Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul diecezan după 10 ani

O binecuvântată aducere aminte

Deschis la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași s-a încheiat la 8 decembrie 2004. Timp de reflecție, rugăciune, analiză și înnoire, Sinodul a fost convocat și cu scopul de a face o radiografie a problemelor existente în Biserica locală, precum și o soluționare a acestora. Având ca moto "Duc in altum!", Sinodul a trecut prin mai multe etape, în a căror desfășurare au fost implicate toate realitățile existente în dieceză. Într-o primă etapă s-au adunat sugestiile făcute, apoi, în a doua, s-au definitivat temele (17) care au fost elaborate de comisii speciale. Acestea au fost transmise în parohii pentru aprofundare. În etapa a treia, propunerile comisiilor au fost examinate și evaluate pentru a fi propuse adunării sinodale spre aprobare. Temele au fost împărțite în patru arii tematice, constituind "Instrumentul de lucru". În lunile noiembrie-decembrie 2004 au fost patru întâlniri cu dezbateri în plen. La 8 decembrie 2004 a fost prezentată episcopului spre aprobare și publicare "Cartea sinodală", rod al lucrărilor Sinodului diecezan. Despre semnificațiile Sinodului vorbește PS Petru Gherghel în interviul de față.

- Se vor împlini la 8 decembrie zece ani de la încheierea Sinodului diecezan (2001-2004). Ce înseamnă Sinodul pentru dieceză?

Biserica este mereu într-un drum de perfecționare pentru a ajunge la punctul cel mai înalt de corespundere potrivit cu scopul și misiunea ce-i revine din voința Întemeietorului. Conciliul însuși ne-a amintit că Biserica are menirea de a se reînnoi neîncetat, păstrând cu sfințenie tezaurul promisiunilor divine pentru mântuirea lumii, adică tezaurul încredințat lumii de către Isus, Fiul lui Dumnezeu făcut om, prin apostoli și Biserica sa. Cred că Biserica noastră locală, cu atâtea valori și tradiții, avea nevoie de o confruntare cu sine și de a proceda la o "aducere la zi" firească, adică la o nouă abordare în modul de a percepe, de a păstra și prezenta mesajul evanghelic. Această preocupare, impusă de noile realități, a stat la baza chemării noastre și a tuturor membrilor ei de "a înainta în larg" și de a face vizibilă opera lui Cristos în zilele noastre. Invitația adresată de Isus lui Petru și apostolilor care se aflau în barcă pe Marea Galileii, "duc in altum" (Lc 5,4) a devenit și o invitație, ba chiar o poruncă pentru noi cei care ne aflam într-o nouă situație de libertate, după anul 1989 și după o perioadă grea de încercări, dar și de noi perspective.

- De ce a fost nevoie de un Sinod?

Am considerat că este "un semn al timpurilor" și o nouă provocare pe care ne-a dăruit-o providența. De fapt, am fi putut merge mai departe ca și până atunci, dar din discuțiile și analizele făcute în diferite împrejurări și, mai ales, în lumina experiențelor făcute de alte Biserici cu tradiție îndelungată, am decis, împreună cu Consiliul Prezbiteral întrunit în toamna anului 2000, să deschidem un asemenea drum, destinat înnoirii vieții spirituale și căutării de noi soluții și perspective pentru o mai eficientă și "bogată pescuire". Așa am început și la acest program așa ne-am angajat - episcopi, preoți, persoane consacrate, profesori, specialiști și experți -, simțind alături mulți laici, tineri, dar și oameni în vârstă cu oarecare experiență pastorală.

- Care au fost etapele desfășurării Sinodului?

După ce la sesiunea Consiliului Prezbiteral de la 30 octombrie 2000 s-a discutat despre un asemenea program și s-a stabilit un astfel de drum împreună - synodus -, la 5 ianuarie 2001, am anunțat începerea pregătirilor pentru acest mare eveniment cu deviza "Duc in altum!" - Înaintează în larg! S-a procedat apoi la numirea Comisiei antepregătitoare a Sinodului formată din 17 membri, care a formulat un chestionar pentru identificarea problemelor ce urmau a fi analizate. Acestea au fost cuprinse în 49 de cateheze transmise comunităților parohiale. Convocarea solemnă a Sinodului diecezan a avut loc la 8 decembrie 2001. O lungă perioadă de timp s-a acordat analizei răspunsurilor după catehezele ce s-au prezentat în parohii și s-au precizat Lineamenta sau Temele principale, încredințate unor comisii speciale în număr de 17, care în anul 2003 au fost supuse spre analiză comisiilor sinodale parohiale în care au intrat 3.920 de membri. La 7 octombrie 2004 a fost publicat Decretul de convocare a Sinodului pentru ziua de 9 noiembrie, pentru celebrarea solemnă a întregii adunări sinodale, din care făceau parte 198 de preoți (parohi, vicari și profesori), 16 persoane consacrate și 102 laici; în total 316 membri. Încheierea solemnă a Sinodului a avut loc în catedrala din Iași la 8 decembrie 2004, când a fost prezentată episcopului spre aprobare și publicare Cartea sinodală, rod al dezbaterilor și al hotărârilor membrilor sinodali.

- Cam câte persoane și din ce categorii au fost implicate în dezbateri?

Numărul persoanelor implicate nu e numai cel al membrilor delegați la Sinod, în număr de 316, ci cred că trebuie să-i considerăm pe toți care au luat act de acest eveniment și l-au însoțit cu diferite sugestii, dar mai ales cu rugăciuni fierbinți, toți trăind într-o singură inimă și un singur cuget, după cum notează Faptele Apostolilor (4,32a-33): "Mulțimea celor care au crezut erau o singură inimă și un singur suflet. Apostolii dădeau mărturie cu multă putere despre învierea Domnului și toți se bucurau de mult har".

- Ce ne puteți spune despre sigla și motoul pe care le-a avut Sinodul?

Sigla Sinodului a fost una simplă și grăitoare: barca în care Isus a urcat, pentru ca apostolii să înainteze în larg și să pescuiască. Așa cum apostolii au avut o pescuire minunată, așa cum au fost chemați cu toții ca privind la Isus, care a indicat locul cel mai bun pentru o pescuire adevărată, tot așa și noi trebuie să o facem, mai ales în aceste timpuri noi. Și trebuie să spunem că acest lucru a avut loc și la noi în Dieceza de Iași, și sperăm să nu ne oprim aici, ci "să înaintăm mereu în larg" (cf. Lc 5,4). Îndemnul și chemarea lui Isus este cu adevărat o chemare continuă ce răsună fără încetare în urechile noastre.

- Care ar fi cele mai importante noutăți pe care le-a adus Sinodul?

Cea mai mare noutate a Sinodului a fost implicarea majorității credincioșilor, aș îndrăzni să spun a tuturor membrilor Bisericii noastre, dornici de o nouă descoperire și trăire a realității tezaurului credinței, prin cateheze, prin rugăciuni și prin analize făcute în comisiile sinodale parohiale, dar și cu întreaga comunitate. Trăind o asemenea perioadă, după ani și ani de căutare, suferințe și persecuții, Biserica a putut să se simtă "poporul lui Dumnezeu, care merge împreună" (synodus) pe urmele lui Cristos cel care este calea, adevărul și viața (cf. In 14,6) și care rămâne cu noi în barca Bisericii locale până la sfârșitul veacurilor (cf. Mt 28,20). Hotărârile luate, soluțiile prezentate, recomandările făcute, chiar dacă pentru unii au rămas doar în Cartea sinodală, ele reprezintă totuși un adevărat cod de trăire vie a credinței și ne bucurăm că avem încotro să ne îndreptăm, când în calea noastră se ivesc diferite probleme și întrebări. Sperăm că celebrarea celor zece ani de la încheierea solemnă a Sinodului diecezan, sărbătoare și amintire ce o vom trăi la 8 decembrie, ne va ajuta să reaprindem în noi zelul și curajul de a nu uita că trebuie să înaintăm mereu în larg (cf. Lc 5,4), bine știind că cine mă urmează, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții (In 8,12).

- Ce ar mai fi de făcut?

De a fi conștienți și de a nu uita că avem un tezaur de credință moștenit de la înaintașii noștri, de a ne aduce aminte că nu suntem singuri, ci că acela care ne arată calea e mereu cu noi până la sfârșitul lumii (cf. Mt 28,20). Totul spre slava lui Dumnezeu, spre cinstea mamei noastre cerești, Fecioara Maria, ocrotitoarea și patroana noastră și spre înălțarea noastră, ca toți să fim una (In 17,21) și așa să înaintăm în larg! Tuturor, mulțumire, binecuvântare și pace!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Secțiunea "Sinodul diecezan 2001-2004" pe ercis.ro


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat