Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bilanț și perspective ale dialogului dintre religii

Stea pe cerul înnorat

de cardinal Jean-Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios

Nu este îndoială că momentul pe care-l trăim este unul dintre cele mai întunecate din istoria omenirii. Nu trece zi fără să aibă loc evenimente tragice în diferite țări, evenimente care nu cruță pe nimeni: copii, bătrâni, femei civili, persoane de alte religii dar și coreligionari. Faptul că este invocat numele lui Dumnezeu sau cel al unei religii pentru a justifica această violență agravează și complică situația.

În fața acestor grave ofense aduse lui Dumnezeu, a unei instrumentalizări a religiei și, desigur, încălcării dreptului sacru al fiecărei persoane la viață și la siguranță respectând drepturile sale fundamentale, nu se poate să nu ne întrebăm: religiile sunt credibile? Sunt credibili adepții lor? Ar fi credibil dialogul interreligios, îndeosebi cel creștin-islamic? Fidel față de misiunea încredințată lui de Biserică în persoana Păstorului său universal și conștient de importanța deosebită pe care el o rezervă dialogului cu adepții celor mai mari religii mondiale, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) a continuat, ba chiar a intensificat, propriile activități, îndeosebi cu musulmanii.

La 11 august, dată fiind situația dramatică în care se afla comunitatea creștină din Irak, împreună cu cea yezidi și alte comunități etnice și religioase minoritare numeric, dicasterul din Vatican a publicat o declarație, care a avut o mare rezonanță. De fapt, nu putea lipsi glasul acestui Consiliu Pontifical într-o situație ca asta.

De la 11 la 13 noiembrie s-a ținut la Roma al treilea seminar al Forumului catolic-musulman, cu 12 participanți de fiecare parte. Tema concordată a fost "Împreună pentru a sluji societatea". Participanții au fost bucuroși și onorați să fie primiți de Papa Francisc ca semn al sprijinului său dat dialogului creștin-islamic.

Conferința interreligioasă internațională "The Complementarity between man and woman" care s-a ținut în Vatican de la 17 la 19 noiembrie 2014, a consemnat participarea persoanelor de alte religii, unele propuse de CPDI. Președintele și câțiva oficiali din dicaster erau prezenți la lucrări.

Al nouălea Colocviu între acest dicaster și Centrul pentru Dialogul Interreligios care reprezintă Islamic Culture and Relations Organization - un fel de minister pentru cultură al Republicii Islamice Iran - s-a ținut în capitala iraniană în zilele de 25 și 26 noiembrie. Participanții, câte 12 de fiecare parte, s-au întâlnit în jurul temei "Creștinii și musulmanii într-un dialog constructiv pentru binele societății".

Christian-Muslim Summit este, la origine, o inițiativă a episcopului emerit prezbiterian de Washington, Bryson Chane. Al treilea Summit, desfășurat la Roma de la 2 la 4 decembrie, a avut ca participanți lideri religioși și intelectuali creștini (catolici, anglicani, prezbiterieni) și musulmani (sunniți și șiiți). Oaspeți de onoare au fost invitați, reprezentând patriarhia ecumenică de Constantinopol și ebraismul. Tema a fost "Christians and Muslims: Believers Living in Society". Președintelui acestui dicaster i s-a cerut să fie principal-ul întâlnirii.

Conștienți de necesitatea unei reflecții catolice și ecumenice pentru un dialog adevărat și rodnic cu musulmanii, se va ține la Roma reuniunea anuală a comisiei pentru raporturile religioase cu musulmanii care reprezintă acest Consiliu Pontifical (29-30 ianuarie 2015). Reuniunea anuală cu partenerii acestui dicaster la Consiliul Ecumenic al Bisericilor va avea loc la Roma, la 20 ianuarie 2015. Este vorba despre o colaborare durabilă și optimă pentru care suntem recunoscători Domnului. Unul din recentele roade ale lucrării comune a fost publicarea documentului Mărturia creștină într-o lume multireligioasă. Recomandări pentru comportament.

Consiliul Pontifical continuă colaborarea sa cu diferite realități angajate în dialogul interreligios. De exemplu, este cazul lui Congress of Religious Leaders of World and Traditional Religions, cu sediul la Astana, în Kazahstan, unde dicasterul este prezent încă de la început, prin voința sfântului Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea a voit ca dicasterul să-și dea propriul sprijin inițiativei regelui Abdullah al Arabiei Saudite, care s-a concretizat cu instituirea la Viena a King Abdullah bin Abdul Aziz International Center for Interreligious and Intercultural Dialogue.

Un nou și special canal de dialog a fost deschis cu martirizatul Irak prin crearea unui Comitet permanent pentru dialog cu reprezentanți ai celor mai mari comunități religioase din țară: șiiți, sunniți, creștini, sabeeni. Este vorba de un semn de speranță, într-un cadru destul de întunecat.

Fără îndoială, aceste activități au importanța lor, în special în timpuri de tensiune care adesea degenerează în conflicte interreligioase. Însuși faptul de a se întâlni, de a-și vorbi și de a se pune de acord cu privire la o declarație comună este un mesaj elocvent, îndeosebi pentru comunitățile implicate în dialog. Pe de altă parte, participanții din ambele părți sunt adesea aleși dintre lideri religioși, intelectuali și profesori universitari. Deci este vorba despre persoane influente și asupra noilor generații, așa de importante pentru prezentul și viitorul omenirii. CPDI și partenerii săi, îndeosebi musulmani, sunt conștienți de importanța de a avea mass-media ca "aliați" ai lor, pentru un limbaj obiectiv nu numai cu privire la religii, ci, mai ales, cu privire la eventuale tensiuni sau conflicte cu posibilă dimensiune de caracter religios. În această privință - dar nu numai - alarmisme, generalizări, prejudecăți și stereotipuri și "jumătăți de adevăr" provoacă o daună enormă dialogului și păcii.

Suntem conștienți și că, pentru a schimb lucrurile în pozitiv, trebuie să se schimbe mai întâi educația tineretului, îndeosebi prin texte școlare care să reflecte o imagine obiectivă și în același timp respectuoasă a celuilalt. Referințe ambigue, eronate sau ofensatoare față de celelalte religii și față de adepții lor provoacă atâta daună. Pentru aceasta este binevenită revizuirea textelor școlare, îndeosebi în ceea ce privește faptul religios și istoria.

În afară de asta, se știe că legile inspiră viața în comun. Deci este necesar ca ele să fie drepte și să respecte drepturile și obligațiile tuturor componentelor societății, atât etnice cât și religioase. A aparține unei majorități nu trebuie să însemne mai multe drepturi și viceversa. În schimb, demnitatea umană, drepturile fundamentale, cetățenia sunt cele care fac diferența.

Consider oportun să semnalez publicarea din partea CPDI a celui de-al treilea document al său Dialog în adevăr și în caritate. Orientări pastorale pentru dialogul interreligios, unde Bisericile locale, cu păstorii și credincioșii lor, pot să găsească linii călăuzitoare pentru raporturile lor cu credincioșii din alte religii.

Sfântul Crăciun este și "vizita lui Dumnezeu" la această omenire, în acest moment istoric, cu suferințele și dramele sale, dar și cu speranța împotriva oricărei speranțe pe care, conform Papei Francisc, nimeni n-ar trebui să ne-o fure.

(După L'Osservatore romano, 29-30 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat