiții care au luat banii.

Vezi Agenția Fides 25/6/2014

Trei misionare xaveriane (Misionare ale Mariei) italiene, au fost ucise cu cruzime și violență în misiunea "San Guido M. Conforti" din Kamenge, cartier periferic din Bujumbura, în Burundi. Sora Lucia Pulici și sora Olga Raschietti au fost ucise în după-amiaza zilei de 7 septembrie, în timp ce sora Bernadetta Bogian a fost ucisă în noaptea următoare. Poliția din Burundi a arestat un tânăr considerat vinovat al crimei, care le-ar fi masacrat pe cele trei călugărițe pentru că era convins că mănăstirea lor a fost construită pe un teren care aparținea familiei sale. Pentru surori, arestarea acestei persoane a fost considerată un pretext pentru a devia cercetările și nu cred în această pistă. Toate cele trei misionare își petrecuseră viața lor în Africa și în pofida vârstei înaintate și a problemelor de sănătate, tocmai se întorseseră în Burundi pentru că doreau să se întoarcă la oamenii lor, care le iubeau și le respectau. Prin voința lor au fost înmormântate în Congo.

Vezi Fides 8/9/2014; 9/9/2014; 11/9/2014

Trupul parohului din parohia din Arcelia, dieceza de Ciudad Altamirano (Messico), pr. José Acuña Asención Osorio, 42 de ani, mexican, a fost găsit grație unei semnalări anonime, în apele fluviului Balsas, aproape de satul Santa Cruz de Las Tinajas, în localitatea San Miguel Totolapan (regiunea Tierra Caliente, în centrul țări), departe de reședința sa. Dispăruse de duminică 21 septembrie, lăsându-i uluiți pe credincioșii care-l așteptau pentru Liturghie. Cauza morții a fost o asfixiere de înec. În zonă nu este primul caz care are loc, deoarece tehnica de a ține capul persoanelor sub apă până la asfixiere este folosită de criminalitate cu scop de extorsiune. Conform autopsiei, moartea a avut loc la 22 septembrie.

Vezi Agenția Fides 24/09/2014

Preotul Reinaldo Alfonso Herrera Lures, care desfășura slujirea în dieceza de La Guaira, în Venezuela, fiind capelan militar, a dispărut în seara zile de joi 25 septembrie, în timp ce mergea la mașina sa pentru a se întoarce acasă. N-au mai fost vești despre el până în seara zile de sâmbătă 27 septembrie, când a fost găsit trupul său fără viață. părintele Reinaldo a fost paroh în diferite parohii din dieceza La Guaira. De câțiva ani desfășura slujirea de capelan militar. A fost și cancelar al diecezei La Guaira și capelan al Colegiului Champagnat la Caracas.

Vezi Agenția Fides 30/9/2014

Părintele Andrés Duque Echeverry, paron de "Sfântul Bonaventura" la Medelin, în Columbia, a fost victima unei răpiri, care a avut loc la 3 octombrie. Înjunghiat și ucis la ieșirea din metrou, trupul său a fost dus la morgă și identificarea sa a avut loc cu întârziere deoarece îi fusese furat totul, inclusiv documentele și alte efecte personale.

Vezi Agenția Fides 06/10/2014

Trupul părintelui John Ssenyondo, misionar combonian de naționalitate ugandeză, 60 de ani, a fost găsit într-o groapă comună aproape de localitatea Chilapa (dieceza mexicană Chilpancingo-Chilapa), împreună cu alte cadavre. Preotul dispăruse la 30 aprilie 2014, după ce a celebrat o căsătorie în comunitatea Santa Cruz, la Chilapa, un de desfășura slujirea pastorală. Pentru poliție nu sunt clare motivele uciderii. Găsirea a avut loc la 29 octombrie, dar numai la 13 noiembrie medicul local a făcut ultimele verificări și a anunțat dieceza. Părintele Ssenyondo venise cu șase ani înainte la Guerrero, după ce a desfășurat slujirea pastorală la Tlacotepec (zona Heliodoro Castillo), după aceea a fost numit la biserica din Nejapa, localitatea Chilapa. Ceruse să fie încardinat în dieceză.

Vezi Agenția Fides 3/06/2014;15/11/2014

Parohul de "Sfântul Andrei apostol" la Pisco, în Peru (provincia și dieceza de Ica), pr. Alfonso Comina Zevallos, 56 de ani, a fost bătut mortal și ucis în casa parohială, la 24 decembrie. Conform cercetărilor, preotul a fost lovit la față și la cap cu un scaun, între orele 8.00 și 9.00 dimineață, probabil de mai multe persoane. Celularul său n-a fost găsit în casă.

Trupul fără viață al preotului Gregorio Lopez Grosotieta, 39 de ani, care dispăruse în seara zilei de 21 decembrie, a fost găsit în ziua de Crăciun în orașul Colonia Juárez, județul Tlapehuala, în regiunea Tierra Caliente, dieceza de Ciudad Altamirano (Messico) la care aparținea. Preotul, care era profesor la Seminarul mare "La Anunciacion" din dieceza sa, a fost ucis de un foc de armă tras în cap. Conform unor martori, preotul ar fi fost sechestrat de tâlhari care l-au constrâns să urce într-o mașină luându-l de la Seminar.

(Agenția Fides 30/12/2014)

CADRU REZUMATIV AL ANULUI 2014

CADRU REZUMATIV AL ANULUI 2014

Nume si prenume
Nationalitate
Institut sau Dieceza
Data si locul mortii
1.
Pr. Eric Freed
SUA
Diecezan
1/1 – Eureka (SUA)
2.
Parintele Jesus Erasmus Plaza Salessi
Venezuela
Salezian Don Bosco (SDB)
16/2 – Caracas (Venezuela)
3.
Fratele Luis Edilberto Sanchez Morantes
Columbia
Saleziano Don Bosco (SDB)
16/2 – Caracas (Venezuela)
4.
Pr. Rolando Martinez Lara
Mexic
Diecezan
19/2 – Canalejas (Mexic)
5.
Pr. Lazzaro Longobardi
Italia
Diecezan
3/3 – Sibari (Italia)
6.
Pr. Juan Francisco Blandon Meza
Nicaragua
Diecezan
6/4 – Wiwili (Nicaragua)
7.
Pr. Frans van der Lugt
Olanda
Iezuit (SJ)
7/4 – Homs (Siria)
8.
Pr. Christ Forman Wilibona
Rep. Centrafricana
Diecezan
18/4 – Bossangoa (Rep. Centrafricana)
9.
Samuel Gustavo Gómez Veleta
Mexic
Seminarist diecezan
15/4 – Chihuahua (Mexic)
10.
Pr. Gerry Maria Inau
Papua Noua Guineea
Diecezan
4/5 – Bereina (PNG)
11.
Benedict
Papua Noua Guineea
Laic
4/5 – Bereina (PNG)
12.
Pr. Gilbert Dasna
Camerun
Sons of Mary Mother of Mercy (SMMM)
9/5 – Alberta (Canada)
13.
Sora Juliana Lim
Malaiezia
Congregatia Pruncului Isus
21/5 – Seremban (Malaiezia)
14.
Pr. Paul-Emile Nzale
Rep. Centrafricana
Diecezan
28/5 – Bangui (Rep. Centrafricana)
15.
Parintele Kenneth Walker
SUA
Fraternitatea Sacerdotala „Sfântul Petru” (FSSP)
11/6 – Phoenix (SUA)
16.
Sora Mary Paule Tacke
SUA
Misionare ale Preapretiosului Sânge (CPS) sau Misionare de Mariannhill
20/6 – Tyara (Africa de Sud)
17.
Sora Clecensia Kapuli
Tanzania
Congregatia diecezana „Our Lady Queen of Apostols”
23/6 – Dar es Salaam (Tanzania)
18.
Sora Lucia Pulici
Italia
Misionare ale Mariei (Xaveriane)
7/9 – Bujumbura (Burundi)
19.
Sora Olga Raschietti
Italia
Misionare ale Mariei (Xaveriane)
7/9 – Bujumbura (Burundi)
20.
Sora Bernadetta Bogian
Italia
Misionare ale Mariei (Xaveriane)
8/9 – Bujumbura (Burundi)
21.
Pr. José Acuńa Asención Osorio
Mexic
Diecezan
21/9 – S. Miguel T. (Mexic)
22.
Pr. Reinaldo Alfonso Herrera Lures
Venezuela
Diecezan
27/9 – La Guaira (Venezuela)
23.
Pr. Andrés Duque Echeverry
Columbia
Diecezan
3/10 – Medellin (Columbia)
24.
Pr. John Ssenyondo
Uganda
Misionari Comboniani (MCCJ)
29/10 – Chilapa (Mexic)
25.
Pr. Alfonso Comina
Peru
Diecezan
24/12 – Pisco (Peru)
26.
Pr. Gregorio Lopez
Mexic
Diecezan
25/12 (?) – C. Juarez (Mexic)


(Agentia Fides 30/12/2014)

(Agenția Fides 30/12/2014)

Starea religioasă

Preoți 17 (12 diecezani; 1 SDB, 1 SJ, 1 SMMM, 1 FSSP, 1 MCCJ)

Călugări 1 (SDB)

Călugărițe 6 (3 Xaveriane, 1 Congregația Pruncului Isus, 1 Misionare Mariannhill, 1 Our Lady Quenn of Ap.)

Seminariști 1 (Diecezan)

Laici 1

Țări de origine

Africa 5 (2 Rep. Centrafricană, 1 Camerun, 1 Tanzania, 1 Uganda)

America 13 (3 SUA, 4 Mexic, 2 Columbia, 2 Venezuela, 1 Canada, 1 Peru)

Asia 1 (Malaiezia)

Oceania 2 (Papua Noua Guineea)

Europa 5 (4 Italia, 1 Olanda)

Locuri ale morții

Africa 7 (3 Burundi, 2 Rep. Centrafricană, 1 Africa de Sud, 1 Tanzania)

America 14 (5 Mexic, 3 Venezuela, 2 SUA, 1 Canada, 1 Columbia,

1 Nicaragua, 1 Peru)

Asia 2 (1 Siria, 1 Malaiezia)

Oceania 2 (2 Papua Noua Guineea)

Europa 1 (Italia).

(Agenția Fides 30/12/2014)

Lucrătorii pastorali uciși din 1980 până în 2013

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Cadrul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2013 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 317.


ANUL
TOT
EP
PR
DIAC
FR
CAL
SEM
IVC
CAT
LAI
VOL
1990
17

10


7





1991
19
1
14

1
3





1992
21

6

2
13





1993
21
1C+1
13


4
1
1



1994
26

20

1
4
1




1994*
248
3
103

47
65

30



1995
33

18
1
3
9



2

1996
48
3
19

8
13
1
2
1
1(ct)

1997
68
1
19

1
7
40




1998
40
1
13

5
17
4




1999
32

17


9
4

2


2000
31

19


7
3
1


1
2001
33

25


5
1
1

1

2002
25
1
18

1
2
2
1



2003
29
1
20

1

3


2
2
2004
16

12


1



3

2005
25
1
18

2
3



1

2006
24

17

1
3



2
1
2007
21

15
3
1
1
1




2008
20
1
16

1




2

2009
37

30


2
2


3

2010
25
1
17

1
1
2


3

2011
26

18


4



4

2012
13

11


1



1

2013
23

20


1



2

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ULTIMII ANI SE POT GĂSI PE SITUL NOSTRU: www.fides.org

________________________________________________________________________________

Special Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 30/12/2014

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat