Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (28 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această primă duminică după Crăciun, în timp ce suntem cufundați încă în climatul bucuros al sărbătorii, Biserica ne invită să contemplăm Sfânta Familie de la Nazaret. Evanghelia ne prezintă astăzi pe Sfânta Fecioară Maria și pe sfântul Iosif în momentul în care, la patruzeci de zile după nașterea lui Isus, merg la templul din Ierusalim. Fac asta în ascultarea religioasă față de Legea lui Moise, care stabilește să se ofere Domnului primul născut (cf. Lc 2,22-24).

Putem să ne imaginăm această mică familie, în mijlocul atâtor oameni, în marile curți ale templului. Nu iese în evidență, nu se distinge... Și totuși nu trece neobservată! Doi bătrâni, Simeon și Ana, mișcați de Duhul Sfânt, se apropie și încep să-l laude pe Dumnezeu pentru acel Prunc, în care îl recunosc pe Mesia, lumină a neamurilor și mântuire a lui Israel (cf. Lc 2,22-38). Este un moment simplu dar bogat în profeție: întâlnirea dintre doi tineri soți plini de bucurie și de credință pentru harurile Domnului; și doi bătrâni plini și ei de bucurie și de credință pentru acțiunea Duhului. Cine îi face să se întâlnească? Isus. Isus îi face să se întâlnească: tinerii și bătrânii. Isus este Cel care apropie generațiile. Este izvorul acelei iubiri care unește familiile și persoanele, învingând orice neîncredere, orice izolare, orice îndepărtare. Acest lucru ne face să ne gândim la bunici: cât este de importantă prezența lor, prezența bunicilor! Cât este de prețios rolul lor în familii și în societate! Raportul bun dintre tineri și bătrâni este decisiv pentru drumul comunității civile și ecleziale. Și privind la acești doi bătrâni, acești doi bunici - Simeon și Ana - salutăm de aici, cu aplauze, pe toți bunicii din lume.

Mesajul care provine de la Sfânta Familie este înainte de toate un mesaj de credință. În viața familială a lui Maria și Iosif Dumnezeu este cu adevărat în centru și este în Persoana lui Isus. Pentru aceasta Familia din Nazaret este sfântă. De ce? Pentru că este centrată pe Isus.

Când părinții și copiii respiră împreună acest climat de credință, posedă o energie care le permite să înfrunte încercările chiar dificile, așa cum arată experiența Sfintei Familii, de exemplu în evenimentul dramatic al fugii în Egipt: o încercare dură.

Pruncul Isus cu Mama sa Maria și cu sfântul Iosif sunt o icoană familială simplă dar atât de luminoasă. Lumina pe care ea o iradiază este lumină de milostivire și de mântuire pentru întreaga lume, lumină de adevăr pentru fiecare om, pentru familia umană și pentru fiecare familie. Această lumină care vine de la Sfânta Familie ne încurajează să oferim căldură umană în acele situații familiale în care, din diferite motive, lipsește pacea, lipsește armonia, lipsește iertarea. Solidaritatea noastră concretă să nu dispară în special față de familiile care trăiesc situații mai dificile datorită bolilor, a lipsei locului de muncă, a discriminărilor, a necesității de a emigra... Și aici ne oprim un pic și în tăcere ne rugăm pentru toate aceste familii aflate în dificultate, fie ele dificultăți de boală, lipsă a locului de muncă, discriminare, necesitate de a emigra, fie dificultăți de a se înțelege și chiar în dezbinare. În tăcere ne rugăm pentru toate aceste familii... (Bucură-te Marie...).

Să încredințăm Mariei, Regina și mama familiei, toate familiile din lume, pentru ca să poată trăi în credință, în înțelegere, în ajutor reciproc, și pentru aceasta invoc asupra lor ocrotirea maternă a celei care a fost mamă și fiică a Fiului său.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Gândul meu se îndreaptă, în acest moment, la pasagerii avionului malaiezian dispărut în timp ce zbura între Indonezia și Singapore, precum și la pasagerii navelor în tranzit în ultimele ore în apele Mării Adriatice implicate în câteva accidente. Sunt aproape cu afectul și rugăciunea de rude și de cei care trăiesc cu îngrijorare și suferință aceste situații dificile și la cei care sunt angajați în operațiunile de ajutorare.

Astăzi primul salut se îndreaptă spre toate familiile prezente! Sfânta Familie să vă binecuvânteze și să vă conducă în drumul vostru.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini; îndeosebi pe numeroșii tineri din diecezele de Bergamo și Vicenza care au primit sau urmează să primească Mirul. Salut familiile din Oratoriul Catedralei din Sarzana, pe credincioșii din San Lorenzo in Banale (Trento), pe ministranții din Sambruson (Venezia), pe scoutiștii din Villamassargia și pe colaboratorii din Fraterna Domus.

Tuturor doresc o duminică frumoasă. Vă mulțumesc iarăși pentru urările voastre și pentru rugăciunile voastre: continuați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat