Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 decembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi liturgia amintește mărturia sfântului Ștefan. Ales de apostoli, împreună cu alți șase, pentru diaconia carității, adică pentru a-i asista pe cei săraci, pe orfani, pe văduvele din comunitatea din Ierusalim, el devine primul martir al Bisericii. Cu martiriul său, Ștefan onorează venirea în lume a Regelui regilor, dă mărturie despre El și oferă în dar însăși viața sa, așa cum făcea în slujirea celor mai nevoiași. Și astfel ne arată cum să trăim în plinătate misterul Crăciunului.

Evanghelia din această sărbătoare prezintă o parte din discursul lui Isus adresat discipolilor săi în momentul în care îi trimite în misiune. Spune printre altele: "Și veți fi dușmăniți de toți din cauza numelui meu. Însă, cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit" (Mt 10,22). Aceste cuvinte ale Domnului nu tulbură celebrarea Crăciunului, ci o despoaie de acea falsă îmbrăcăminte dulceagă care nu-i aparține. Ne fac să înțelegem că în încercările acceptate din cauza credinței, violența este înfrântă de iubire, moartea de viață. Și pentru a-l primi cu adevărat pe Isus în existența noastră și a prelungi bucuria Nopții Sfinte, drumul este tocmai cel indicat de această Evanghelie, adică a da mărturie despre Isus în umilință, în slujirea tăcută, fără frica de a merge împotriva curentului și de a plăti personal. Și dacă nu toți sunt chemați, ca sfântul Ștefan, să-și verse sângele, fiecărui creștin i se cere însă să fie coerent în orice împrejurare cu credința pe care o mărturisește. Și coerența creștină este un har pe care trebuie să-l cerem Domnului. A fi coerenți, a trăi creștinește și a nu spune: "sunt creștin" și a trăi ca un păgân. Coerența este un har care trebuie cerut astăzi.

A urma Evanghelia este desigur un drum exigent, dar frumos, foarte frumos, și cel care-l parcurge cu fidelitate și curaj primește darul promis de Domnul bărbaților și femeilor de bunăvoință. Așa cum cântau îngerii în ziua de Crăciun: "Pace! Pace!". Această pace dăruită de Dumnezeu este în măsură să însenineze conștiința celor care, prin încercările vieții, știu să primească Cuvântul lui Dumnezeu și se angajează să-l respecte cu perseverență până la sfârșit (cf. Mt 10,22).

Astăzi, frați și surori, să ne rugăm în mod deosebit pentru cei care sunt discriminați, persecutați și uciși pentru mărturia adusă lui Cristos. Aș vrea să spun fiecăruia dintre ei: dacă purtați această cruce cu iubire, ați intrat în misterul Crăciunului, sunteți în inima lui Cristos și a Bisericii.

În afară de asta, să ne rugăm pentru ca, grație jertfei acestor martiri de astăzi - sunt mulți, foarte mulți! -, să se întărească în orice parte a lumii angajarea pentru a recunoaște și a asigura concret libertatea religioasă, care este un drept inalienabil al oricărei persoane umane.

Iubiți frați și surori, vă urez să petreceți cu seninătate sărbătorile de Crăciun. Sfântul Ștefan, diacon și primul martir, să ne susțină în drumul nostru zilnic, pe care sperăm să-l încoronăm, la sfârșit, în adunarea sărbătorească a sfinților din paradis.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut în bucuria Crăciunului și reînnoiesc pentru voi toți urarea de pace: pace în familii, pace în comunitățile parohiale și călugărești, pace în mișcări și în asociații. Salut toate persoanele care se numesc Ștefan sau Ștefania: multe urări!

În aceste săptămâni am primit multe mesaje de urări din Roma și din alte părți. Nefiind posibil să răspund fiecăruia, exprim astăzi tuturor mulțumirea mea vie, în special pentru darul rugăciunii. Mulțumesc din inimă! Domnul să vă răsplătească cu generozitatea sa!

Și nu uitați: coerență creștină, adică a gândi, a simți și a trăi ca un creștin și a nu gândi ca un creștin și a trăi ca un păgân: asta nu! Astăzi să-i cerem lui Ștefan harul coerenței creștine. Și vă rog continuați să vă rugați pentru mine, nu uitați asta.

Sărbătoare frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat