Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat Asociației Naționale a Familiilor Numeroase (28 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Dar înainte de toate o întrebare și o curiozitate. Spuneți-mi: la ce oră v-ați trezit astăzi? La 6? La 5? Și nu vă este somn? Dar eu cu acest discurs vă voi face să adormiți!

Sunt bucuros să vă întâlnesc la aniversarea de zece ani a asociației care reunește în Italia familiile numeroase. Se vede că voi iubiți familia și iubiți viața! Și este frumos să-i mulțumim Domnului pentru asta în ziua în care celebrăm Sfânta Familie.

Evanghelia astăzi ni-i arată pe Maria și pe Iosif care îl duc pe Pruncul Isus la templu și acolo găsesc doi bătrâni, Simeon și Ana, care profețesc cu privire la Prunc. Este imaginea unei familii "largi", cam așa cum sunt familiile voastre, unde diferitele generații se întâlnesc și se ajută. Îi mulțumesc monseniorului Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie - specialist în a face aceste lucruri - care a dorit atât de mult acest moment, și monseniorului Beschi, care a colaborat puternic pentru a face să se nască și să crească Asociația voastră, apărută în orașul fericitului Paul al VI-lea, Brescia.

Ați venit cu roadele cele mai frumoase ale iubirii voastre. Maternitatea și paternitatea sunt dar al lui Dumnezeu, dar a primi darul, a se uimi de frumusețea sa și a-l face să strălucească în societate este misiunea voastră. Fiecare dintre copiii voștri este o creatură unică ce nu se va mai repeta niciodată în istoria umanității. Atunci când se înțelege asta, adică faptul că fiecare a fost voit de Dumnezeu, rămânem uimiți de ce mare minune este un copil! Un copil schimbă viața! Noi toți am văzut - bărbați, femei - că atunci când vine un copil viața se schimbă, este un alt lucru. Un copil este o minune care schimbă o viață. Voi, băieți și fetițe, sunteți tocmai asta: fiecare dintre voi este rod unic al iubirii, veniți din iubire și creșteți în iubire. Sunteți unici, dar nu singuri! Și faptul de a avea frați și surori vă face bine: fiii și fiicele unei familii numeroase sunt mai capabili de comuniune fraterni încă de la prima copilărie! Într-o lume marcată adesea de egoism, familia numeroasă este o școală de solidaritate și de împărtășire; și aceste atitudini merg apoi în beneficiul întregii societăți.

Voi, copii și adolescenți, sunteți rodul arborelui care este familia: sunteți roade bune atunci când arborele are rădăcini bune - care sunt bunicii - și un trunchi bun - care sunt părinții. Spunea Isus că orice pom bun aduce roade bune și orice pom rău aduce roade rele (cf. Mt 7,17). Marea familie umană este ca o pădure, unde pomii buni aduc solidaritate, comuniune, încredere, sprijin, siguranță, sobrietate fericită, prietenie. Prezența familiilor numeroase este o speranță pentru societate. Și pentru aceasta este foarte importantă prezența bunicilor: o prezență prețioasă fie pentru ajutorul practic, fie mai ales pentru aportul educativ. Bunicii păstrează în ei valorile unui popor, ale unei familii, și-i ajută pe părinți să le transmită copiilor. În secolul trecut, în atâtea țări din Europa, bunicii au fost cei care au transmis credința: ei duceau pe ascuns pe copil să primească Botezul și transmiteau credința.

Dragi părinți, vă sunt recunoscător pentru exemplul de iubire față de viață, pe care voi o păziți de la zămislire până la sfârșitul natural, deși cu toate dificultățile și greutățile vieții, și pe care din păcate instituțiile publice nu vă ajută mereu să le purtați. Pe bună dreptate voi amintiți că, la articolul 31, Constituția italiană cere o atenție specială față de familiile numeroase; însă acest lucru nu se vede în mod concret în fapte. Rămâne în cuvinte. Doresc deci, gândindu-mă și la natalitatea scăzută care se înregistrează de mult timp în Italia, o atenție mai mare a politicii și a administratorilor publici, la orice nivel, cu scopul de a da sprijinul prevăzut acestor familii. Fiecare familie este celulă a societății, însă familia numeroasă este o celulă mai bogată, mai vitală, și statul are tot interesul să investească în ea!

De aceea să vină cât mai mult familiile reunite în asociație - ca aceasta italiană și ca acelea din alte țări europene, reprezentate aici -; și să vină cât mai mult o rețea de asociații familiale capabilă să fie prezentă și vizibilă în societate și în politică. Sfântul Ioan Paul al II-lea, în această privință, scria: "Familiile trebuie să crească în conștiința că sunt protagoniste ale așa-numitei politici familiale și trebuie să-și asume responsabilitatea de a transforma societatea: altminteri familiile vor fi victimele acelor rele pe care s-au limitat să le observe cu indiferență" (Exortația apostolică Familiaris consortio, 44). Angajarea pe care asociațiile familiale o desfășoară în diferitele "Forumuri", naționale și locale, este tocmai aceea de a promova în societate și în legile statului valorile și necesitățile familiei.

Să vină cât mai mult și mișcările ecleziale, în care voi, membri ai familiilor numeroase, sunteți deosebit de prezenți și activi. Mereu îi mulțumesc Domnului când văd tați și mame ai familiilor numeroase, împreună cu copiii lor, angajați în viața Bisericii și a societății. Din partea mea vă sunt aproape cu rugăciunea și vă pun sub ocrotirea Sfintei Familii a lui Isus, Iosif și Maria. și o veste bună este că tocmai la Nazaret se realizează o casă pentru familiile din lume care merg în pelerinaj acolo unde Isus a crescut în vârstă, înțelepciune și har (cf. Lc 2,40).

Mă rog îndeosebi pentru familiile mai încercate de criza economică, acelea unde tata sau mama și-au pierdut locul de muncă - și acest lucru este dur - unde tinerii nu reușesc să găsească loc de muncă; familiile încercate în afectele cele mai dragi și acelea tentate să se oprească în fața singurătății și a despărțiri.

Dragi prieteni, dragi părinți, dragi tineri, dragi copii, dragi bunici, sărbătoare frumoasă vouă tuturor! Fiecare dintre familiile voastre să fie mereu bogată în duioșia și mângâierea lui Dumnezeu. Cu afect vă binecuvântez. Și voi, vă rog, continuați să vă rugați pentru mine, care sunt un pic bunicul vostru al tuturor. Rugați-vă pentru mine! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat